Tekeillä 15 neliön design-koteja – koirankoppeja vai tilaihmeluksusta?

Asuntosijoitusyhtiö Sato haluaa rakentaa 15 neliön minikodeista koostuvia kaupunkikerrostaloja. Ensimmäiset ovat nyt suunnitteilla Vantaan Martinlaaksoon. Asukkaalle vuokrakuluja kertyy 500 euroa kuukaudessa. 

– Kyseessä on edullisen vuokra-asumisen konsepti, laadukkaasti toteutettuna. Lähdimme suunnittelemaan viihtyisä ja toiminnallinen asunto pieneen tilaan, mutta niin, että kokonaisvuokra pysyy edullisena, kertoo Saton investointipäällikkö Miikka Karjaluoto

Tutustumiskäynti Saton pääkonttorin pihaan rakennetussa pilottikodissa osoittaa, että kaikki tarpeellinen näyttää löytyvän vessasta keittiöön ja makuutiloihin – parvekekin.

– Eräskin rouva sanoi, että tässä on todennäköisesti enemmän säilytystilaa kuin hänen omakotitalonsa vessassa, päällikkö nauraa.

Minikoti soveltuu Karjaluodon mukaan eri ikäisille. 

– Yksinasuville, kaksinasuville, nuorille. Olemme saaneet palautetta myös eläkeläisiltä, että tämä soveltuisi hyvin heille. On tullut sellaistakin palautetta, että tämä on luksusyksiö. 

Ohikulkija yllättää meidät. 

– Kyllä minä tällaisen voisin ottaa takapihalleni, nainen sanoo.

– Koirankoppeja kansalaisille, huudahtaa toinen kulkija kadulta.

15,5 neliöön ei lasketa 6 neliön parvea, jossa on makuutilat. Portaiden alusta koostuu kaappitilasta. 

– Yksityiskohdat on mietitty loppuun asti valaistusta myöten. Tämä on itse asiassa kalliimpi rakentaa kuin normaali asunto. Kerrostaloon tulee paljon märkätilaa ja keittiötilaa suhteissa neliöihin. Lisäksi tulee yhteisiä tiloja. Tässä rakentamisessa ei ole mietitty sitä, kuinka paljon rakentaminen maksaa per neliö, Karjaluoto pohtii.

Byrokratia hiertää

Ely-keskus on antanut hankkeesta lausunnon. Kaavamuutoksella ei voi poiketa rakentamismääräyskokoelmasta.

– Tämä on tällainen byrokraattinen tilanne. Maankäyttö- ja rakennuslaki ei tunne tällaista mahdollisuutta poiketa kaavassa, kertoo Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Leea Markkula-Heilamo.

Kokoelmassa on määritelty, että asunnon minimipinta-alan pitää olla 20 neliömetriä.

– Tämä on toiminnallisesti parempi kuin moni 20 neliön asunto ja tilavuutta tässä on yli 20 neliön verran, puolustaa Karjaluoto.

Poikkeusluvalla kokoelmasta voi kuitenkin poiketa. Vantaalla virkamiehet suhtautuvatkin hankkeeseen toiveikkaasti. 

– Tämä on vielä lautakunnassa. Asia palautui ely-lausunnon ja lisäselvitysten hankkimista varten. Lautakunta päätti, että selvityksen pitää tehdä, jatkaa Markkula-Heilamo.

Apulaiskaupunginjohtajan mukaan asiasta päätetään alkusyksyn aikana. Karjaluoto arvelee, että ensimmäinen kerrostalo on pystyssä ensi vuoden lopussa. Mutta uskotaanko Vantaalla, että hanke etenee?

– Minä toivon niin, vastaa apulaiskaupunginjohtaja. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja