Tunnetko keliakian oireet? Sairastavilla myös kohonnut riski osteoporoosiin

Keliakiaa sairastaa arvioiden mukaan kaksi henkilöä sadasta ja se aiheuttaa puutteellista ravintoaineiden, kuten kalsiumin ja D-vitamiinin, imeytymistä. Niinpä keliakiaa sairastavilla on kohonnut riski sairastua osteoporoosiin.

Keliakia olisi tärkeää löytää sekä aloittaa gluteeniton ruokavalio mahdollisimman pian sen ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Hoitamattomana keliakia voi johtaa osteoporoosiin. Gluteeniton ruokavalio on tällä hetkellä keliakian ainoa ja koko eliniän kestävä hoitomuoto.

Mikä on keliakia ja mitkä ovat yhteisiä oireita?

Keliakia on autoimmuunisairaus, joka voi ilmetä missä iässä tahansa. Suomessa on todettu enemmän keliakiaa sairastavia henkilöitä kuin missään muualla maailmassa. Keliakiaa sairastavien määrä on kasvussa erityisesti iäkkäässä väestönosassa, jossa vain noin puolet diagnostisoidaan.

Keliakia aiheutuu viljoissa olevan valkuaisaineen gluteenin intoleranssista. Gluteenia on vehnässä, rukiissa, ohrassa sekä näitä viljoja sisältävissä ruoissa ja elintarvikkeissa.

Keliakia aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurioitumisen joko osittain tai kokonaan. Se puolestaan vaikuttaa suolen kykyyn imeä ravinteita ruoasta.

Keliakian yleisimpiä oireita ovat:

  • Krooninen ripuli ja vatsavaivat
  • Laihtuminen
  • Anemia
  • Lieväkin ravintoaineiden heikko imeytyvyys

Keliakia voi olla myös vähäoireinen, jolloin se voi ilmetä muun muassa monenlaisina lievinä vatsaoireina tai laktoosi-intoleranssina. Keliakia voi ilmetä myös suoliston ulkopuolella, esimerkiksi pysyvien hampaiden kiillevaurioina, niveloireina ja ihokeliakiana.

Toisinaan esimerkiksi osteoporoosia sairastavan keliakia havaitaan vasta silloin, kun hänen D-vitamiinin tasonsa ei reagoi osteoporoosin hoidossa käytettävään D-vitamiinilisään. Osteoporoosin hoitoa aloitettaessa onkin erittäin tärkeää selvittää mahdollisuus taustalla olevaan osteoporoosin aiheuttavaan syyhyn.

Keliakian hoito on gluteeniton ruokavalio

Keliakiassa ainoa tunnettu hoito on gluteeniton ruokavalio: gluteenia sisältävät viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla kuten riisillä, maissilla, tattarilla ja hirssillä sekä teollisesti puhdistetulla vehnätärkkelyksellä ja gluteenittomalla kauralla.

Keliakian diagnoosi tehdään kudosnäytteestä. Ennen näytteenottoa potilas ei saisi vähentää tai poistaa gluteenia ruokavaliostaan. Näin sekä verikokeet että kudosnäyte antavat mahdollisimman tarkan tuloksen mahdollisesta keliakiasta.

Lähde: Suomen Luustoliitto

Suomalaisten ruokailutottumukset 60-luvulta tähän päivään

Olemmeko oppineet syömään oikein? Studio55.fi-lähetyksessä vieraana ravitsemusterapeuttio Reijo Laatikainen maaliskussa 2015.

Vatsaystävällinen ruokavalio 23:53

Lue myös:

    Uusimmat