Maskipakko voi edetä, mutta liikkumisrajoitukset ovat ongelmallisia: Perustuslakivaliokunta antoi yksimielisen lausunnon ja hallituksen esitys sai sapiskaa

2:02
Perustuslakivaliokunta ei pidä esitystä liikkumisrajoituksista perustuslain mukaisena.

Perustuslakivaliokunnan lausunto laiksi liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta on valmistunut. Valiokunta katsoo, että liikkumisrajoitukset on valmisteltava uudelleen.

Lakiehdotuksen liikkumisvapautta koskevat ratkaisut ovat valiokunnan mukaan perustuslain kannalta ongelmallisia. Maskipakkoa koskeva sääntely on perusteiltaan perustuslainmukainen.

– Maskipakosta olisi kuitenkin parempi säätää tavalliseen tapaan normaalisti ja toistaiseksi voimassa olevassa tartuntatautilaissa, valiokunnan tiedotteessa todetaan.

Liikkumisrajoitusten osalta valiokunta katsoo, että hallituksen esityksessä tähdätään tartuntojen vähentämiseen rajoittamalla kontakteja yksityisissä kokoontumisissa, ryhmässä oleskelussa ja liikkumisessa sekä asioinnissa kauppa- ja palveluliikkeissä sekä eräissä muissa tilanteissa.

– Lakiehdotuksen pääsääntönä on kuitenkin kaiken liikkumisen kieltäminen. Sallittu liikkuminen on poikkeus pääsäännöstä, mikä muodostaa erittäin pitkälle menevän puuttumisen ihmisten perusoikeuksiin. Vaikka huomioon otetaan esityksen hyväksyttävät ja painavat tavoitteet, suuruusluokaltaan yhtä tehokkaita toimenpiteitä on mahdollista toteuttaa myös olennaisesti lievemmin rajoituksin ja kielloin. Lisäksi osa tavoitteista on toteutettavissa jo tehtyjen tartuntatautilain muutosten myötä, valiokunta katsoo.

– Valiokunta on kuullut useita asiantuntijoita, epidemiologisesta tilanteesta ja hallituksen esityksen juridisesta puolesta. Tartunnat ovat korkealla tasolla. Kyläilyt, vierailut sekä juhlat vuokratuissa tiloissa ovat olleet viikolla 10 yli 50 prosenttia kaikista tartunnan lähteistä. Liikkumisrajoitukset ovat kuitenkin oikeasuhtaisuuden vastaisia, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) sanoo.

Perustuslakivaliokunta toteaa, että hallintovaliokunnan on mietittävä, tekeekö se itse muutokset liikkumisrajoituksia koskevaan lakiesitykseen. 

Lausunto on yksimielinen.

– Liikkumisrajoituksissa olisi kyse ulkonaliikkumiskiellosta ja sen rikkominen olisi kriminalisoitua toimintaa. On vierasta, että arkista liikkumista olisi säädeltävä jokaiselta osalta. Yksityisiin tilaisuuksiin pystytään puuttumaan kevyemmin keinoin. Ei massaratkaisua vaan tarkkaa kohdennusta, valiokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) kertoi tiedotustilaisuudessa. 

Valiokunta kuuli useita asiantuntijoita niin tautitilanteesta kuin hallituksen esityksen juridisesta puolesta.

– Hallituksen esityksen tavoitteita voidaan pitää erittäin painavina ja perusteltuina, valiokunta toteaa.

Liikkumisrajoituksia ja maskipakkoa syynätään muissakin eduskunnan valiokunnissa, mutta perustuslakivaliokunnan ratkaisu on ratkaiseva rajoitusten jatkovalmistelun kannalta. Seuraavaksi hallintovaliokunnassa on ratkaistava, miten liikkumisrajoitusten kanssa mahdollisesti edetään.

Myös hallituksen on mietittävä, miten se haluaa lakivalmistelua jatkaa.

Perustuslakivaliokunnan lausunto valmistui vain muutamassa päivässä, sillä valiokunta aloitti käsittelyn maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja