Koostimme asiantuntijaniksejä ja treenivinkkejä unen saavuttamiseen. Testaa!
Kello tulee kymmenen, sitten yksitoista... Keskiyö koittaa ja uneen pitäisi päästä, mutta keho hankaa vastaan ja ajatukset pyörivät päässä. Mikä neuvoksi?
Moni on toiveikkaana kokeillut jopa somen outoa salaattikikkaa päästäkseen uneen nopeammin. Koostimme asiantuntijaniksejä ja treenivinkkejä unen saavuttamiseen.
Noudata aikataulua
CNN:n haastattelema kliininen psykologi ja uniasiantuntija Michael Grandner tekee uni- ja terveystutkimusta Arizonan yliopistossa. Grandnerin mukaan aivojaan voi kouluttaa nukahtamaan.
Moni nappailee iltaisin unen tueksi melatoniinia, jota ihmiskeho tuottaa itsekin. Grandnerin mukaan melatoniinin tuotannon tulisi kehossa tapahtua aina samaan aikaan; tällöin se tehoaisi parhaiten. Grandner suosittelisikin nukahtamista ja heräämistä aina suunnilleen samaan aikaan.
– Emme aina voi kontrolloida sitä, koska olemme unisia, mutta voimme kontrolloida heräämistämme. Se aktivoi aivojen pienen ajastimen, joka asettaa unirytmin, Grandner kuvailee.
– Aivot pitävät rutiinista ja ennustettavuudesta.
Lue myös: Päivisin väsyttää, mutta iltaisin ei nukuta? Lääkäri kertoo korjaussetin piinaavaan ongelmaan
Älä makaa sängyssä unta odotellen
Unettomuuden pelko voi johtaa viheliäiseen noidankehään. Grandnerin mukaan unialan kultainen sääntö onkin se, ettei sängyssä saa maata valveilla.
– Paras vinkki, jonka koskaan voisit antaa ihmiselle, on "nouse ylös" – älä makaa sängyssä hereillä. Oli sitten alkuilta tai keskiyö, jos olet ollut hereillä jo 20–30 minuuttia, nouse sängystä ja aloita alusta.
Grandnerin mukaan uneliaisuuden saavuttaminen voi viedä viisi minuuttia tai tunnin, mutta tuota aikaa ei tulisi kuluttaa sängyssä hereillä maaten. Grandnerin mukaan lakanoissa pyöriminen voi saada aivot mieltämään sängyn stressaavaksi paikaksi, jossa unta epätoivoisesti odotetaan.
Muuta asennettasi
Valvotko myöhään, koska illat ovat sinulle "omaa aikaa"? Ilmiöllä on nimikin – ja se on hyvin haitallista!
Grandnerin mukaan moni tuntuukin näkevän unen kiireisen päivän viimeisenä pakollisena askareena, jota voi lykätä voidakseen katsoa televisiota tai hoitaakseen vielä muutamat kotityöt. Grandnerin mukaan tästä asenteesta on tärkeää päästä eroon.
– Älä näe unta aikana, joka päivässäsi vielä on jäljellä. Näe uni aikana, jonka tarvitset, jotta huominen päiväsi on tuottava.
Katso myös: Uniapnea aiheuttaa unenaikaisia hengityskatkoksia. Tällaisia sen oireet ovat! Juttu jatkuu videon alla.
Useimmat ihmiset tarvitsevat 7–8 tuntia unta joka yö. Jos siis heräät seitsemältä, unen täytyisi tulla yhdeltätoista. Brittitutkijat esittivät taannoin, että sydänterveyden kannalta parasta olisi mennä nukkumaan kello 22 tietämillä.
Kokeile vastustreeniä
Iowan yliopiston tutkimuksen mukaan vastusharjoittelu voisi auttaa saamaan unta paremmin. Alustavia tutkimuksia esiteltiin amerikkalaisen sydänjärjestön konferenssissa maaliskuussa 2022.
Koehenkilöt, jotka tekivät tunnin vastustreenin kolmesti viikossa vuoden ajan, myös nukkuivat pidempään ja nukahtivat nopeammin kuin osanottajat, jotka tekivät vain aerobista tai yhdistelmätreeniä.
Kokeessa oli mukana 386 aikuista, joilla oli esimerkiksi ylipainoa tai korkea verenpaine. He eivät olleet arjessaan aktiivisia; kolmasosa valitteli huonoa unen laatua tutkimuksen alussa. Henkilöille joko määrättiin yksi kolmesta treeniohjelmasta; verrokkiryhmälle ei annettu lainkaan treeniohjelmaa.
Aerobinen ryhmä käveli tai hölkkäsi juoksumatolla tai muulla kuntosalilaitteella; kolmas ryhmä teki ensin puoli tuntia aerobista liikuntaa ja siirtyi sitten vastusharjoituksiin.
Vastusharjoitteluryhmä teki kolme toistosarjaa 12 kuntosalilaitteella, jotka keskittyivät kaikkiin suuriin lihasryhmiin. Harjoituksissa mukana oli 12 treenimuotoa:
- Jalkaprässi
- Rintaprässi
- Selkäpenkki
- Jalkojen koukistus laitteessa
- Jalkojen ojennus laitteessa
- Lonkan ojentajat laitteessa
- Vatsarutistukset laitteessa
- Vinot vatsalihakset laitteessa
- Ylätalja
- Alasveto taljassa
- Hauiskäännöt
- Pystypunnerrukset
Katso myös: Nämä asiat jokainen kuntosalilla käymiseen hurahtanut tunnistaa! Juttu jatkuu videon alla.
