Koirarodut, joita suomalaiseläinlääkäri ei itse ottaisi – "Voi ehkä monelle tulla yllätyksenä"

Koirarodut, joita eläinlääkäri ei itse ottaisi ammatillisen kokemuksensa perusteella 5:50
Näitä koirarotuja eläinlääkäri ei suosittelisi niiden rakenteellisten ongelmien vuoksi.

Näitä koirarotuja eläinlääkäri ei suosittelisi niiden rakenteellisten ongelmien vuoksi.

Koiraa valitessa ei kannata kiinnittää huomiota pelkästään lemmikin itseään miellyttävään ulkonäköön, sillä jotkut ulkoisesti suloiset karvakorvat kärsivät liiallisen jalostuksen vuoksi erinäisistä terveysongelmista.

Noin 15 vuotta alalla toiminut eläinlääkäri ja Espoon Eläinsairaalan johtaja Tiina Wright ei halua suoranaisesti lytätä mitään tiettyä rotua, mutta eläinlääkärin näkökulmasta tietyt jalostuksellisesti rakenteelliset ongelmat nostavat päätään.

Rotua valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös koiran liikunnan tarpeeseen, luonnolliseen viettiin sekä omaan elämäntilanteeseensa.

Esimerkiksi pienen, mutta pippurisen mäyräkoiran kohdalla voi olla helppo unohtaa, että se on pohjimmiltaan metsästyskoira.

– Se voi ehkä monelle tulla yllätyksenä, että se [mäyräkoira] jokaisen kaupunkipupun perään lähtee kyllä innokkaasti ja voi olla karkuteillä pitkäänkin, Wright kertoo.

Katso yllä olevalta videolta, mitä rotuja Wright ei valitsisi ammatillisen kokemuksensa perusteella lemmikiksi itselleen ja minkälaisia rotuja hän taas voisi suositella.

Myös asianmukaisella kasvattajalla on merkitystä

Kun on valinnut haluamansa rodun, aletaan selvittämään, mistä koira hankitaan.

– Aina suositellaan hankkimaan asianmukaisilta kasvattajilta, jolloin koirien vanhemmista on terveystutkimuksia ja pystytään ehkä välttämään ikävimpiä yllätyksiä, Wright kertoo.

Huolimatta siitä, minkä koirarodun lopulta valitsee, Wright kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota lemmikin peruskoulutukseen.

– Asioita pitää tehdä todella paljon, ennen kuin koira on yksivuotias. Joskus juna on mennyt jo siinä vaiheessa, kun aloitetaan liian myöhään, Wright muistuttaa.

Kouluttaminen on paljon haastavampaa, jos koira on ehtinyt muodostaa jo omia käytänteitään.

Katso myös: Astuitko koirankakkaan? Selvitimme, mitä kaikkea kannat ulkoa sisälle: "Piileekö koirankakassa jotain oikeata uhkaa?"

Astuitko koirankakkaan?  Katso, mitä mikrobiologi löysi Fannin kengänpohjista 5:57
Onko meidän syytä pelätä koirankakkaa, vai onko ulkona tienpientareella pötköttävät pökäleet vain pelkästään ruman näköisiä ja haisevia?


Lue myös:

    Uusimmat