Hallituksen esitys liikkumisrajoituksista on perustuslain kannalta ongelmallinen, sanoo perustuslakivaliokunta

2:02
Perustuslakivaliokunta ei pidä esitystä liikkumisrajoituksista perustuslain mukaisena – katso video infosta.

Hallituksen esittämät liikkumisrajoitukset saataisiin todennäköisesti voimaan vasta ensi viikon jälkeen, jos niille yhä on tarvetta.

Hallitus on katsonut, että liikkumisrajoitukset olisivat tarpeellisia pahimmilla epidemia-alueilla eli käytännössä pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Hallitus on perustellut liikkumisrajoitusten tarvetta sillä, että näillä alueilla tartunnanjäljitys on kuormittunut ja erikoissairaanhoidon kantokyvyn on pelätty ylittyvän lähiviikkoina.

Perustuslakivaliokunta katsoo, että hallituksen lakiehdotuksen liikkumisvapautta koskevat ratkaisut ovat perustuslain kannalta ongelmallisia, ja sääntely tulee laatia toisin. Sen sijaan maskipakkoa koskeva sääntely on valiokunnan mielestä perusteiltaan perustuslain mukainen.

Perustuslakivaliokunnan lausunto oli yksimielinen. Lausunto menee jatkokäsittelyyn hallintovaliokuntaan, joka antaa esityksestä mietinnön. Perustuslakivaliokunnan mielestä hallintovaliokunnan on tarkkaan harkittava, onko lakiehdotuksen muuttaminen perustuslakivaliokunnan edellyttämällä tavalla mahdollista tehdä eduskunnassa. Se myös vaatii, että muutokset on saatettava vielä kertaalleen perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi.

"Ei ole todellakaan mikään läpihuutojuttu"

Perustuslakivaliokunnnan lausunto menee muiden valiokuntalausuntojen kanssa jatkokäsittelyyn hallintovaliokuntaan, joka antaa esityksestä mietinnön. Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purran (ps.) mukaan mietintö ei valmistu vielä tällä viikolla.

–  Kyllä valiokuntakäsittelyssä on käynyt jo aivan selväksi, että ei ole todellakaan mikään läpihuutojuttu, Purra kommentoi esitystä tänään aamupäivällä.

Tämän jälkeen asiaa täytyy vielä käsitellä kahdessa eduskunnan täysistunnossa, joiden välillä tulee olla kaksi päivää.

Liikkumisrajoitusten voimaantulo edellyttää vielä sitä, että hallitus antaa erillisen asetuksen. Tautitilanteen tulee kyseisellä hetkellä olla sellainen, että uudet rajoitukset olisivat välttämättömiä.

Aikaisintaan uudet liikkumisrajoitukset voitaisiin kenties saada voimaan ensi viikon lopulla, mutta lienee todennäköisempää, että ne tulisivat voimaan vasta 12. huhtikuuta alkavalla viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja