Turkiksia ja "alleja" – Näin tohtori arvioi Suomen presidenttien rouvien tyylikkyyttä

Suomen presidentin rouva ei voi revitellä dekolteellaan kuten Euroopan kuninkaalliset, mutta monen ykkösnaisen pukeutumista on silti ihailtu. Vaan kuka nautti turkispuuhkista ja kenen asuvalinnat loivat käsitteen "allit"?

– Suomen kaikkien aikojen tyylikkäin presidentin rouva on Alli Paasikivi. Hän pukeutui tavattoman hienosti. Kuvista näkee, kuinka hän osasi poseerata ja asettua itselleen edullisimpaan kuvakulmaan. Hän myös valitsi tarkkaan ne kuvat, joita hänestä otettiin, tietokirjailija ja tohtori Maritta Pohls sanoo.

Signe Relanderinkin pukeutumista on ihailtu.

– Signe heijasti iloisen 1920-luvun muotia. Silloin naisten pukeutuminen vapautui Suomessa. Aikaisemmista sortovuosista johtuva tummasävyinen vaatetus vaihtui lyheneviin helmoihin sekä iloisempiin ja vaaleampiin väreihin.

Ellen Svinhufvudkin pukeutui tyylikkäästi, mutta vaatteet eivät välttämättä istuneet hänelle yhtä hyvin kuin hieman hoikemmille ihmisille.

Ellen Svinhufvud suosi turkista

Pohls kertoo, että turkikset kuuluivat olennaisena osana naisten pukeutumiseen aina 1950-luvun loppuun asti. Niitä nähtiin usein itsenäisyyspäivän vastaanotollakin.

– Ellen Svinhufvudilla oli turkispuuhkat mukanaan jopa juhannuksen tienoilla, kun hän meni Tallinnassa käymään. Hän kasvatti myös kettuja ja yritti tuottaa karakul-lammasta, jonka villasta tehtiin turkkeja.

Kulttuuri poikkesi nykyisestä.

– Nyt turkikset on julistettu täysin pannaan. Jos Jenni Haukio pukisi päälleen turkista, se olisi järkyttävää, Pohls sanoo.

– Presidenttien, heidän puolisoidensa ja kaikkien muidenkin ihmisten täytyy aina ottaa huomioon oman aikansa arvot.

"Allit" Paasikiven perua

Pohls sanoo, että suomalaisten valtakunnan eturivin ihmisten pukeutumiseen on vaikuttanut aikaisemman hovikulttuurin puuttuminen.

– Olemme luoneet itse oman valtionpäämiehen kulttuurimme. Siihen on aina kuulunut tietynlainen vaatimattomuus.

– Sellaiset prinsessa-lookit tai dekolteet, joita esimerkiksi Ruotsin hovi voi harrastaa, eivät sovi Suomeen. Täällä täytyy olla asiallisen pidättyvä, Pohls selittää.

Vanhemmat rouvat ovat kyllä uskaltaneet välillä irrotella.

– Erityisesti Alli Paasikivi käytti aika hienoja pukuja. Ne olivat varsin avonaisia, koska Alli halusi tuoda kauniita olkapäitään esille. Hänen käsivartensa olivat kuitenkin aika paksut – siitä sai alkunsa ilmaisu "alleista".

Ei suomalaisen muodin mallinukke

Nykyinen tasavallan presidentin rouva, Jenni Haukio, pukeutuu Pohlsin mielestä todella tyylikkäästi.

– Hän ei ole ollenkaan mummomainen vaan asiallinen. "Kauniit ja rohkeat"-tyyppinen pukeutuminen ei mielestäni kuulu presidentin puolisolle.

– Ei presidentin rouvan silti mielestäni täydy edustaa suomalaisen muodin mallinukkena. Pukeutumista voi tietyissä rajoissa säädellä oman persoonan mukaan, ja niin on tehtykin kautta aikain, Pohls sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja