Mainos

TPS:n uusi päävalmentaja lupasi repiä Kalle Kaskisen pelikirjan – latoo nyt uuden kiekkoaapisen

16:12
Marko Virtasen edeltäjä Kalle Kaskinen avautuu potkuistaan.

TPS:n uusi päävalmentaja Marko Virtanen kritisoi aiemmin vahvasti edeltäjänsä Kalle Kaskisen pelisysteemiä. Millä eväillä Virtanen lähtee luotsaamaan turkulaisia uuteen nousuun SM-liigassa?

Jääkiekkovalmentaja Marko Virtanen hyppäsi liikkuvaan junaan, kun hän korvasi virallisesti Kalle Kaskisen TPS:n päävalmentajana vain muutamaa tuntia ennen JYP-ottelun alkua. 

Virtasen ura TPS:n pääkäskijänä on kestänyt tähän mennessä kaksi ottelua. Sekä JYPiä (3–6) että Ilvestä (1–6) vastaan tuli tappio, mutta TPS:n todellinen taso uuden valmentajan alaisuudessa mitataan vasta maaottelutauon jälkeen. 

Silloin nähdään, onko Virtasen käsissä luotijuna vai tuskainen resiina.

TPS pääsee hiomaan kuvioitaan kunnolla, sillä se aloittaa SM-liigapelinsä vasta perjantaina vieraissa KalPaa vastaan. Pelaajat saivat kunnon neljän päivän vapaan, mutta vastaavasti turkulaiset ovat vetäneet seitsemän tiukkaa, kahden jään treenipäivää.

 – Loppuvuodesta tulee todella kova, koska osallistumme Sveitsin Spengler Cupiin joulun aikoihin, Virtanen summaa. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Liigakoutsilla aina paineita"

Todella kova on jopa hieman laimeasti ilmaistu, jos mietitään koko TPS:n tilannetta seurana. Virtanen on isossa roolissa, kun perinteikästä takavuosien suurseuraa yritetään nostaa uskottavasti takaisin jaloilleen. 

Onko paineita?

– Aina liigakoutsilla on paineita. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun olen painetilanteessa.

– Uskon kovaan arkiseen työntekoon. Uskon, että palkinto tulee sieltä. 

Puolustuspeliä uusiksi

TPS on valahtanut sarjassa toiseksi viimeiseksi. Se on ottanut 19 ottelusta vain kolme täyttä kolmen pisteen voittoa. 

Virtanen sanoi MTV Urheilun aiemmassa haastattelussa, että hän aikoo romuttaa edeltäjänsä Kaskisen pelisysteemin atomeiksi. Nyt 50-vuotias valmentaja on lausunnoissaan maltillisempi, eikä hän lähde sen enempää analysoimaan edeltäjänsä tekemisiä. 

Omat teesinsä hän naulaa kuitenkin jämäkästi. 

Yleensä uudet päävalmentajat ottavat ensin esille oman puolustusalueen puolustuspelin parantamisen. Se on Virtasenkin asialistalla korkealla. 

– Paras vaihtoehto on antaa kovaa painetta vastustajalle hyökkäyspäädyssä. Seuraavaksi paras on sivu- ja takapaine keskialueella. Sitten tulee oman alueen puolustuspeli, johon tulee radikaalein muutos. 

Virtasen ajatusmaailmassa pakit ja sentterit pelaavat aggressiivisesti ja aktiivisesti, että hyökkäykset saadaan nopeasti poikki. Valmentaja puhuu "lyhyestä puolustamisesta". 

– Jos saamme puolustettua kiekon omille 10–15 sekunnissa, meille jää vielä se 30 sekuntia aikaa hyökätä. Sen jälkeen pääsemme pelin päälle, kun vastustaja ei enää itse jaksa hyökätä. 

Hyökkäysalueella TPS yrittää ajaa suoraan maalille tiiviissä muodostelmassa, joka on tarkoitus säilyttää, kun peli kääntyy omiin. Kuulostaa siltä, että TPS:n uusi pelityyli edellyttää raakaa luistelutyötä. 

– Sitä se vaatii. Ei riitä, että 16 pelaajaa saadaan sitoutumaan. Pitää saada kaikki. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Ei ihme tiedehommaa...

TPS:n suurimmat puutteet kytevät 5–5-pelissä. Ylivoimapeli on ollut jopa koko sarjan parasta (23,44 prosenttia). 

Virtanen on yksi niistä monista jääkiekkovalmentajista, jonka ajatusmaailmassa maalineduspeli on isossa osassa. Se on järkevää, koska jääkiekossa 80 prosenttia maaleista tulee 5–6 metrin etäisyydeltä maalista. 

Onko maalineduspeli enemmän asennepeliä vai riippuuko sen onnistuminen enemmän ajoituksista ja viisikkotason toiminnasta?

– Sekä että. Se on kamppailua yhdellä yhtä vastaan. Se on jääkiekon lainalaisuuksia, ei mitään ihme tiedehommaa. 

... eikä hokkuspokkustemppuja

Tunnelma on ollut alkukauden alakuloinen koko turkulaisessa jääkiekossa, mikä ei voi olla vaikuttamatta pukukopin ilmapiiriin. 

Pelin parantuminen ja voitot raikastavat henkeä varmasti, mutta kaikki kivet on nyt käännettävä. 

– Tarkoitus on jutella kaikkien pelaajien kanssa, vaikka siihen kuluukin paljon aikaa. Haluan tietää mikä on mättänyt ja miten he näkevät tilanteen. 

– Kopissa ovat kuitenkin ne pelaajat, jotka homman kääntävät. Mitää hokkuspokkustapoja ei ole, vaan oikeanlaista arkea oikeilla arvoilla. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Näistä ukoista irti mitä löytyy"

TPS:n terveystilanne on hyvä, sillä vain viisi ottelua pelannut Topi Nättinen, Lauri Korpikoski ja Rasmus Tirronen palaavat kehiin. 

Virtanen on innoissaan 34-vuotiaan ruotsalaispuolustajan Christoffer Perssonin saamisesta mukaan joukkueeseen. Satakiloinen puolustava puolustaja tuo jämäkkyttää alakertaan. 

– Hänen tyyliselleen puolustajalle on tilausta meidän pelisysteemille omassa päädyssä, että saamme liimattua vastustajan hyökkääjiä laitaan. 

Pelaajaliikennettä tapahtuu varmasti vielä molempiin suuntiin, mutta Virtanen suhtauuu realistisesti omiin vaikuttamismahdollisuuksiinsa TPS:n loppukauden kokoonpanossa. 

– Päätökset ovat aina myös taloudellisia. Otetaan näistä ukoista se irti mitä löytyy. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja