Turun kaupunginjohtaja vaatii koronarokotusten painottamista Turun seudulle ja Uudellemaalle: "Tämä on oikea tapa hallita epidemiaa"

3:34
urussa suhtaudutaan kriittisesti liikkumisrajoituksiin, mutta myönteisesti koronarokotteiden kohdentamiseen – näin kaupunginjohtaja Minna Arve perustelee kantaa

Turun kaupunginjohtajan Minna Arven mukaan koronarokotteiden kohdentaminen pahimmille tautialueille on perusteltua, jos asiantuntijat katsovat sen olevan paras vaihtoehto kamppailussa koronaa vastaan.

– Pikaisestikin pitäisi jo painottaa rokotteita tänne pääkaupunkiseudun ja Turun alueille. Mielestämme tämä on oikea tapa hallita epidemiaa näillä alueilla, kaupunginjohtaja Arve sanoo.

Arven mukaan rokotteiden painottaminen auttaisi tilanteen kokonaishallintaa koko Suomen laajuisesti.

Muista maakunnista on jo kaikunut kritiikkiä, jonka mukaan niitä ei tulisi rangaista siitä, jos ne ovat onnistuneet pitämään tartuntamäärät kurissa. Esimerkiksi Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila pitää mahdollista rokotejärjestyksen muuttamista epäreiluna. Arve haluaisi välttää tällaiset rinnastukset.

– Toivoisin, ettei vastakkainasettelua alueiden välillä tulisi, sillä ei ole turkulaisten tai pääkaupunkiseudun vika, että täällä alueiden luonteesta johtuen tartuntatapauksia tulee tällä tavalla esille.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR on suositellut lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein, että koronarokotteiden jakelussa huomioitaisiin väestön määrän lisäksi epidemian tilanne eri alueilla.

Hallitus on tänään koolla Säätytalolla keskustelemassa rokotusjärjestyksestä. 

Keinovalikoimaan toivotaan maskipakkoa ja rajamuodollisuuksien kiristystä

Kaupunginjohtajan mukaan Turun koronatilanne on edelleen vakava, mutta rajoitusten ansiosta tilanne on parantunut.

Kansainvälisten opiskelijoiden joukossa havaittu tartuntarypäs on saatu kuriin. Lopulta kyseiseen ketjuun yhdistettyjä tartuntoja havaittiin 109 henkilöllä. Opiskelijoiden tartunnat ovat osoittautuneet Etelä-Afrikan virusmuunnoksen muunnokseksi.

Turun koronatartunnat keskittyvät tällä hetkellä muutamaan lähiöön, sekä ulkomaalaisten työntekijöiden ja kansainvälisten opiskelijoiden joukkoon. Siksi Arven mielestä hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset eivät olisi Turussa toimiva keino epidemian hillitsemiseksi.

– Ne koskettaisivat koko kaupungin väestöä ja aiheuttaisivat paljon ongelmia hyvinvoinnin näkökulmasta, Arve perustelee.

Tänään perustuslakivaliokunta tyrmäsikin hallituksen esityksen liikkumisrajoituksista, koska se näki niissä perustuslaillisia ongelmia.

Rokotusten kohdentamisen lisäksi Arve toivoisi Turkuun kahta täsmäkeinoa tartuntojen vähentämiseksi: maskipakkoa ja tiukempia rajamuodollisuuksia ulkomailta saapuville matkustajille. Tällaisia olisivat Arven mukaan pakollisen negatiivisen testituloksen edellyttäminen tai valvotun karanteenin järjestämisen mahdollistaminen.  


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja