Parantaako someniksi unettomuuden? Tätä mieltä asiantuntija on "kylmäpussikikasta"

Hyvän unen resepti – vieraana unilääkäri Henri Tuomilehto 9:57
Katso myös: Väsymys ja unettomuus vaivaa monia, mutta millainen on hyvän unen resepti? Miten nukutaan hyvin?

Naisen kylmäpussikikkaa ylistetään, mutta täysin varauksettomasti siihen ei kannata ryhtyä. Viileä makuuhuone voi kuitenkin edesauttaa nukkumista.

Frankie Simmons väittää keksineensä tavan auttaa unettomuudesta kärsiviä. TikTok-videollaan Frankie kertoo, että rinnan päälle asetettu, pyyhkeeseen kiedottu kylmäpakkaus auttaa häntä nukahtamaan vartissa, kertoo The Sun.

Keksi kokeilla kylmäpakkausta

Frankie kertoo aiemmin heräilleensä usein aamuneljältä ahdistuksen vuoksi; hän joutui keskellä yötä tekemään esimerkiksi rentoutusharjoituksia, jotta nukahtaisi uudelleen. Lopulta Frankie luki vagushermosta ja sen stimuloimisesta kylmällä.

Vagus- eli kiertäjähermo on parasympaattinen hermo, joka ulottuu aivorungosta kehon läpi elimiin. Osa vannoo vagushermoa rentouttavien hengitysharjoitusten nimeen, ja Frankiekin uskoo niksinsä rentouttavan itseään juuri vagushermon kautta. Ideana on asettaa viileäpakkaus rintakehälle.

– Kiedo se pyyhkeeseen, pane se rinnallesi, käy makaamaan ainakin vartiksi, pidempäänkin, jos tarve vaatii. Tee, mitä normaalistikin tekisit, katso TikTokia, hän neuvoo.

– Se muutti elämäni, haluan kaikkien tietävän tästä taiasta.

On tärkeää huomioida, ettei minkäänlaista kylmäpakkausta ei koskaan tule asettaa paljaalle iholle. Kylmähoitoa ei myöskään saisi jatkaa liian pitkään: se tulisi lopettaa noin 20 minuutin jälkeen, kertoo Terveyskirjasto.

Frankien niksi. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Vagushermoa stimuloimalla voit lähettää kehollesi viestin"

Mutta onko kylmäpussiniksissä mitään perää? Saattaa ollakin.

Stylist-lehden haastatteleman hermotutkija Anne-Sophie Flurin mukaan kylmäpakkauksen käytössä voi olla järkeä, sillä se toimii samoin kuin hengitysharjoitteet.

Flurin mukaan kylmäaltistus esimerkiksi jääpakkauksen tai suihkun kautta aktivoi neuroneja, jotka erittävät välittäjäaine asetyylikoliinia. Se vaikuttaa hengitykseen ja saa kehon rauhoittumaan.

– Vagushermoa stimuloimalla voit lähettää kehollesi viestin, että on aika rentoutua ja lopettaa stressaaminen. Se voi auttaa paniikkituntemusten kanssa, hän kuvaa.

"Nukuin viimein läpi yön"

Moni somenkäyttäjä kertoo saaneensa Frankien niksistä apua.

– Näin tämän videon pari viikkoa sitten ja kokeilin jääpakkausta, kun en saanut unta. Se on auttanut niin paljon, kiitos, kommenteissa kehutaan.

– Aloin tehdä tätä sängyssä ennen nukahtamista ja nukuin viimein läpi yön. En ole koskaan nukkunut läpi yön 35 elinvuoteni aikana, toinen kommentoija sanoo.

Viileässä uni tulee paremmin

Voittoa tavoittelemattoman unijärjestö British Sleep Societyn mukaan viileässä on ylipäätään parempi nukkua. Liian kuuma makuuhuone voi johtaa unen häiriintymiseen ja jopa painajaisiin.

Järjestön entisen puheenjohtajan Neil Stanleyn mukaan ihmisen täytyisi optimiunia varten viilentyä noin asteen verran normilämpötilaansa verrattuna, kertoo Metro.

– Jos nukut liian lämpimässä huoneessa, kehon ydinlämpötila ei voi laskea, jolloin uni häiriintyy, Stanley kuvaa.

Asunnon normaali sisälämpötila Suomessa on 19–25 astetta, talvella noin 20–23 astetta. Stanleyn mukaan makuuhuoneen lämpötila voisi olla unien ajan jopa 16–18 astetta. 

Katso myös: Hoitamattomana uniapnea on vakava terveysriski. Tällaisia ovat sen oireet:

Tällaisia ovat uniapnean oireet 0:50

Lue myös:

    Uusimmat