Pienennä sydänriskejäsi: Tutkimus paljastaa parhaan nukkumaanmenoajan

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Videolla kerrotaan lisää unettomuuden terveysriskeistä.

Brittitutkijat esittävät, että sydänterveyden kannalta parasta olisi mennä nukkumaan kello 22 tietämillä.

Hyvistä yöunista huolehtiminen on tärkeä osa sydänterveyttä. Unettomuus rasittaa sydäntä sekä verisuonia ja se onkin yhdistetty esimerkiksi rytmihäiriöihin, kohonneeseen verenpaineeseen, sepelvaltimotautiin sekä sydäntä niin ikään rasittavaan kakkostyypin diabetekseen.

Nukkumaan kannattaa siis mennä ajoissa, mutta mikä olisi paras aika kömpiä sänkyyn? Terveyskirjaston mukaan ruumiinlämpö alkaa useimmilla ihmisillä laskea huomattavasti illalla kello 22–24. Tuohon aikaan nukahtaminen antaa yleensä pisimmän, unentarpeen tyydyttävän yöunen.

Tuore tutkimus vihjaa, että sydänterveyden kannalta aikaikkuna on hieman kapeampi. Laajasta aineistosta paljastui, että nukkumaanmeno kello 22–23 välillä on yhteydessä pienempään sydänsairauksien puhkeamisen riskiin kuin yöpuulle vetäytyminen tätä aiemmin tai myöhemmin.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa tarkasteltiin 88 000 henkilöä, jotka Ison-Britannian biopankin pitkittäistutkimus oli värvännyt vuosina 2006–2010. Tiedot 43–79-vuotiaiden osallistujien unesta kerättiin älykellon tyyppisellä laitteella, jota henkilöt käyttivät viikon ajan. Lisäksi osallistujat vastasivat kysymyksiin muista terveyteen liittyvistä elämäntavoistaan ja ominaisuuksistaan.

Keskimäärin vajaan kuuden vuoden seurannan aikana aiemmin terveistä osallistujista 3172 sairastui sydän- ja verisuonitautiin. Suurin sairastumisriski koski puoliltaöin tai sen jälkeen nukkumaan meneviä, pienin taas kello 22–23 nukahtavia. Myös ennen kello kymmentä sänkyyn kömpivien sairastumisriski oli suurempi kuin kello 22–23 aikaan nukkumaan menevien.

Yhteys nukkumaanmenoajan ja sydänriskien välillä oli suurempi naisten kohdalla.

Tutkimus ilmestyi European Heart Journal – Digital Health -julkaisussa.

Paras nukkumaanmenoaika sisäiselle kellolle?

Tutkijat epäilevät havaitun yhteyden selittyvän kehon sisäisellä kellolla eli hermosolujoukolla, joka säätelee elimistön fysiologista vuorokausirytmiä. Nukkumaanmeno puolenyön jälkeen – mikä osoittautui tutkimuksessa kaikkein vaarallisimmaksi ajankohdaksi – vähentää todennäköisyyttä altistua aamuiselle auringonvalolle, joka tahdistaa sisäistä kelloa.

Etenkin sydän ja verisuonet kärsivät sisäisen kellon "rytmihäiriöistä", sillä se heikentää punasolujen hapenkuljetusta, mikä lisää verisuonten tukosalttiutta, kertoo Terveyskirjasto. Sisäisen kellon häiritseminen voi myös lisätä tulehdusta elimistössä sekä vahingoittaa sokeriaineenvaihduntaa, mitkä ovat molemmat sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, tutkija David Plans sanoo brittilehti The Guardianille.

Sukupuoli voi vaikuttaa siihen, miten sisäisen kellon häiritseminen heijastuu hormonitoimintaa säätelevään umpieritysjärjestelmään, mikä voi selittää naisten kohdalla havaittuja suurempia riskejä. Toisaalta vaihdevuodet ja niihin liittyvät sydänriskit voivat sekoittaa tuloksia, jolloin sukupuoli ei merkittävästi vaikuttaisi havaitun yhteyden voimakkuuteen.

Onkin hyvä huomata, että tutkimus ei osoita syy-seuraussuhdetta vaan ainoastaan yhteyden nukkumaanmenoajan ja sydänsairauksien välillä. The Guardian huomauttaa, että myöhäinen nukkumaanmeno voi esimerkiksi olla yhteydessä alkoholin juomiseen, joka on sekin sydänriski.

Tutkimuksessa ei myöskään selvitetty tarkemmin ihmisten unen laatua ja osallistujat olivat pääasiassa valkoisia aikuisia. Löydökset olisikin hyvä vahvistaa jatkotutkimuksissa.

Lue myös:

    Uusimmat