Pääministeri Marin: Rokotusjärjestys linjataan tänään – ministeri Kiurun mukaan riskiryhmät kannattaisi rokottaa ensin ennen alueellista painottamista

Hallituksella on jälleen korona-aiheinen neuvottelu tänään. Kuumin kysymys neuvotteluissa on rokotusjärjestyksen mahdollinen muuttaminen.

Kaikki ministerit ovat saapuneet Säätytaloon, seuranta päättyy tältä erää.

Kello 13.43. Keskustelua käydään Ohisalon mukaan myös siitä, miten myös tapahtumiin voi osallistua terveysturvallisesti. 

Kello 13.38. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo, että kaikki tarvitsevat rokotteen ja tautia on tehokkaasti torjuttava. Ohisalo muistuttaa yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnosta, jonka mukaan alueellinen kohdentaminen rokotuksissa voi olla myös riskiryhmäläisten etu eli myös yhdenvertaista. Valtakunnallisia koulusulkuja ei ole tulossa. Exit-suunnitelma tarvitaan, jotta saadaan näkymää tulevaan. On luotu terveysturvalliset-tapahtumat konsepti. Tauti ei poistu pitkään aikaan, vaikka viime päivinä luvut ovat pienentyneet.

Kello 13.33. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoo, että nykyiset riskiryhmät kannattaa rokottaa loppuun ja siinä ollaan loppusuoralla. Sen jälkeen on harkittava myös alueellista painotusta sekä ikäryhmäpainotteista rokottamista työikäistenkin kohdalla. Asia on suuri, joten suomalaisilla on Kiurun mukaan oikeus tulla kuulluksi, joten on tulossa esimerkiksi lyhyt lausuntokierros.   

Kello 13.29. Opetusministeri Jussi Saramo (vas.) sanoo, ettei rokotusjärjestyksellä pidä politikoida. Asiantuntijoiden näkemystä odotetaan ja pohjaesitys on nyt valmistunut hallituksen neuvotteluihin. Riskiryhmät on Saramon mukaan rokotettava, mutta jos painotuksista on asiantuntijoiden mukaan apua, painotuksia voidaan tehdä. Saramo toivoo tautitilanteeseen "pääsiäisen ihmettä". Kukaan ei halua tehdä tiukempia toimenpiteitä, mitä täytyy.

Kello 13.25. Pääministeri Marin toivoo, etteivät suomalaiset matkustaisi pääsiäisenä. Liikkumisrajoituksista Marin korostaa, että arvioinnin paikkoja on useita. Eduskunta arvioi nyt kriteereitä ja myös hallituksen on arvioitava vielä liikkumisrajoituksia ennen kuin mahdollinen päätös niiden käyttämisestä tehdään.

Rokotusjärjestyksestä kerrotaan myöhemmin tänään, jos päätös tehdään. Marin odottaa, että päätös tänään tehdään ja siitä tavalla tai toisella tiedotetaan. 

Kello 13.20. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, että käsittelyssä on rokotteiden kohdentaminen pahimmille tautialueille sekä exit-strategia. Hallituksella on valmius painottaa rokotuksia pahimmille tautialueille ja tänään käsitellään STM:n ja THL:n pohjaesitystä. Toistaiseksi on menty asiantuntijoiden näkemyksen mukaan. Tänään asia linjataan ja mahdollisesti tarvittava asetusmuutos tehdään erikseen valtioneuvoston istunnossa. 

Exit-strategiasta käydään perusteellista keskustelua.

Marin ei käyttäisi rokotustodistusta kotimaisten palveluiden käyttämiseen, jotta kansalaisia kohdellaan yhdenvertaisesti. Sen sijaan matkailuun valmistellaan EU-tason rokotetodistusta.

Kello 13.14. Vielä odotetaan erityisesti pääministeri Sanna Marinin (sd.) saapumista paikalle. Myös sisäministeri Maria Ohisalon odotetaan tulevan paikalle. Esimerkiksi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) osallistuvat neuvotteluihin etäyhteyksillä.

