Jos heräät keskellä yötä, kokeile näitä keinoja saadaksesi taas unta

Unettomuuden pelko johtaa noidankehään - näin irti kierteestä 7:20
Unettomuuden pelko voi johtaa noidankehään. Aivotutkija Minna Huotilainen kertoi Uutisaamussa, miten kierteestä voi päästä irti.

Keskellä yötä herätessään kannattaa välttää kaikkea stressiä lisäävää tai piristävää ja keskittyä itsensä rentouttamiseen ja tylsistyttämiseen.

Oli syynä sitten painajainen, stressi tai vessahätä, havahtuminen hereille keskellä yötä voi johtaa loputtomalta tuntuvaan valveillaoloon. Kun uni ei tule uudelleen, olo muuttuu herkästi tuskaiseksi – etenkin jos aamulla pitäisi herätä levänneenä ja skarppina.

Uni pakenee unettomuuden pelkoa. Kokosimme yhteen keinoja, joilla väärään aikaan herännyttä mieltä voi tyynnytellä ja uneen vaipuminen uudelleen onnistuu.

1. Älä katso kelloa

Houkutusta tarkastaa kellonaika kannattaa vastustaa, sillä minuuttien kulumisen seuraaminen vain lisää stressiä. Stressitilanteessa sympaattinen hermosto aktivoituu ja elintoiminnot kiihtyvät, jolloin nukahtamisesta tulee käytännössä mahdotonta.

Yöpöydän herätyskello kannattaa kääntää niin, että lukemat näkyvät seinää kohti. Kännykästä aikaa ei kannata katsoa siksikään, että näytön kirkas valo voi häiritä melatoniini-hormonin eritystä aivoissa ja piristää entisestään.

2. Kokeile rentoutusharjoituksia

Lihasten rentouttaminen yksitellen auttaa vartaloa rentoutumaan. Hyvä tapa on jännittää lihasryhmiä päästä varpaisiin yksi kerrallaan viiden sekunnin ajan ja antaa sitten niiden rentoutua. Samalla hengitellään rauhallisesti ja syvään. Jos jonkin lihasryhmän jännittäminen sattuu, tulee se jättää välistä.

Myös yksinkertainen hengitysharjoitus voi auttaa nukahtamaan uudelleen. 4-7-8-harjoituksessa maataan selällään ja vedetään nenän kautta syvään henkeä samalla neljään ääneti laskien. Hengitystä pidätetään ja lasketaan seitsemään. Uloshengitys tapahtuu kahdeksaan päästessä. Harjoitus toistetaan neljä kertaa.

Kolmas kokeilun arvoinen tapa on matkata mielessään rauhalliseen paikkaan. Tietoisuusharjoituksessa mieleen palautetaan, miltä tuossa paikassa näytti, kuulosti ja tuoksui. Samalla hengitetään syvään ja rauhallisesti.

Stressaako? Kokeile rentouttavaa pötköttelyjoogaa. Juttu jatkuu videon alla.

Kokeile rentouttavaa"pötköttelyjoogaa"! 1:08
Katso video: Restoratiivista eli pötköttelyjoogaa esittelee Ulrica Norberg.

3. Nouse sängystä

Mikäli uni ei ota tullakseen uudelleen parissakymmenessä minuutissa, kannattaa sängystä nousta ja tehdä jotain tylsistyttävää, kuten lukea yksitoikkoista kirjaa tai kuunnella rauhallista musiikkia.

Kirkkaita valoja ei kannata räpsäyttää päälle, sillä ne voivat piristää. Näytöistä lähtevän kirkkaan valon vuoksi älypuhelinta ei tulisi räplätä eikä televisiota katsella. Myöskään mitään stressaavaa, kuten töitä tai laskujen maksamista, ei tulisi ryhtyä tekemään.

Sänkyyn kannattaa kömpiä takaisin vasta, kun olo on jälleen väsynyt.

Jopa 1,5 miljoonaa suomalaista sairastaa uniapneaa, moni tietämättään. Alla olevalla videolla kerrotaan, mistä oireyhtymän tunnistaa.

Tällaisia ovat uniapnean oireet 0:50
Katso video: Näin uniapnea oireilee.

Lue myös:

    Uusimmat