Suorituspaineita sängyssä: Nämä asiat stressaavat miehiä – "Ei ole realistista"

Onko jokaisella miehellä oikeasti joskus erektio-ongelmia? 2:33
KATSO MYÖS: Onko jokaisella miehellä erektio-ongelmia, ja minkä kokoinen on "normaali penis"? Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen vastaa.

Epärealistiset odotukset makuuhuoneessa aiheuttavat miehille suorituspaineita. 

Elokuvissa ja tv-sarjoissa harvemmin näkee erektiohäiriöistä kärsiviä miehiä. Usein mieshahmot ovat liki aina valmiita tositoimiin vastaparinsa kanssa. Todellisuudessa tällaiset kuvaukset voivat aiheuttaa miehille suorituspaineita – iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Asia paljastuu Kaalimato.comin teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa herkkä siemensyöksy sekä erektio nousivat yleisimmiksi seksiin liittyviksi paineiksi suomalaismiesten parissa. Miehiltä kysyttiin, millaisia seksipaineita he kokevat tai ovat kokeneet. Herkästä siemensyöksystä stressasi 38 prosenttia miesvastaajista, erektio-ongelmien kanssa paini puolestaan 33 prosenttia miehistä.

– Erektioon liittyvistä haasteista puhutaan mediassa usein, mutta esimerkiksi herkkää siemensyöksyä koskevia avauksia on suhteessa vähän. Keskustelu aiheen ympärillä olisi kuitenkin tervetullutta, sillä se häivyttäisi turhaa stigmaa ja normalisoisi aihetta myös miesten keskuudessa, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo tiedotteessa.

Kselytutkimus paljasti, että paineita aiheuttavat myös oma fyysinen kunto, jonka nimesi 27 prosenttia vastaajista, sekä peniksen koko, joka stressasi 24 prosenttia miehistä. Myös omat seksitaidot olivat epävarmuutta tuovat tekijä 20 prosentille miehistä. Viivästyneen siemensyöksyn nimesi 14 prosenttia miehistä.

Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä tuhat ihmistä. Kysymykseen suorituspaineista vastasivat vain miehet, joita oli noin puolet kaikista vastaajista.

Yhdynnän kestosta väärä mielikuva – "Ei ole realistista"

Seksuaaliterapeutti huomauttaa, että myös yhdynnän kesto on asia, josta miehillä on täysin vääristynyt kuva.

– Tutkimukset osoittavat, että yhdynnän keston keskiarvo yhdynnän aloittamisesta miehen siemensyöksyyn on noin yhdeksän minuuttia. Esimerkiksi pornosta voi saada virheellisen käsityksen, että miehen tulisi jaksaa tunnista toiseen, vaikka tämä ei ole realistista, Lavikainen muistuttaa.

Erään tutkimuksen mukaan keskiverto yhdyntää kestää 5,4 minuuttia. Tutkimustuloksista voi saada helpottavaa vahvistusta sille, ettei yhdyntä muillakaan tuntitolkulla kestä. Tilastojen sijaan tärkeämpää on kuitenkin se, riittääkö teidän yhdyntänne kesto juuri teille, on brittiläinen seksiasiantuntija Tracey Cox muistuttanut. Jos molemmat ovat tyytyväisiä, kaikki on hyvin.

– Jos se kestää yhden minuutin, ja se riittää, ongelmaa ei ole, Cox kirjoitti Daily Mailin artikkelissaan.

Mitä kumppani voi tehdä?

Miehen suorituspaineet eivät tee kumppaninkaan oloa helpoksi, mutta kumppanin suhtautumisella on tärkeä rooli ongelman ratkaisemiseksi.

– On hyvä muistaa, että seksin ei tarvitse noudattaa tiettyä kaavaa. Sen ei esimerkiksi tarvitse tähdätä yhdyntään vaan seksiä voi harrastaa myös muilla tavoilla, Lavikainen summaa.

Avointa kommunikaatiota ei sovi unohtaa jotta seksistä ei tulisi mörköä suhteeseen.

– Molempien on myös hyvä muistaa, että seksin ei tarvitse päättyä toisen osapuolen laukeamiseen, Lavikainen muistuttaa.

Kumppanin hyväilyä voikin jatkaa, vaikka itse olisikin jo orgasminsa saanut. Kokeilkaa vaikkapa tätä suuseksikikkaa, joka voi tuoda naiselle orgasmin todella nopeasti

Suomalaisnaiset kertovat, miten reagoisivat, jos kumppani ei saisi erektiota. Juttu jatkuu videon alla.

Miten reagoit, jos miehellä ei seisokaan? Naiset vastaavat 0:59
Juttusarjassa naiset vastaavat kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen! Näin naiset vastasivat kysyttäessä: "Kuinka reagoisit, jos kumppanilla ei seisoisikaan?".

Näin suorituspaineista kannattaa keskustella

Jotta suorituspaineet eivät toisi ongelmia petiin, suosittelee seksuaaliterapeutti normalisoimaan tilanteen ja muistamaan, että lähes kaikki miehet painivat samankaltaisten haasteiden kanssa ainakin jossain vaiheessa elämäänsä.

Seksiä ei tule myöskään pitää arvioitavana suorituksena. Annukka Lavikainen kehottaa muistamaan, ettei kaikki mene aina suunnitellusti. Armollisuus niin itseä kuin kumppania kohtaan on tärkeä osa seksiä. 

Jos tietyt seksitavat tuottavat ongelmia, ehdota muita tapoja nauttia seksistä. Millä kaikilla tavoilla voisit tuottaa kumppanille nautintoa? Kysy häneltä.

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat