Kaikki istuminen ei ole yhtä haitallista – vaarallisinta on jumittua television eteen

Fyysisesti passiivinen elämäntapa on tunnettu terveysriski, mutta kaikki istuminen ja paikallaanolo ei välttämättä ole yhtä haitallista. Tuoreen tutkimuksen perusteella riskit tuntuvat liittyvän monilla juuri television katseluun.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, ovatko television katselu, lukeminen, tietokoneen tai puhelimen parissa vietetty aika tai autossa istuminen terveysvaikutuksiltaan samanlaisia ja voiko muutos niihin käytetyssä ajassa vaikuttaa ihmisten terveyteen.

Tulosten perusteella monet sydän- ja verisuonitautien riskitekijät, kuten vyötärölihavuus ja kolesteroliongelmat, näyttäisivät olevan yleisiä varsinkin paljon televisiota katsovilla.

Terveysriskit pienenivät osallistujilla, jotka vähensivät television katselua ja käyttivät vapautuvan ajan mihin tahansa muuhun fyysisesti passiiviseen toimintaan, jota tutkimuksessa tarkasteltiin.

Samansuuntaisia havaintoja on saatu myös muissa tutkimuksissa, mutta lisätutkimusta tarvitaan, sillä tutkittujen seikkojen lisäksi myös moni muu tekijä on voinut vaikuttaa yhteyksiin. Osa television katseluun liitetyistä haitoista selittyy todennäköisesti napostelulla.

Tutkimus perustuu yhdysvaltalaisen CARDIA-tutkimuksen aineistoihin ja 3 200 potilaan seurantatietoihin. Se julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Onko lenkki viikossa parempi kuin ei mitään?

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Lauri Alanko suosittelee vähentämään työtuolin ja hissin käyttöä työpaikoilla.

Lue myös:

    Uusimmat