Tutkimus: Erektiohäiriöiden taustalla voi piillä yleinen vapaa-ajan tapa

Nämä ovat miehen erogeeniset alueet: muutakin kuin penis 0:43
KATSO MYÖS: Videolla kerrotaan, mitkä ovat miehen erogeeniset alueet. Seksimyytit-sarjan haastattelussa seksuaalineuvoja Joonas Pesonen.

Katseletko illat pitkät YouTube-videoita tai pelaatko tietokonepelejä? Vapaa-ajan viettäminen tietokoneen ääressä istuen voi johtaa ikäviin seurauksiin miehillä.

Maaliskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan nimenomaan tietokoneen ääressä vapaa-ajalla istuminen voi olla yhteydessä miehen erektiohäiriöihin. Samaa yhteyttä ei havaittu vaikkapa television katselulla tai auton ajamisella.

Andrology-julkaisussa esitellyssä vertaisarvioidussa tutkimuksessa analysoitiin yli 200 000 miehen tietoja. Kiinalaistutkijat havaitsivat, että jokainen 72 minuutin lisäys vapaa-ajan tietokoneen käytössä ennusti 3,57-kertaista erektiohäiriön riskiä.

Tietokoneen käyttöä ei yhdistetty masennukseen, ahdistukseen tai verisuonten terveyteen, mutta sen sijaan tietokoneen äärellä nököttely vapaa-ajalla yhdistettiin spermantuotantoon liittyvään hormoniin.

Vaikka tutkijat löysivät yhteyden tietokoneella istumisen ja erektiohäiriöiden välillä, lisätutkimuksia tarvitaan syyn selvittämiseksi. Tutkijat eivät siis tiedä vielä varmuudella, miksi juuri kyseisen hormonin lasku vaikuttaisi erektiokykyyn, ja voivatkin vain spekuloida, että matalat hormonitasot voisivat epäsuorasti vaikuttaa testosteronin vapautumiseen, Science Alert kertoo.

Mistä erektiohäiriöt voivat johtua?

Suomessa erektiohäiriödiagnoosien määrä on kasvanut vuosien 2019–2023 aikana. Erektiohäiriöiden taustalla voi piillä useita syitä, joista moni on psykologinen. Esimerkiksi stressi, suorituspaineet tai matala itsetunto voivat vaikuttaa peniksen toimintaan.  

Taustalta voi löytyä myös testosteronivaje. Harva erektiohäiriöistä kärsivä tulee ajatelleeksi, että myös suun terveydellä voi olla jotain tekemistä alapään ongelmien kanssa.

Erektiohäiriöiden taustalla voi Terveyskirjaston mukaan piillä lisäksi vaikkapa verenpainetauti, diabetes, tupakointi, ylipaino tai vähäinen liikunta. Erään tutkimuksen mukaan unettomuuskin voi liittyä erektio-ongelmiin.

Lue myös:

    Uusimmat