Tuntuuko terveellisten valintojen tekeminen vaikealta? Selvitä ensin vastaus tähän tärkeään kysymykseen

Jos terveellisiin elämäntapoihin sitoutuminen tuntuu vaikealta, kannattaa ensin selkeyttää itselleen elämänsä tarkoitus, vihjaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Elämäntavoilla, kuten liikunnalla ja ruokavaliolla, on merkittävä vaikutus ihmisen terveyteen. Siltikin moni tuskailee terveellisten valintojen tekemisen äärellä.

Televisio houkuttelee lenkkiä enemmän, ja kaupasta tarttuu mukaan omenan puolesta suklaapatukka. Portaiden nousemisen sijaan sormi painaa kuin automaattisesti hissin kutsuvaa nappia. Nukkumaanmenon aikaan silmät eivät tahdo sulkeutua – ennemmin houkuttelee vierellä lojuva älypuhelin.

Tutkijoilla on nyt vinkki, jonka avulla terveellisten valintojen tekeminen onnistuu. Health Psychology -lehdessä julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa huomattiin, että elämän tarkoituksen ymmärtäminen edistää terveiden elämäntapojen toteuttamista. Tutkimuksesta kertovat esimerkiksi Medical Xpress- sekä Mindbodygreen-terveyssivustot.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkijat kirjoittavat, että vahva käsitys elämän tarkoituksesta on aiemmissakin tutkimuksessa yhdistetty terveyteen. Yhteyttä selittävä mekanismi on kuitenkin ollut hämärän peitossa.

Mekanismia selvittääkseen tutkijat testasivat teoriaa, jonka mukaan terveellisten valintojen tekeminen vaatii vähemmän vaivaa, jos ihmisellä on vahva käsitys elämänsä tarkoituksesta.

Teoriaa testatakseen tutkijat värväsit 220 aikuista, jotka istuivat paljon, liikkuivat vähän ja olivat joko ylipainoisia tai lihavia. Heidän olisi siis hyvä muuttaa elämäntapojaan terveytensä tähden.

Osallistujat vastasivat kyselyyn elämän merkityksellisyyden kokemisesta. Sen jälkeen heille näytettiin viestejä, jotka kannustivat fyysiseen aktiivisuuteen. Samalla kun osallistujat vastasivat viestien sisältöön, heidän aivojaan kuvattiin. Aivokuvaus keskitettiin niihin aivojen alueisiin, joilla on tapana olla aktiivisia, kun ihminen ei ole varma valinnastaan ja he tuntevat olonsa ristiriitaiseksi.

Ja tämä oli lopputulos

Vahvasta elämänsä tarkoituksen ymmärtämisestä raportoineet osallistujat olivat todennäköisemmin samaa mieltä terveellisiin valintoihin kannustavien viestien kanssa. Heidän aivoissaan näkyi vähemmän aktiivisuutta alueilla, jotka ovat yhteydessä ristiriitojen ratkaisuun.

– Tutkimus avaa hyvin syytä siihen, miksi ihmisillä, joilla on vahva ymmärrys elämänsä tarkoituksesta, saattaa olla paremmat mahdollisuuden hyödyntää tällaista viestintää sen kohdatessaan, tutkimusta tehnyt Emily Falk Communication Neuroscience Lab -laboratoriosta.

Huumorilla höystetyllä videolla pohditaan, miksi laihduttaminen on niin vaikeaa. (Artikkeli jatkuu videon alla.)


Arkisten valintojen äärestä syvällisiin kysymyksiin

Voikin olla, että selkeä kuva elämän tarkoituksesta motivoi ihmistä tekemään valintoja, jotka auttavat tavoitteeseen, kuten pitkään ja terveeseen elämään, pääsemisessä. Terveyttä edistävät viestit on helpompi sisäistää, kun niiden positiivisen vaikutuksen oman elämän tarkoituksen kannalta ymmärtää.

Seuraavan kerran terveellisen tai epäterveellisen valinnan äärellä pähkäillessään kannattaakin itse valinnan sijaan miettiä, minkä vuoksi tässä maailmassa on. Aloita pohtiminen esimerkiksi näiden kuuden kysymyksen avulla.

Lue myös:

    Uusimmat