Lääkäri kertoo, miten pääsi itse eroon unettomuudesta

Jos herätys on 7.00, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:06
KATSO MYÖS: Jos herätys on seitsemältä, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan?

Lääkäri kertoo, miten hän pääsi eroon unettomuudesta.

Somesisältöä tekevä kirurgi Karan Rajan julkaisi heinäkuussa YouTube-videon, jolla hän kertoo, miten itse selvisi unettomuudesta.

Hengitysharjoitukset tyynnyttivät

Ensimmäisenä vuotenaan lääkärin työssä Rajania vaivasivat jännitys ja stressi. Tuolloin hän ryhtyi tekemään syvähengitysharjoituksia saadakseen sykkeensä ja verenpaineensa laskemaan ennen nukkumaanmenoa.

Rajan käytti seuraavanlaista harjoitusta: ensin hengitetään nenän kautta sisään neljä sekuntia, sitten pidätetään hengitystä seitsemän sekuntia ja hengitetään ulos kahdeksan sekuntia. 

Yöunista nipistäminen vapaa-ajan takia ei kannata

Rajan joutui myös muuttamaan erästä tottumustaan: koska hänellä oli päivisin kova kiire, hänellä oli iltaisin tapana nipistää yöunista voidakseen puuhailla omiaan

– Pitkän ja rankan toimistopäivän jälkeen tuntuu kovin houkuttelevalta nostaa jalat pöydälle ja selata puhelinta, kunnes silmät eivät enää pysy auki väsymyksen vuoksi, tai katsoa pari jaksoa tv-sarjaa.

– Usein kuitenkin yksi jakso muuttuu pariksi ja pari jaksoa kymmeneksi ja sitten sitä jo onkin uponnut kaninkoloon nimeltä TikTok ja ennen kuin huomaatkaan, kello on yksi yöllä ja herätykseen viisi tuntia.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten uni vaikuttaa terveyteesi. (Juttu jatkuu videon alla.)

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
KATSO VIDEO: THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo, miten monella tapaa uni vaikuttaa terveyteen.

Vähemmän kirkasta ruutuvaloa iltasella

Koska kännykästä tai television ruudusta lähtöisin olevan valon on huomattu voivan huijata aivoja luulemaan, että on edelleen päivä, Rajan päätti alkaa vähentää ruutuaikaansa ennen nukkumaanmenoa. Hän siirtyi omien sanojensa mukaan "vähemmän stimuloiviin" puuhiin, kuten kirjan lukemiseen. 

Rajan kertoo, että samaa periaatetta noudattaen noin 5–10 minuutin oleskelu päivänvalossa heti aamutuimaan voi olla oikea piristysruiske.

Vähemmän kahvia

Rajan suosittelee rajoittamaan kahvin lipittämistä kahden jälkeen iltapäivällä, sillä kahvin juomisen takia sinun voi olla vaikeampi nukahtaa illalla.

Hän kertoo myös yrittävänsä välittää napostelua myöhään illalla ja suosittelee jokaista odottamaan viimeisimmän aterian jälkeen ainakin puolitoista tuntia ennen yöpuulle suuntaamista. Siten voidaan välttää ruoansulatushäiriöitä ja refluksioireita, jotka voivat häiritä unta.

Lue myös:

    Uusimmat