Ole tarkkana kahvin juonnin ajoituksen kanssa, jos käytät näitä lääkkeitä

Yömyssyt historiaan - alkoholi on surkea unilääke 9:48
KATSO MYÖS: Alkoholi häiritsee unta. Mitkä lääkkeettömät kotikonsit ovat parempi ratkaisu? Katso koko keskustelu videolta.

Lääkkeitä ei kannata kulauttaa alas kahvilla, koska useat niistä toimivat huonommin kofeiinin vaikutusten vuoksi.

Suurin osa suomalaisista juo kahvia 3–5 kupillista päivässä, mutta jos päiviin kuuluu myös säännöllinen lääkitys, kannattaa lääkkeenottoaikaa säätää kahvinkulutuksen mukaan.

Esimerkiksi diabetesta, masennusta, kilpirauhasen vajaatoimintaa, astmaa ja osteoporoosia sairastavien kannattaa hoitaa lääkkeenotto erillään päivän kahvipausseista.

Alta löydät tarkemman listauksen lääkkeistä, joihin kahvilla on vaikutuksia.

Kilpirauhaslääkitys

Jos sairastat kilpirauhasen vajaatoimintaa eli kilpirauhasesi ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormonia, sinulle on todennäköisesti määrätty käyttöön levothyroxiini tai muu kilpirauhaslääkitys tasapainottamaan hormonitoimintaa.

Tutkimusten mukaan kahvin juominen samaan aikaan, kun ottaa kilpirauhaslääkkeen, voi heikentää lääkkeen imeytymistä, minkä vuoksi se toimii huonommin. Potilastapausraporteista selviää, että kahvi voi heikentää lääkkeen liukenemista jopa yli puolella.

Flunssa- tai allergialääkkeet

Useat vilustumis- tai allergialääkkeet sisältävät keskushermostoa stimuloivia aineita, kuten pseudoefedriiniä, ja siksi niitä ei suositella nautittavaksi kahvin kera. Kahvi on myös stimulantti ja voi yhdessä pseudoefedriinin kanssa aiheuttaa levottomuutta ja unettomuutta.

Myös joidenkin allergialääkkeiden, kuten fexofenadiinin, yhdistäminen kahviin voi ylistimuloida keskushermostoa ja aiheuttaa levottomuutta. 

Jos kärsit flunssasta tai allergiasta, kannattaa tarkistaa lääkkeiden yhteensopivuus kahvin kanssa terveydenhuoltohenkilökunnalta tai apteekista.

Diabeteslääkkeet

Jos nautit kahvisi maidon tai sokerin kanssa, voivat niiden sisältämät sokerit aiheuttaa verensokeripiikin, joka taas voi vaikuttaa siihen, kuinka hyvin diabeteslääke toimii. 

Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että kofeiini saattaa pahentaa diabeteksen oireita joillain ihmisillä.

Minkä tahansa kofeiinipitoisen juoman juominen voi nostaa insuliini- ja verensokeritasoja, kertoo Amerikan diabetesyhdistyksen julkaiseman tutkimuksen mukaan. 

Asiaa selvittänyt tutkimus oli pieni, mutta tutkijoiden mukaan liiallinen kofeiinin saanti saattaa tehdä verensokeritasojen hallinnasta vaikeampaa ja lopulta nostaa diabetekseen liittyvien komplikaatioiden riskiä.

Alzheimerin taudin lääkkeet

Alzheimerin tautiin määrättävien lääkkeiden kuten donepetsiilin, rivastigminin ja galantamiinin, vaikutus voi heikentyä kofeiinin vaikutuksesta.

Kofeiini tiukentaa veriaivoestettä, minkä seurauksena Alzheimerin lääkkeiden vaikuttavat aineet eivät pääse kulkeutumaan aivoihin yhtä tehokkaasti. Veri-aivoeste säätelee erilaisten aineiden pääsyä verenkierrosta aivosoluihin ja sen tehtävänä on estää haitallisten aineiden pääsy keskushermostoon.

