Nämä ravintolisät yhdessä voivat vähentää syöpäkuolleisuutta – tutkimus paljasti myös haittapuolen

Sydänsairaudet tappavat suomalaisia - milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua? 7:57
KATSO MYÖS: Näin pidät huolta sydämestäsi

D-vitamiini- ja kalsiumlisää suositellaan ikääntyville luiden vahvistamiseksi ja osteoporoosin välttämiseksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan näiden ravintolisien yhdistelmä voi vähentää syöpäkuolleisuutta, mutta toisaalta toisessa kuolinsyyssä nähtiin nousua.

Annals Internal Medicine -alustalla julkaistun tutkimuksen mukaan D-vitamiini- ja kalsiumlisän käyttö voi vähentää vaihdevuodet ohittaneiden naisten syöpäkuolleisuutta, mutta lisätä sydänsairauksista johtuvaa kuolleisuutta, kertovat Medical press ja United Press International.

36 282 menopaussin ohittanutta naista osallistui tutkimukseen, jossa heille määrättiin sattumanvaraisesti joko 1 000 mg kalsiumia yhdessä 400 IU D3-vitamiinin kanssa päivittäin tai plaseboa.

Keskimäärin 22,3 vuoden kumulatiivisen seurantajakson jälkeen selvisi, että niillä naisilla, jotka olivat syöneet kalsiumlisän ja D-vitamiinilisän yhdistelmää syöpäkuolleisuus laski 7 prosenttia, mutta sydän- ja verisuonitautikuolleisuus nousi 6 prosenttia, kertoo United Press International.

Kalsiumlisä lisää sepelvaltimoiden kalkkeutumista?

Arizonan yliopiston terveyden edistämisen professori Cynthia Thomsonin mukaan on mahdollista, että kalsiumlisät lisäävät sepelvaltimoiden kalkkeutumista, mikä lisää sydän- ja verisuonisairauksien kuolleisuutta, kertoo United Press International.

Lisäksi päivittäinen kalsiumin ja D-vitamiinin lisäys johti myös korkeampaan munuaiskivien riskiin iäkkäillä naisilla.

Kokonaiskuolleisuudessa ei kuitenkaan havaittu eroja ravintolisäryhmän ja plaseboryhmän välillä.

Tutkijat kertovat, että D-vitamiinilisän vaikutukset syövän ehkäisyssä voivat riippua siitä, saavutetaanko seerumin D-vitamiinipitoisuudessa yli 50 nmol/l. Seerumin vitamiinipitoisuudella tarkoitetaan D-vitamiinin määrää veren soluttomassa osassa.

Tutkimuksessa ei ollut mahdollista erottaa D-vitamiinilisän ja kalsiumlisän yhteishyötyjä tai -haittoja verrattuna pelkän D-vitamiinilisän käyttöön, kertoo Medical press.

Lue myös:

    Uusimmat