Kello 13.06. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo, että neuvotteluihin saadaan tuoreet tiedot tautitilanteesta mallinnusryhmältä.

Kello 13.02. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, ettei rokotusjärjestystä pitäisi käsitellä puoluepoliittisena kysymyksenä, mutta riskiryhmät on rokotettava ensin, kuten on aiemmin sovittu. Kaikkonen toteaa, että asiantuntijoiden näkemykseen kuitenkin luotetaan ja nyt odotetaan, mitä THL ja STM esittävät. Rokotetoimituksiin odotetaan vauhtia. Suurin osa suomalaisista on rokotettu Kaikkosen toiveiden mukaan juhannuksen tienoilla. Exit-strategiasta Kaikkonen toteaa, että Suomen avaamisen aika on lähempänä, vaikkei se vielä ole käsillä. On tärkeätä keskustella exit-strategiasta.

Kello 12.55. Säätytaloon ovat menneet toistaiseksi ainakin kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.), pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.) sekä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Ministerit ovat korostaneet kuulevansa asiantuntijoiden esityksen rokotusjärjestyksestä ja lähtökohtana on ollut, että riskiryhmät rokotetaan ensin.

Hallitus käsittelee neuvotteluissaan ajankohtaista tautitilannetta, hallituksen exit-strategian valmistelua ja rokotusjärjestystä.

Hallitus kuulee aluksi terveysviranomaisten eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön katsauksen covid-19 -viruksen tautitilanteesta Suomessa.

Aivan viime päivinä tartuntamäärät sekä tehohoidon tarve ovat olleet laskusuunnassa, mutta lasku on ollut hyvin pientä. Riski epidemian pahenemiseen on viranomaisten mukaan yhä suuri.

Neuvoteltavana oleva exit-strategia liittyy esimerkiksi siihen, miten ja milloin rajoituksia voidaan aikanaan Suomessa purkaa. Suunnitelma rajoitusten purusta auttaa niin ihmisiä kuin yrityksiä varautumaan paluuseen kohti normaalimpia aikoja.

Hallituksen odotetaan julkistavan suunnitelmansa pääsiäisen jälkeen.

Rokotusjärjestys kuuma kysymys

Rokotusjärjestys on noussut Suomessa kuumaksi kysymykseksi.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR on suositellut lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein, että koronarokotteiden jakelussa huomioitaisiin väestön määrän lisäksi epidemian tilanne eri alueilla. Tämä tarkoittaisi rokotteiden kohdentamista pääkaupunkiseudulle ja Turkuun.

Hallitus on toistaiseksi painottanut sitä, että kohdentamista voidaan tehdä vasta sitten, kun riskiryhmät on rokotettu kaikkialla maassa. Erityisesti hallituspuolue keskustalle rokotusten voimakas kohdentaminen voi olla kova paikka, koska silloin monen muun maakunnan rokotustahti voisi hidastua.

Tänään hallitus ainakin keskustelee rokotusjärjestyksestä, mutta päätöksiä ei välttämättä tehdä.

Liikkumisrajoitukset eduskunnassa

Eduskunnassa käsitellään parhaillaan eri valiokunnissa liikkumisrajoitukset ja maskipakon mahdollistamaa lainsäädäntöä. Lait voidaan hyväksyä näillä näkymin aikaisintaan 9. huhtikuuta ja hallituksen on pystyttävä perustelemaan rajoitusten välttämättömyys myös sillä hetkellä, kun rajoituksia otettaisiin käyttöön valtioneuvoston asetuksella.

Vallitseva tautitilanne vaikuttaa osaltaan siihen, ottaako hallitus liikkumisrajoituksia käyttöön, jos ne eduskunnassa hyväksytään.

MTV Uutisten tietojen mukaan perustuslakivaliokunta olisi saamassa lausuntonsa valmiiksi tänään.

Lue myös:

    Uusimmat