Itsensä gluteeniherkäksi määrittelevillä esiintyi oireita riippumatta siitä, söivätkö he gluteenia tai eivät, ilmenee uudessa tutkimuksessa.
Tutkimuksessa selvisi, että itsensä gluteeniherkäksi määrittelevillä tutkimukseen osallistuneilla ihmisillä ilmeni oireita, kuten turvotusta ja vatsakipua, riippumatta siitä, sisälsikö ruokavalio oikeasti gluteenia vai ei.
Itsensä gluteeniherkäksi määrittelevät saattavat kärsiä keliakiaan liittymättömästä gluteeniherkkyydestä. Tutkijat kuvailevat keliakiaan liittymätöntä gluteeniherkkyyttä (NCGS) ja sen aiheuttajia vielä melko tuntemattomaksi ilmiöksi.
Lue myös: "Gluteeniherkkyys" ei johdukaan gluteenista? Uusi syyllinen löytyi
Keliakia on melko harvinainen
Vain noin yhdellä prosentilla ihmisistä länsimaissa on keliakia, Suomessa noin kahdella prosentilla.
Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa gluteeni aiheuttaa tulehdusreaktion ohutsuolessa, ja sairaus oireilee usein erilaisina vatsavaivoina.
Tutkimusta toteuttamassa ollut professori Jessica Biesiekierski Melbournen yliopistosta sanoi

