Tutkijat kehittivät vessaan asennettavan kakkakameran – "älypöntöllä" tärkeä tehtävä

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Tunnetko suolistosyövän oireet? Videolla lääkäri kertoo, mistä merkeistä kannattaa huolestua.

"Älypöntöstä" toivotaan apua kroonisten suolistosairauksien varhaiseen diagnosointiin.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet tavallisiin vessoihin asennettavan laitteen, joka ottaa kuvan ihmisen ulosteesta ja lähettää sen analysoitavaksi lääkärille. Potilaan ei tarvitse tehdä muuta kuin käydä vessassa ja vetää se.

Tekoälyyn pohjautuva älyvessa voisi auttaa esimerkiksi kroonisten tulehduksellisten suolistosairauksien sekä ärtyvän suolen oireyhtymän diagnosoinnissa ja hoidossa.

Duken yliopiston tutkijat huomauttavat tiedotteessa, että yleensä gastroenterologian erikoislääkärit joutuvat luottamaan suolistoasioissa potilaiden omaan ulosteanalyysiin, joka voi olla hyvin epäluotettavaa.

Tekoäly analysoi ulosteen osuvasti

Ulostetta analysoiva teknologia voidaan asentaa jälkikäteen vessan putkistoon. Huuhtelun yhteydessä vessa ottaa kuvan ulosteesta.

Teknologiassa käytettävä tekoäly on kehitetty yli 3300 osallistujan ulostenäytteiden analyysin perusteella. Kuvat jätöksistä luokiteltiin ammattilaisten käyttämällä seitsenkohtaisella Bristolin ulosteskaala -mallilla.

Tekoälyn algoritmi osoittautui melko täsmälliseksi ulosteen koostumuksen erittelyssä sekä verisen ulosteen havaitsemisessa. Keksintö on kuitenkin vielä prototyyppivaiheessa ja sitä parannellaan edelleen.

Älyvessaa odotellessa omaa ulostettaan kannattaa pitää silmällä, sillä jätöksen ulkonäkö kertoo ihmisen terveydestä.

Vierailimme Heurekassa Suoliston salaisuus -näyttelyssä. Katso videolta, millainen on ruoan reitti suusta vessanpönttöön.

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42

Lue myös:

    Uusimmat