Saako leivinpaperia käyttää uudelleen? Muista ainakin tämä: "Vaarallista on, jos..."

Heitätkö leivinpaperin roskiin ensimmäisen käytön jälkeen? Ei kannattaisi!

Moni tekee käytetyn leivinpaperin hävittämisessä virheen heittäessään biojätteeseen kelpaavan arkin sekajätteeseen, mutta virhe piilee myös siinä, jos leivinpaperin heittää pois jo ensimmäisen käytön jälkeen. Käytetyn arkin voi toisinaan nimittäin myös hyödyntää, muistuttaa keittiötuotteistaan tunnettu Fredman tiedotteessaan.

Käytetyn leivinpaperiarkin voi usein käyttää uudelleen, jos se ei ole likaantunut ruoanvalmistuksessa. Leivinpaperi ei ole herkkä syttymään tuleen toisellakaan käyttökerralla, kun vain siis muistaa tarkistaa, ettei siihen ole jäänyt ruoantähteitä tai rasvaa.

– Vaarallista sen sijaan on, jos leivinpaperi pursuaa uunipellin yli ja osuu kuuman uunin seinämiin. Kuuma seinä tai vastus voi sytyttää paperin liekkeihin, muistuttaa Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen tiedotteessa.

Lue aina käyttämäsi leivinpaperin käyttöohjeet pakkauksesta.

Missä lämpötilassa leivinpaperia voi käyttää?

Parkkinen kehottaa olemaan myös tarkkana siitä, millaisessa lämpötilassa leivinpaperia käyttää.

– Jos tuotepakkaukseen on merkitty 225 asteen lämpötila, leivinpaperia ei saa käyttää sitä kuumemmassa uunissa.

Parkkisen mukaan on tärkeää lämmittää uuni käyttölämpöön ennen leivinpaperin sisään laittoa.

– Joissakin uuneissa lämpötila voi lämmitysvaiheessa hetkellisesti kohota tavoitelämpöä korkeammaksi.

Leivinpaperin käyttöohjeen lisäksi tuleekin tuntea myös uuninsa.

leivinpaperi_lämpötila
Kuvan leivinpaperipakkauksessa kerrotaan, että arkki kestää puhtaana useammankin käyttökerran. Myös palovaarasta on muistutus. Joitain leivinpapereita voi käyttää jopa 250 asteen lämmössä. Kuvassa Sagan leivinarkkipakkaus.

Mihin käytät leivinpaperia?

Moni suojaa leivinpaperilla lähinnä uunipellin, mutta sitä voi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen.

Fredman muistuttaa tiedotteessaan, että leivinpaperilla voi vuorata paistinpannunkin ennen ruoan kypsentämistä, jolloin säästää rasvan ja tiskin määrässä. Lisäksi leivinpaperia voi hyödyntää ruokaa pakastaessa: helposti toisiinsa tarttuvat palat irtoavat toisistaan kätevämmin, kun ne on erotettu leivinpaperipalalla. 

Grillatessakin leivinpaperia voi hyödyntää, jotta ruoka ei tarttuisi grilliin kiinni. Lisäksi esimerkiksi keittiötason tai leikkuulaudan voi suojata leivinpaperilla ruokaa laittaessa, MetsäTissue muistuttaa sivuillaan.

Leivinpaperia hyödynnetään myös uunilohen valmistuksessa:

Sriracha-uunilohi 8:12
Näin valmistuu Sriracha-uunilohi.

Lähteet: Fredman, MetsäTissue

Lue myös:

    Uusimmat