Alzheimerin lääkkeet suojaavat aivoissa välittäjäainetta nimeltään asetyylilikoliini ja suurten kahvimäärien on osoitettu heikentävän lääkkeiden suojaavaa vaikutusta.

Astmalääkkeet

Astmalääkkeistä keuhkoputkia laajentavat ja hengittämistä helpottavat aminofylliini ja teofylliini voivat aiheuttaa sivuvaikutuksina päänsärkyä, levottomuutta, vatsakipua ja ärtyneisyyttä.

Osteoporoosilääkkeet

Risedronihappo eli risedronaatti ja ibandronihappo ehkäisevät ja hoitavat osteoporoosia, mutta niitä ei tulisi ottaa samaan aikaan kahvin kanssa, sillä se heikentää lääkkeiden tehoa.

Lääkkeet suositellaan otettavan ennen syömistä tai juomista pelkän veden kanssa, jotta keho pystyy hyödyntämään lääkkeiden maksimaalisen tehon. Kahvi heikentää lääkkeiden tehoa yli puoleen.

Masennuslääkkeet

Kahvi voi vaikuttaa myös siihen, kuinka keho hyödyntää masennuslääkkeitä. Jotkin lääkkeet kuten fluvoksamiini, amitriptyliini, essitalopraami ja imipramiini, voivat metabolisoitua elimistössä eri tavalla, jos juo kahvia samaan aikaan, kun ottaa lääkkeen. Vaikutus on sitä merkittävämpi, mitä suuremman annoksen kahvia juo

Kahvi voi vähentää lääkkeen imeytymistä elimistöön.

Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että etenkin fluvoksamiinin on havaittu lisäävän kofeiinin tavanomaisia sivuvaikutuksia. Näin ollen lääke ja kofeiini yhdessä voivat aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta tai sydämentykytystä. Parasta on ottaa lääke ja nauttia kuppi kahvia vasta myöhemmin.

Antipsykoottiset lääkkeet

Antipsykoottisilla lääkkeillä hoidetaan muun muassa skitsofreniaa, maniaa ja masennustiloja ja muita mielenterveysongelmia. Ne toimivat estämällä tiettyjä välittäjäaineita tai salpaamalla aivojen reseptoreita.

Psykoosilääkkeet fentiatsiini eli fenotiatsiini, klotsapiini, haloperidoli ja olantsapiini, voivat kahvin yhteisvaikutuksessa imetyä kehoon huonommin. Tutkimukset osoittavat, että monet näistä lääkkeistä metaboloituvat tai hajoavat kehossa eri tavalla, jos ne sekoittaa kahvin kanssa. 

Lääkkeistä saa irti täyden hyödyn, kun välttää kahvia lääkkeen ottamisen yhteydessä.

Verenpainelääkkeet

Verenpainelääkkeet, kuten verapamiili ja propranololi, laskevat sykettä, jotta sydämen ei tarvitse tehdä niin kovasti töitä pumpatakseen verta kaikille kehon soluille.

Näidenkin lääkkeiden kanssa kahvi voi vähentää niiden imeytymistä. Lääkkeen oton ja aamukahvin ajoittamisesta kannattaa keskustella terveydenhuollon asiantuntijan kanssa.

Melatoniini

Melatoniini on elimistössä luontaisesti erittyvä hormoni, joka auttaa nukahtamaan iltaisin. Nukahtamisvaikeuksista kärsivä voi ostaa apteekista melatoniinipillereitä lyhytaikaiseen käyttöön, mutta niistä tuskin on hyötyä, jos nautit kofeiinijuomia myöhään iltapäivällä tai illalla.

Kofeiini toimii nimittäin juuri päinvastoin kuin melatoniini: se piristää. Eli esimerkiksi kahvin juominen voi kumota melatoniinin vaikutuksen, kertoo Health-lehti.

Kahvin juominen voi myös estää melatoniinin tuotantoa kehossa.

Lue myös:

    Uusimmat