Pohditko elämäsi tarkoitusta? Nämä kuusi hölmöä kysymystä saattavat auttaa keksimään sen

Useimmat ovat vähintäänkin vähän hukassa oman elämänsä tarkoitusta miettiessään. ”Subtle Art of Not Giving A F*ck” -kirjan kirjoittaja Mark Mansonin mukaan vastauksen kinkkiseen kysymykseen voi löytää vain omaa ajatteluaan haastamalla.

Rajatun elämänsä aikana ihminen tekee asioita, joista osa on tärkeitä, osa ei niinkään. Tärkeät asiat tunnistaa siitä, että ne tuovat tekijän elämään merkityksellisyyden ja ilon tunteita. Vähemmän tärkeät taasen siitä, että niillä vain tapetaan aikaa.

Erottaakseen vähäpätöiset tekemiset vastakohdistaan, ihminen voi ”Subtle Art of Not Giving A F*ck” -kirjan kirjoittaja Mark Mansonin mukaan kysyä itseltään, mitä merkittävää tämä voi tehdä elämässään. Kysymys sisältää odotuksen konkreettisesta vastauksesta, toisin kuin korkealentoinen pohdinta siitä, mikä elämän tarkoitus on.

Samoin tekevät seuraavat, jopa hieman naurettavat kysymykset.

1. Minkä pahan voileivän valitset?

Kaikella on hintansa, eikä mikään ei tunnu jatkuvasti mieltä ylentävältä. Olisikin tärkeä miettiä, millaisiin uhrauksiin ja vastoinkäymisiin on valmis tavoitteensa saavuttaakseen.

Pop-artistiksi ei ponnahda, jos luhistuu kritiikin edessä, eikä menestyneeksi yrittäjäksi ei nouse, jos pelkää epäonnistumisia. Huippulakimiehen fiini toimisto on kaukainen päiväuni niille, jotka eivät kestä 80-tuntisia työviikkoja.

Jokaiselle tarjotaan joskus pahaa voileipää. Kysymys onkin siis, kuinka pahan voileivän ihminen on valmis kakomatta syömään.

2. Mikä sinussa saisi 8-vuotiaan itsesi itkemään?

Ihmisillä on iän myötä taipumus menettää tarttumapintansa asioihin, joista he lapsena pitivät suuresti. Sosiaalisessa paineessa tuntuu helposti siltä, että ainoa syy tehdä jotain, on siitä saatu tunnustus.

Lapsena on saattanut nauttia esimerkiksi kirjoittamisesta, piirtämisestä tai musisoinnista, mutta aikuiseksi vartuttuaan on käynyt selväksi, ettei harrastuksista ole ammatiksi.

Jos vaikkapa 8-vuotias kysyisi aikuiselta versioltaan, miksi tämä on lopettanut musiikkiharrastuksen, minkä vastauksen hän saisi?

Mikäli vastaus olisi, ettei soittaminen tuo leipää pöytään, saattaisi talousasioista vapaan lapsen silmänurkkaan kohota kyynel. Monesti kuullun sanonnan mukaan raha ei tuo onnea. Lauseen toistolle on järkiperäinen syy.

3. Mikä saa sinut unohtamaan syömisen?

Ihmisten olisi hyvä pohtia, mitä he tekevät silloin, kun aika yksinkertaisesti tuntuu katoavan. Minuutit kääntyvät yhtäkkiä tunneiksi, ja sitten sitä huomaakin illallisen jääneen syömättä.

Esimerkiksi Isaac Newtonin äidin kerrotaan säännöllisesti muistuttaneen lastaan syömään, sillä muuten tämä olisi uppoutunut työhönsä ruumiilliset tarpeensa unohtaen.

Mikä tahansa saakaan tiimalasin hiekan valumaan silmänräpäyksessä, kyseisen asian merkitystä kannattaa pohtia. Mikä toiminnassa vie mukanaan?

Syyn löydettyään intohimoaan voi soveltaa elämän eri osa-alueille.

4. Missä tilanteessa et halua tulla nolatuksi?

Ennen kuin voi olla jossain asiassa hyvä, pitää olla huono. Ja tullakseen hyväksi saattaa olla välttämätöntä nolata itsensä jollain tapaa – useampaan kertaan.

Monet välttelevät ikävää nolatuksi tulemisen tunnetta. Jatkuva epämukavien tilanteiden välttely kuitenkin johtaa siihen, ettei ikinä pääse tekemään asioita, jotka kokee tärkeiksi. Tärkeissä asioissa epäonnistuminen kun eniten haavoittaa.

Samasta syystä kannattaa pohtia, kenen vuoksi unelmiensa tavoittelemista välttelee. Ulkopuolinen määrittely, kuten vanhempien tai ystävien suhtautuminen asiaan, ei saisi vaikuttaa päätöksentekoon.

Mitä enemmän haaveen saavuttamiseen liittyvät epäonnistuminen ja ennakkoluulot pelottavat, sen tärkeämpää unelmaansa kohden on pyrkiä.

5. Kuinka ajattelit pelastaa maailman?

Nopea vilkaisu uutisotsikoihin kertoo, ettei maailma ole paratiisi. Pahuudessa piehtaroiminen on hyödytöntä, mutta pahalta ei täydy tyystin sulkea silmiään.

Voidakseen elä onnellista ja hyvää elämää, on mietittävä omaa arvomaailmaansa, eikä vain omia nautinnon lähteitään.

Arvojaan lähellä olevan ongelman löydyttyä on sitä ryhdyttävä ratkaisemaan. Yksi ihminen ei maailmaa pelasta, mutta omilla teoillaan voi osallistua maailman parantamiseen. 

Merkityksellisiksi koetut teot ovat tärkeitä niin yhteiskunnan kuin yksilön oman onnellisuuden ja itsensä toteuttamisen kannalta.

6. Jos sinulla olisi vuosi elinaikaa, mitä tekisit?

Kuoleman ajatteleminen voi tuntua pelottavalta, mutta se voi olla myös hyödyllistä elämänsä tärkeysjärjestystä miettiessä. Mitä tehden viimeisen vuotensa haluaisi viettää?

Poismenoa pohtiessa voi myös kysyä itseltään, millaisen testamentin kirjoittaisi ja mitä haluaisi hautajaisissaan sanottavan. Jos ajattelee, ettei paljoa hyvää sanottavaa löydy, voi olla hyvä ryhtyä työskentelemään asiaa edistääkseen.

***


Lue myös:

    Uusimmat