Jopa 500 kilokaloria vähemmän päivässä – tutkimuksen mukaan jo tunnin pidemmät yöunet voivat laihduttaa

Yöunien pidentäminen voi auttaa vähentämään merkittävästi energiansaantia ja johtaa pitkällä tähtäimellä useiden kilojen laihtumiseen.

Ylipaino ja lihavuus ovat maailmanlaajuisia terveysongelmia, joiden pääasiallisena syynä pidetään liiallista energiansaantia. Ihmiset siis syövät enemmän kuin kuluttavat.

Ylensyöntiin puuttuminen on haastavaa. Nyt amerikkalaistutkijat ovat saaneet lupaavia tuloksia siitä, että energiansaannin vähentämiseksi ei välttämättä tarvitse tehdä oikeastaan mitään – vain nukkua enemmän.

Tutkimukseen osallistui 80 ylipainoista nuorta aikuista, joilla oli tapana nukkua alle 6,5 tunnin yöunia. Osa heistä sai kertaluonteista neuvontaa yöunien pidentämiseksi. Keskimäärin opastusta saaneet henkilöt nukkuivat neuvonnan jälkeen reilun tunnin pidempään kuin aiemmin.

Pelkkä nukutun ajan kasvattaminen ilman muita elämäntapamuutoksia vähensi kahdessa viikossa osallistujien energiansaantia merkittävästi: 270 kilokalorilla verrattuna kontrolliryhmään. Osa yöuniaan pidentäneistä söi päivässä jopa 500 kilokaloria vähemmän. 

Kokeen vahvuuksina pidetään sitä, että se tapahtui todellista maailmaa vastaavissa olosuhteissa ja että osallistujien energiansaantia mitattiin virtsasta itseraportoinnin sijaan.

Löydökset ilmestyivät lääketieteellisessä JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Voiko unen mittaamisesta olla jotain haittaa? Aivotutkija kertoo, kuka tavasta hyötyy. Juttu jatkuu videon alla.

Aivotutkija kertoo, onko unen mittaamisesta enemmän hyötyä vai haittaa 1:08
Katso video: Onko unen mittaamisesta enemmän hyötyä vai haittaa?

Univaje lihottaa

Univaje tiedetään ennestään lihottavaksi. Väsyneenä terveellisten elämäntapojen omaksuminen ja noudattaminen tuntuu vaikealta, fyysinen aktiivisuus vähenee ja herkkuhimo kasvaa. 

Yksi syy unen ja lihomisen yhteyteen piilee hormoneissa. Univaje saa elimistön tuottamaan enemmän ruokahalua stimuloivaa greliiniä ja vähemmän ruokahalua vähentävää leptiiniä. Elimistö tulkitsee muutokset energiavajeeksi ja himo erityisesti hiilihydraattipitoisia ruokia kohtaan voimistuu.

Viiden tunnin yöunilla kituuttamisen on havaittu nostavan painoa kilogrammalla jo viikossa. Vuositasolla jatkuva univaje voi saada vaa’an lukeman nousemaan jopa kuudella kilolla.

Uusi tutkimus vahvistaa näkemystä siitä, että riittävä uni on todellakin tärkeä väline laihduttajan työkalupakissa. Pitkällä tähtäimellä yksistään reilun tunnin pidemmistä yöunista seuraava päivittäisen energiansaannin väheneminen johtaisi tutkijoiden laskujen mukaan noin 12 kilon laihtumiseen kolmessa vuodessa.

Uutiskanava CNN:n haastattelema tutkija Esra Tasali luonnehtii löydöksiään "lähes suunnanmuuttajiksi laihduttamisessa ja painonhallinnassa".

Näin parannat untasi

Miten sitten parantaa untaan? 

Ensinnäkin mielessä kannattaa pitää, että uni on arvokasta ja sille kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Kiire karkottaa nukkumatin, joten illat kannattaa rauhoittaa. Esimerkiksi valo ja rasittava liikunta illalla estävät nukahtamista.

Iltaisin kannattaa välttää myös kovin raskaita ja rasvaisia ruokia. Säännöllinen vuorokausirytmi ja liikunta auttavat vuorokausirytmin ylläpitämisessä. Pimeään talviaikaan kirkasvalolampusta ja päiväaikaisesta urheilusta on apua sisäisen kellon tahdittamiseen.

Vuodetta ja makuuhuonetta kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää pelkästään nukkumiseen. Jos uni ei kaikesta huolimatta tule, on sängystä hyvä nousta ja tehdä jotain muuta – esimerkiksi kirjoittaa päässä pyörivät huolet paperille.

Videolla esitellään helppo testi, joka paljastaa vyötärölihavuuden.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Katso videolta helppo testi, joka paljastaa riskin sairastua useisiin sairauksiin.

Lue myös:

    Uusimmat