Kokeen alussa 42 prosenttia osallistujista ei nukkunut seitsemää tuntia yössä. Vastusharjoituksia tehneiden unen määrä kuitenkin lisääntyi noin 40 minuuttia kokeen aikana. Muiden unimäärä lisääntyi noin 18 minuuttia. Vastustreenaajat nukahtivat testin lopussa kolme minuuttia nopeammin; muissa ryhmissä uneen pääsemiseen vaadittava aika ei muuttunut.
Tutkimusta tehneen Angelique Brellenthinin mukaan näyttäisikin siltä, että vaikka kaikki treeni on hyödyllistä terveyden kannalta, vastusharjoittelu vaikuttaisi olevan unen kannalta paras valinta.
Sammuta valot
Nukutko yösi pilkkopimeässä, vai kajastaako ikkunastasi jatkuvasti ympäristön valoja? Moni isossa kaupungissa asuva ei välttämättä edes tajua altistuvansa jatkuvasti valosaasteelle. Esimerkiksi melatoniinin tuotanto häiriintyy valosaasteen vuoksi, ja samalla myös uni häiriintyy.
Melko vähäisessäkin valaistuksessa nukkuminen näyttää olevan haitallista sydän- ja verisuonielimistön toiminnalle sekä verensokerille.
Rentouta itsesi halaten
Yksi keino helpottaa omaa ahdistustaan on niin sanottu perhoshalausmenetelmä. Psykologi Hanna Markuksela kertoo menetelmän taustoista sekä vaikutuksista.
Katso myös: Voit kokeilla myös 5-4-3-2-1-metodia! Juttu jatkuu videon alla.
Pue sukat?
Amerikkalainen apulaislääkäri Jess Andrare kertoi miljoonia katselukertoja keränneellä hittivideollaan, miksi sukkien pukeminen sänkyyn mennessä voi edistää hyvää unta.
Pitäisikö nukkua alasti?
Somessa oudotkin niksit saattavat saada tulta alleen. Plastiikkakirurgi Anthony Younin alastomana nukkumisesta varoittava video keräsi hetkessä 11 miljoonaa katsojaa.
Toisaalta ihminen nukkuu paremmin viileässä, joten lakanoihin pujahtaminen alasti voisi taata paremmat yöunet. Kannattaneekin valita nukkumatapa, joka itsestä tuntuu mukavimmalta!
Katso myös: Kello lyö 22.03 ja alat saada kaikenlaisia hyviä ideoita? Nämä asiat vain myöhään valvovat ihmiset voivat ymmärtää!
Uusimmat
-
20:51
Sami Uotila jakoi asian, jonka päätti ollessaan tulossa isäksi: "Vannoin itselleni"
-
20:38
Jorma Uotiselta vinkki suorassa lähetyksessä hittiartistille: "Halonen heittäydy!"
-
20:22
Trump mylvii somepalvelussaan: "Vihaan Taylor Swiftiä"
-
20:13
Yksi asia Gogi Mavromichaliksen TTK-esityksessä hämmästytti Helena Ahti-Hallbergin: "Aikamoisen lähellä oikeaa"
-
19:56
FC Barcelona hirmuisessa vireessä
-
19:54
Spagaatti villitsi! Näin sujui Bessin ja Marko Keräsen rumba
-
19:34
Iida Vainio ja Archie Cruz odottavat vauvaa
-
19:32
Max Verstappen sai nuhtelut – mukana voimakas varoitus
-
19:29
Erojuristi varoittaa arkisesta mokasta, joka pilaa avioliiton pikkuhiljaa
-
19:22
Mereen ensi kertaa päässyt pingviini oli hukassa Japanissa kaksi viikkoa – taifuuni pelasti pienen otuksen hengen
-
19:07
Formulakisassa massiivinen rysäys
-
19:06
Jukka Haapalainen kommentoi TTK-parien lyhyempää harjoitteluaikaa – pisti merkille kaksi tapaa, kuinka se näkyy
-
18:52
Tuoreen Miss Suomen yöunet jäivät vähäisiksi: "Ollut aika käsittämätön tunnelma koko päivä"
-
18:49
Äärijärjestö väittää: Hamasilla riittää resursseja sodan jatkamiseen Gazassa
-
18:27
Tältä näyttää kaivanto, johon pudonnut mies kuoli Helsingissä – rikosta epäillään
-
18:20
Suomalaisen A. Blomqvistin musiikilla on liki 100 miljoonaa kuuntelukertaa – siitä huolimatta häntä ei juuri tunneta Suomessa
-
18:10
Lamine Yamal rankaisi käsittämättömän sekoilun keskellä – Tuomas Virkkunen: "Ai kauhia!"
-
17:58
Näin Jan Vapaavuoren ratkaisuun reagoidaan lajiliitoissa: "Kaiken sen jälkeen"
-
17:56
Suomi herää maanantaina sähköpainajaiseen: Hinta pomppaa 60 senttiin
-
17:55
Poliisi epäilee rikosta: Kaivantoon pudonnut mies kuoli Helsingin keskustassa
-
Lataa lisää