Oletko koskaan kokeillut "perhoshalausta"? Psykologi kertoo, miten se voi helpottaa ahdistusta

Tällainen on ahdistusta helpottava perhoshalaus 0:57
Perhoshalaus voi auttaa ahdistukseen! Videolla toimittajamme Fanni Parma näyttää, miten perhoshalaus tehdään. Ohjeet: Psykologi Hanna Markuksela.

Yksi keino helpottaa omaa ahdistustaan on niin sanottu perhoshalausmenetelmä. Psykologi Hanna Markuksela kertoo menetelmän taustoista sekä vaikutuksista.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkyttää ja heijastuu myös suomalaisten mieliin. Psykologi ja psykoterapeutti Hanna Markuksela kertoi aiemmin MTV Uutisille, miten kriisitilanne vaikuttaa mieleen, ja miten omaa ahdistustaan kaiken keskellä voisi helpottaa. Markuksela muistutti, että pelon ja ahdistuksen tunteet poikkeuksellisessa tilanteessa ovat täysin normaaleja.

On hyvin yksilöllistä, miten ihmisen mieli lähtee purkamaan asiaa.

– Tämä vaikuttaa kaikkiin ihmisiin, joilla on kyky tuntea ja välittää. Siitä tulee omanlaisensa stressi, johon ihmiset käyttävät omanlaisia selviytymiskeinojaan, Markuksela totesi.

Markuksela jakoi helmikuun lopussa omalle Instagram-tililleen julkaisun, jossa antoi neuvoja kriisiajan itsesäätelyyn. Julkaisusta tuli nopeasti suosittu ja ihmiset jakoivat sitä omissa Instagram-tarinoissaan.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Perhoshalaus rauhoittaa

Psykologi neuvoo julkaisussaan keinoja muun muassa hermoston rauhoittamiseen. Yksi näistä keinoista on niin sanottu perhoshalaus.

– Perhoshalaus tai perhostaputus perustuu vuorottelevaan, rauhalliseen liikkeeseen. Kädet ovat ristikkäin rinnan päällä ja itseään taputellaan hellästi. Tässä on suuri mahdollisuus tarjota itselleen rentoutus, Markuksela kertoo MTV Uutisille.

Käsien ristiminen hämää myös sen verran aivoja, että työmuisti kuormittuu juuri sopivasti. Perhoshalausta käytetään Markukselan mukaan esimerkiksin osana traumanpurkumenetelmiä.

– Se on todella monikäyttöinen.

Näin Lucianda Artigasin kerrotaan kuvailleen perhoshalaustekniikkaa Meksikossa:

”Minä näytän teille, miten minä halaan kaikkia teitä, vaikka en ole täällä. Meillä kaikilla on kädet niitä tilanteita varten, kun meillä ei ole toista ihmistä, joka voi halata meitä. Silloin voimme auttaa itseämme: voimme laittaa kädet sydämellemme, voimme tuntea oman kehomme lämmön – tuntea kuinka sydän lyö. Voimme tehdä taputuksia puolelta toiselle, samalla tavalla kun sydämemme lyö. Kädet ovat kuin perhonen, joka lepää rintakehän päällä ja taputtaa siivillään…”

Lähde: Helsingin Psykologiyhdistys

Perhoshalaus on tehokas tekniikka keskushermoston itsesäätelyyn ja stressireaktioiden rauhoittamiseen. Menetelmän kehitti EDMR-terapeutti Luciana Artigas työskennellessään Meksikon Acapulcossa hirmumyrsky Paulinen kriisityössä.

– Kun avustajat olivat lähdössä kotiin, eräs pieni lapsi kysyi heiltä, että kuka meitä nyt halaa. Luciana keksi opettaa menetelmän, jota ryhdyttiin kutsuman perhoshalaukseksi, Markuksela kertoo.

Markuksela haluaa itsehoitokeinoja jakamalla viestittää kaikille, että aina on toivoa.

– Pointti ei ole siinä, että pitäisi saada itsensä rauhalliseksi. Se riittää, että pystyy loiventamaan stressiä tai ennaltaehkäisemään sen kehittymistä. Tähän on paljon hirmu hyviä tekniikoita.

Perhoshalauksen tekeminen on helppoa! Katso videolta ohjeet.



Miten Ukrainan tilanne on vaikuttanut sinuun, entä millaisia ajatuksia tai kysymyksiä se herättää? Vastaa kyselyyn!

Lue myös:

    Uusimmat