Teetkö sinäkin tämän virheen hankittuasi uuden koneen tai laitteen? Tukes muistuttaa: "Pahimmillaan voi johtaa jopa kuolemantapauksiin"

Miten pitää toimia, jos kodissa syttyy tulipalo? 3:46
KATSO MYÖS: Miten pitää toimia, jos kotona tai viereisessä asunnossa syttyy tulipalo? Asiantuntijat ohjeistavat.

Tukesin teettämän kyselyn mukaan vain harva suomalainen lukee aina käyttöohjeet.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo tiedotteessaan, että turhan harva suomalainen kertoo lukevansa käyttöohjeita. Tukesin teettämään kyselyyn vastanneista vain 13 prosenttia kertoi lukevansa käyttöohjeet aina – myös siis silloin, kun tuote tai laite on ennestään tuttu. Tutkimukseen vastasi tuhat eri ikäistä ihmistä eri puolilta Suomea. 

23 prosenttia vastaajista kertoi lukevansa käyttöohjeita vain sinä tapauksessa, ettei ole saanut tuotetta toimimaan. Vajaa viidennes vastaajista myönsi puolestaan vain silmäilevansä ohjeet läpi.

Miksi ohjeita ei lueta?

52 prosenttia vastaajista kertoi jättävänsä käyttöohjeet lukematta siksi, että ovat käyttäneet vastaavaa laitetta aiemmin. Yli 40 prosenttia puolestaan uskoi kykenevänsä ilman ohjeitakin päättelemään, miten tuotetta käytetään. 

Vähiten luetaan kyselyn mukaan kodinkoneiden ja pienelektroniikan käyttöohjeita. Yli 65 prosenttia vastaajista kertoi, että pienelektroniikan, kuten puhelimien, ohjeet ovat joskus jääneet lukematta.

Puolet vastaajista kertoi puolestaan, ettei ole lukenut kodinkoneidenkaan, kuten mikron tai pesukoneen, ohjeita. 

Miksi käyttöohjeita pitäisi lukea? – "Voi johtaa jopa kuolemantapauksiin"

Minkä vuoksi ohjeiden lukeminen sitten on niin tärkeää? Tukes muistuttaa tiedotteessaan, että pelkästään sähkölaitteista aiheutuu vuosittain yli 2 000 tulipaloa. 

Palon taustalla on yleensä hyvinkin tutun laitteen virheellinen käyttö tai huollon laiminlyönti. Aiemmin tänä vuonna kerroimme, että eniten sähköpaloja aiheuttaneita laitteita kotitalouksissa olivat edellisvuoden tapaan liedet ja uunit, joista alkaneita paloja kirjattiin tietokantaan 917 kappaletta. Useimmiten liesipalojen syynä oli huolimaton käyttö tai kiire. Toiseksi eniten paloja aiheuttivat valaisimet ja kolmanneksi eniten kiukaat

– Myös koneiden varomaton käyttö voi johtaa onnettomuuksiin. Esimerkiksi klapikoneet aiheuttavat vuosittain useita vakavia käsivammoja. Pahimmillaan koneiden ohjeiden vastainen käyttö voi johtaa jopa kuolemantapauksiin, sanoo ylitarkastaja Soili Huttunen Tukesista tiedotteessa.

Myös huonekaluissa voi piillä turvallisuusriski. Kerroimme hiljattain yhdysvaltalaisäidistä, joka muistutti seinään kiinnittämättömien lipastojen aiheuttamasta, pahimmillaan kohtalokkaasta, riskistä.  Lipastot ja kaapit tuleekin ohjeiden mukaisesti kiinnittää seinään kaatumisriskin välttämiseksi. 

Muista lukea myös kosmetiikan käyttöohjeet

Lähes 45 prosenttia naisista tunnustaa Tukesin kyselyssä, että hius- ja kulmavärien tai muiden kosmetiikkatuotteiden ohjeet ovat ainakin joskus jääneet lukematta. Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori huomauttaa, että kosmetiikkatuotteiden vaikutusajat ja vaikuttavat aineet voivat vaihdella tuotteiden välillä huomattavasti, joten ohjeet olisi syytä aina lukea ennen käyttöä. 

– Harva myöskään muistaa, että esimerkiksi kynsilakka sisältää usein liuotinta eikä pulloa saisi heittää tavalliseen roskikseen, vaan se pitäisi hävittää vaarallisena jätteenä.

Palveluillakin on käyttöohjeensa

Kaikki eivät kenties tule ajatelleeksi, että erilaisilla palveluillakin on omat käyttö- ja turvallisuusohjeensa. Esimerkiksi kuntosalit ja uimahallit ohjeistavat asiakkaitaan, kuinka laitteita ja palveluita käytetään turvallisesti.

Melkein kolmannes vastaajista kertoi, ettei lue ohjeita palvelujen kohdalla lainkaan. Alle 30 prosenttia kertoo tutustuvansa ohjeisiin esimerkiksi silloin, kun kyseessä on kuntosali, seikkailupuisto, huvipuisto tai uimahalli. Suurin piirtein sama määrä tutustuu ohjeisiin, kun tiedossa on suuri konsertti tai urheilutapahtuma. Tukesin johtava asiantuntija Mervi Murtonen muistuttaa, että asiakkaan tulee toimia annettujen ohjeiden mukaisesti. 

Suomessa myytäväien tuotteiden mukana pitää olla oleelliset turvallisuusohjeet sekä suomeksi että ruotsikksi. Myyjän tulisi varmistaa, että ohjeet ovat tuotteissa mukana. 

Katso myös: Palopäällikkö kertoo, kuinka palava sähkölaite kannattaa oikeasti sammuttaa

Palopäällikön vinkit: Näin palava sähkölaite kannattaa oikeasti sammuttaa 3:21
Saako palavan sähkölaitteen sammuttaa vedellä?

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat