Ongelma, josta kärsii Suomessakin hämmästyttävän moni – näin valosaaste voi vaikuttaa terveyteesi

Näin valosaaste voi vaikuttaa terveyteesi 1:22

Kevään korvilla moni iloitsee lisääntyvästä valon määrästä. Valo ei kuitenkaan aina ole hyväksi, kun puhutaan kaupunkien keinovaloista ja niiden aiheuttamasta valosaasteesta.

Nukutko yösi pilkkopimeässä, vai kajastaako ikkunastasi jatkuvasti ympäristön valoja? Moni isossa kaupungissa asuva ei välttämättä edes tajua altistuvansa jatkuvasti valosaasteelle. Sekä ihmiset että eläimet tarvitsevat elämäänsä myös pimeyttä.

Valosaaste voi haitata unta ja aiheuttaa terveysongelmia

Jatkuva keinovaloille altistuminen on liitetty myös terveysongelmiin, kertoi Suomen Ympäristökeskuksen johtava tutkija Jari Lyytimäki tiistaina Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Kyseessä on monimuotoinen ongelma siinä mielessä, että usein näihin liittyy monta muutakin altistavaa tekijää, kuten vaikka melu. Valolla on erityisesti melatoniinin erityksen kautta vaikutusta ihmisen terveyteen.

Melatoniini on käpyrauhasen aivoissa tuottama hormoni, jonka eritystä ympäristön valo ohjaa. Melatoniini vaikuttaa vuorokausirytmin säätelyyn ja auttaa kehoa sopeutumaan valoisan ja pimeän ajan vaihteluun.

Kun melatoniinin tuotanto häiriintyy valosaasteen vuoksi, myös uni häiriintyy. Moni ei tule ajatelleeksi, että esimerkiksi kännykän räplääminen sängyssä altistaa keinovalolle, jonka seurauksena nukahtaminen voi olla vaikeampaa. 

– Emme pysty lepäämään riittävästi. Se vaikuttaa koko meidän kehoon, palautumiseen ja myös päivärytmiin. Vaikutukset ovat hyvin monimuotoisia. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Ratkaisevatko pimennysverhot ongelman?

Kuten sanottu, kaupungissa asuvien voi olla hankala välttyä valosaasteelta edes yöaikaan. Onko sitten esimerkiksi pimennysverhoista apua? Ympäristökeskuksen Jari Lyytimäen mukaan pimennysverhot auttavat paljon, jos niiden itse kokee auttavan. 

– Tässä on myös se henkisten tuntemusten puoli, eli mikä tuntuu kivalta. Toiset esimerkiksi pelkäävät pimeää. Silloin ei ole välttämättä viisasta liian pimeään äkkiseltään yrittää päästä, jos se tuottaa ahdistusta.

Lyytimäen mukaan valosaastetta on yllättävissäkin paikoissa, eikä kyse ole vain suurien kaupungien ongelmasta. Tuoreimmassa tutkimuksessa erään maalaispitäjän todettiin yllättäen olevan Suomen "kirkkain paikka".

Miten valosaaste vaikuttaa ihmisten ja eläinten terveyteen, miten liialliselta valosaasteelta voi välttyä ja mikä on tutkitusti Suomen "kirkkain paikka"? Katso videolta Viiden jälkeen -ohjelman keskustelu aiheesta.

Lisääntyvä valosaaste on Suomessakin ongelma, josta kärsii hämmästyttävän moni - Ihminen tarvitsee vuorokauden aikana myös valotonta aikaa 7:58
Lisääntyvä valosaaste on Suomessakin ongelma, josta kärsii hämmästyttävän moni.

Lue myös:

    Uusimmat