Ethän pese käsiäsi heti kipugeeliä levitettyäsi? Vältä nämä mokat lääkkeiden kanssa: "Suurin virhe on, jos..."

Osaatko kierrättää lääkkeet oikein?

Oletko huomannut kipugeelin tai muiden lääkevoidepakkausten käyttöohjeissa seuraavaa ohjetta: voiteen levityksen jälkeen pyyhi kädet ensin paperiin, heitä paperi roskiin ja vasta sitten pese kätesi?

Emme mekään, mutta vähentääksesi ympäristöön päätyvää lääkejätettä, kannattaa sinunkin jatkossa noudattaa tätä ohjetta.

Sama ohje koskee kaikkia iholle levitettäviä lääkkeitä, mutta se ei ole suinkaan ainoa asia, joka pitää ottaa huomioon lääkkeiden oikeanlaisessa kierrätyksessä.

– Suurin virhe on, jos laittaa viemäriin, wc-pönttöön tai sekajäätteeseen mitä tahansa lääkettä, muistuttaa apteekinhoitaja Elina Lammi Yliopiston apteekista.

– Sekajätteestä ja viemäriputkistoista lääkeaineet päätyvät vesistöihin ja luontoon rasittamaan ympäristöä. Sillä voi olla vaikutuksia vesieliöihin, kaloihin ja kasveihin.

Vanhentuneille tai poisheitettäville lääkkeille oikeaoppinen hävityspaikka on apteekin lääkejätehävitysastia. Suomessa kaikki apteekit ottavat vastaan kotitalouksien lääkejätettä.

Kierrättäminen on vieläpä tehty todella helpoksi.

– Lääkkeet voi palauttaa apteekkiin omissa pakkauksissaan eli esimerkiksi yskänlääkkeet, nenäsumutteet, kipugeelit, ja tabletit voi jättää myyntipakkauksiinsa. Asiakkaan ei siis tarvitse napsautella pillereitä foliopakkauksistaan yksi kerrallaan irti.

Kiinnitä huomiota vielä tähän seikkaan

Joditabletit, sytostaatit sekä neulat ja ruiskut hävitetään erikseen, joten kun viet ne apteekkiin, lajittele ne omiin astioihin tai anna suoraan henkilökunnalle. Älä siis laita kyseisiä tuotteita lääkejäteastiaan.

Lammin mukaan suurin osa palauttaa lääkkeet oikeaoppisesti apteekkiin, mutta osa heittää ne edelleen sekajätteeseen tai viemäriin.

Kierrättäminen kuitenkin kannatta sillä lääkejätteestä saadaan energiaa.

– Apteekeista hävitettävät lääkkeet viedään Fortumin vaarallisten jätteiden käsittelylaitokselle, jossa ne poltetaan todella kuumassa lämpötilassa. Polttamisesta syntyvää energiaa hyödynnetään kaukolämpönä, Lammi kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat