Mitä sinä katsot ennen nukkumaanmenoa? Kauhuelokuva ei pilaakaan unia, väittää unisivuston kysely

Nämä asiat vain myöhään valvova ihminen voi ymmärtää! 0:50
Kello lyö 22.03 ja alat saada kaikenlaisia hyviä ideoita? Nämä asiat vain myöhään valvovat ihmiset voivat ymmärtää!

Luulisi, että kauhuelokuvan katsominen vie yöunet. Unisivuston kysely kuitenkin väittää toista!

Moni katsoo televisiota ennen nukahtamista, mutta millaista ohjelmaa kannattaisi katsoa, jotta yöunet olisivat mahdollisimman hyvät?

Sleep Junkie päätti värvätä noin 200 lukijaansa paljastamaan tietoja unestaan unta seuraavien älylaitteiden avulla. Uneen keskittynyt Sleep Junkie esimerkiksi arvioi patjoja ja jakaa univinkkejä.

– Netissä on paljon tietoa parhaista tavoista nukahtaa, ja ilmeisesti moni edelleen hakee apua teknologiasta tai kuunneltavista apuvälineistä, vaikka se ei välttämättä olekaan paras tapa, kertoo sivuston edustaja Dorothy Chambers.

Käyttivät älylaitetta ja mittasivat unta

Kokeessa henkilöt jaettiin 50 hengen ryhmiin, jotka joko katsoivat televisiota, kuuntelivat musiikkia tai podcastia tai eivät käyttäneet mitään elektroniikkaa kahteen tuntiin ennen nukkumaanmenoa.

Tarkoituksena oli yrittää nukkua yhdeksän tunnin yöunet ja seurata unta oman älylaitteen avulla. Laite analysoi, paljonko henkilö nukkui, ja miten levotonta hänen unensa oli.

Tv-ohjelman laadulla vaikutti olevan vaikutusta

Selvitys on luonteeltaan melko epätieteellinen, sillä osallistujia oli vain vähän ja koe kesti ainoastaan kaksi viikkoa. Tuloksia ei vertaisarvioitu, ja lisäksi tulos perustui koehenkilöiden omaan seurantaan.

Silti koe paljasti jotain hauskaa: televisio-ohjelman laadulla nimittäin vaikutti olevan vaikutusta siihen, miten henkilöt nukkuivat!

Romanttinen ohjelma paneekin nukkumaan vähemmän?

Romanttista ohjelmaa katselleet nukkuivat älylaitteidensa mukaan keskimäärin kuusi tuntia 45 minuuttia, mutta trilleriä tai kauhuteemoja katselleet uinailivat paljon enemmän – keskimäärin lähes kahdeksan tuntia.

Myös toiminnantäyteinen ohjelma tai tosi-tv tarjosivat unta yli seitsemäksi tunniksi.

Kauhuelokuva pitkitti nukahtamista

Vielä ei kannata rynnätä vuokraamaan pelottavaa trilleriä, sillä kauhuteemoja katselleet nukahtivat 44 minuutissa, mutta realitya katselleet vain vartissa. Romanssiohjelman katsoneilta uneen pääseminen vei 36 minuuttia.

Televisiota katsoneista 80 prosenttia tosin koki olevansa aamulla väsynyt. Koehenkilöt eivät kertoneet testissä muita elämäntapojaan, joten on täysin mahdollista, että esimerkiksi nukahtamisvaikeudet johtuvat elokuvamaun sijaan jostakin aivan muusta.

Hieman kauhua päivääsi – tämän videon avulla voit panna itsesi todelliseen testiin! Koostimme videolle yleisiä jännitystä tai pelkoa aiheuttavista asioista. Kykenetkö katsomaan loppuun? Juttu jatkuu videon jälkeen.

Pystytkö katsomaan tämän videon loppuun asti? Haasta itsesi! 1:56

Elektroniikan käyttämättömyys auttoi uneen

Vähemmän yllättäen eniten unisivuston selvityksessä nukkuivat ne, jotka eivät olleet käyttäneet elektroniikkaa illalla. Nämä koehenkilöt myös tunsivat olonsa vähiten väsyneiksi aamulla.

Myös tieteellisissä tutkimuksissa esimerkiksi älylaitteiden sininen valo on todettu haitalliseksi. Analyysin mukaan esimerkiksi älypuhelinten näprääminen ennen nukkumaanmenoa voi heikentää merkittävästi lasten unenlaatua; toisessa tutkimuksessa huomattiin, että television tai kirkkaan yövalon pitäminen päällä läpi yön voi johtaa painonnousuun.

Manchesterin yliopiston selvityksessä tosin havaittiin, että puhelimen kellertävä "yövalotila" voi haitata unta jopa enemmän kuin paljon puhuttu sininen valo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja