Miltä kakkasi näyttää? 6 hälyttävää merkkiä, joista kannattaa kertoa lääkärille

Herkkä vatsa? Vältä näitä ruoka-aineita 3:25
Mitä ruokia herkkävatsaisen tulisi vältellä? Videolla ravitsemusterapeutti kertoo ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Epänormaali uloste voi olla oire vakavasta ongelmasta, kuten syövästä tai tulehduksellisesta suolistosairaudesta.

Ulosteen ulkomuotoon vaikuttaa se, mitä ihminen syö ja mitä hänen elämässään on meneillään. Esimerkiksi ruokavalio, fyysinen aktiivisuus, veden kulutus ja lääkitys vaikuttavat suolen liikkeisiin, luettelee eläkkeelle jäänyt gastroenterologi M. Nuri Kalkay Huffington Postille.

Myös jännitys, stressi, huoli ja suru saattavat vaikuttaa vatsan toimintaan.

Jokainen tuntee parhaiten oman suolensa normaalin toiminnan. Jos pöntöllä huomaa seuraavia muutoksia, on syytä hakeutua lääkärin pakeille.

1. Hyvin tumma tai tervamainen uloste

Jos ulosteen väri on ennemmin mustaa kuin tummaruskeaa, on syytä huoleen. Musta uloste eli meleena on merkki runsaasta verenvuodosta ruoansulatuskanavan yläosassa, esimerkiksi ruokatorvessa, mahalaukussa tai ohutsuolessa.

Mustikoiden tai rautalääkkeen käytöstä johtuva musta uloste on vaaratonta, mutta jos ilmiölle ei ole luonnollista selitystä, tulisi hakeutua välittömästi hoitoon.

Musta uloste voi olla merkki ruokatorven laskimolaajentumasta tai vatsahaavasta.

2. Verestä punainen uloste

Veri ulosteessa tai vessapaperissa on merkki verenvuodosta ruoansulatuskanavan yläosassa, kuten peräaukkokanavassa tai peräaukon loppuosassa.

Verenvuoto voi johtua peräpukamista, haavaumista tai kasvaimesta. Verinen uloste on yksi suolistosyövän oireista. Verenvuoto kakkoshädän yhteydessä onkin syy varata lääkäriaika pikimmiten.

3. Punaruskea uloste

Punertavan ruskea uloste on todennäköisesti myös nestemäisempää ja tavallistakin epämiellyttävämmän hajuista. Huffington Postin haastatteleman suolistosairauksiin erikoistuneen lääkärin Jeffery Nelsonin mukaan punertavan ruskea ulosteen väri voi olla merkki ohutsuolen loppuosassa tai paksusuolen keskiosassa tapahtuvasta verenvuodosta.

Verenvuoto näissä suolen osissa voivat olla oire divertikuloosista eli suolen umpipussitaudista tai valtimolaskimoepämuodostumasta. Molemmat ovat syitä hakeutua lääkärin vastaanotolle nopeasti.

4. Vaalea, öljyinen ja vastenmielisen hajuinen uloste

Rasvaripulilla eli steatorrealla tarkoitetaan runsasta rasvaista ulostetta. Rasvaripuli on merkki siitä, että ihmisen elimistö ei kykene imeyttämään rasvaa normaalisti. Se voi olla merkki lukuisista sairauksista, kuten keliakiasta, kystisestä fibroosista, Crohnin taudista tai haimasyövästä.

Myös orlistaattia sisältävän laihdutuslääkkeiden käyttö ja liiallinen rasvansaanti ruokavaliosta voivat aiheuttaa rasvaripulia. Jos nämä eivät seikat eivät selitä ulosteen ulkonäköä, on syytä tavata lääkäriään.

5. Limaa ulosteessa

Lima ulosteessa on tavallisesti seurausta tulehduksesta suolistossa, kertoo yhdysvaltalainen gastroenterologi Peyton BerookimHuffington Postile. Tila voi johtua esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymästä, haavaisesta koliitista tai Crohnin taudista.

Jos limaisuuteen liittyy verta tai vatsakipuja, oireista kannattaa nopeasti kertoa lääkärille. Esimerkiksi Crohnin tauti voi olla hoitamattomana hengenvaarallinen.

6. Kova tai harvoin tuleva uloste

Ummetus voi olla merkki vähäisestä kuidun saannista tai niukasta veden juonnista. Oire voi liittyä myös lääkitykseen, suolen tukkeumaan tai suolistosyöpään.

Jos kuidun lisääminen ruokavalioon, runsas veden juominen tai laksatiivit eivät helpota ongelmaan, kannattaa ummetuksesta kertoa lääkärille.

Lue myös:

    Uusimmat