Tästä syystä kannattaa aina hyödyntää tilaisuus silittää koiraa

Anni-Marin 14-vuotias Elle-koira hankki kesäheilan ja tarvitsi jälkiehkäisyä 0:22
KATSO MYÖS VIDEO: Anni-Marin 14-vuotias Elle-koira hankki kesäheilan ja tarvitsi jälkiehkäisyä

Jo viisi minuuttia koiran silittämistä voi parantaa terveyttäsi. Eivätkä hyödyt jää yksipuolisiksi, myös koiran aivoissa tapahtuu onnellisuushormonien ryöpsähdys, kun se on tekemisissä ihmisen kanssa.

Jo lyhyt kanssakäyminen koiran kanssa, olipa kyseessä sitten oma lemmikkisi tai vastaantulijan turri, tekee hyvää terveydellesi, kertoo ihmisten ja eläinten kanssakäymiseen erikoistunut psykologi Nancy Gee Yhdysvaltain julkisen radion NPR:N julkaisemassa artikkelissa.

Mielestäni voi hyvin sanoa, että eläimet ovat hyödyksi sekä psyykkiselle että fyysiselle terveydellemme.

Saamme koko ajan lisää todisteita siitä, että stressihormoni kortisolin määrä ihmisen elimistössä vähenee, kun hän on tekemisissä koiran kanssa. Lisäksi oksitosiinin määrä kasvaa. Koiran ei tarvitse olla oma ja vain 5–20 minuuttia yhdessä riittää, kertoo Gee NPR:lle.

Tosin silittelyn ja paijauksen hyödyt saa irti vain, jos silittäjä on koiraihminen. Myös sillä, kuinka hyvin ihmisen ja koiran kemiat kohtaavat, on merkitystä.

Heille, jotka todella tuntevat yhteyttä eläimeen tai eläimiin, kohtaamisilla voi olla suuri merkitys terveyden kannalta, Gee kertoo.

Laskee stressiä, voi pidentää elinikää

Isossa-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että 8- ja 9-vuotiaiden lasten stressitasot laskivat ja keskittymiskyky parani, kun he viettivät lyhyitä aikoja koiranpentujen kanssa leikkien. Koiranpennut vierailivat lasten luokissa kaksi kertaa viikossa.

Näimme tuloksia jo kuukauden viikoittaisten leikkihetkien jälkeen, mutta on olemassa todisteita siitä, että vaikutukset voisivat olla näkyvissä vielä kuudenkin kuukauden kuluttua, Nancy Gee kertoo.

Hyvinvoinnin salaisuus piilee koiran koskettamisessa?

Ihmisten ja eläinten välisen suhteen psykologiaa tutkiva apulaisprofessori Megan Mueller kertoo, että koirien stressiä helpottava vaikutus voi piillä nimenomaan kosketuksessa.

Eräässä kanadalaistutkimuksessa collegeopiskelijat raportoivat, että kokivat vähemmän stressiä ja koti-ikävää, kun he olivat kohdanneet koiran kanssa. Kohtaamisen vaikutukset olivat paljon suuremmat niillä opiskelijoilla, jotka olivat saaneet myös koskettaa koiraa.

Jotkut alustavista tutkimuksista ovat osoittaneet, että koiran koskettaminen saattaa vaikuttaa hermostoomme hyödyllisellä tavalla.

Koiran omistaminen on myös yhdistetty pidempään eliniänodotteeseen, etenkin sydänkohtauksen tai aivoinfarktin kokeneilla.

Tutkimustulokset koskien tätä yhteyttä ovat ristiriitaisia, koska lemmikkien omistamista koskevissa tutkimuksissa ei voida tehdä lopullista johtopäätöstä syy-seuraussuhteesta, kertoo Gee.

Koiran ja ihmisen aivoissa jylläävät samat hormonit

Yhdessä vietetty aika ei hyödytä ainoastaan ihmistä vaan myös koiraa.

Kun ihminen ja koira ovat tekemisissä toistensa kanssa, hyvän olon hormoni oksitosiinin tuotanto molempien aivoissa lisääntyy, sanoo Mueller.

Lue myös:

    Uusimmat