Yhdellä keinolla pienennät "radikaalisti" saunapalon riskiä

Miten pitää toimia, jos kodissa syttyy tulipalo? 3:46
Tietyissä tilanteissa ohje on erilainen kerrostalossa ja omakotitalossa. Katso videolta, miten tulee toimia, jos kodissa syttyy tulipalo.

Asiantuntijat kertovat, miten saunapalon riskiä voi vähentää. 

Hakunilassa sattunut vakava tulipalo on herättänyt keskustelua saunojen paloturvallisuudesta. Kuinka tyypillistä on, että tulipalo lähtee liikkeelle saunasta?

– Suomessa on kaikkiaan noin 400 saunapaloa vuosittain, ja niissä kuolee muutamasta ihmisestä vajaaseen kymmeneen, sanoo palopäällikkö Taisto Hakala Helsingin pelastuslaitokselta Huomenta Suomen haastattelussa.

Hakala huomauttaa, että paloja on kaiken kaikkiaan noin 12 000 vuosittain, joten siinä mielessä määrä on pieni. Saunasta lähtenyt palo on kuitenkin vaarallinen.

– Erityisesti saunapalo on siinä mielessä vaarallinen, että se aiheuttaa suuronnettomuuden vaaran, koska palo voi asuinkiinteistössä levitä myös muihin huoneisiin ja vaarantaa muiden hengen ja terveyden. 

Onko saunapalojen riski korkeampi maahanmuuttajilla? Juttu jatkuu videon alla.

Onko saunapalojen riski korkeampi maahanmuuttajilla? 1:50
Onko maahanmuuttajilla suurempi riski saunapaloihin? Asiantuntijat vastaavat.

Yksi keino vähentää "radikaalisti" saunapalon riskiä

Miten saunan kanssa ei tule toimia?

– Saunaa pitää käyttää vain saunana. Eli sitä ei voi käyttää varastona tai kuivaushuoneena. Kuivaushuoneena käyttäminen kiukaan avustuksella voidaan katsoa palovaaran aiheuttamiseksi, siitä meillä lienee evidenssiä riittävästi viime vuosilta. Eli jos pääkäyttö on muuta, niin ensimmäinen ohje, jolla voit radikaalisti vähentää saunapalon riskiä kohdaltasi, on, että laita se saunan kiukaan sulake pois päältä tänään, Hakala sanoo.

Sulakkeen poistolla saunan väärin käyttäminen estyy, kun sauna ei esimerkiksi mene erehdyksessä tai vahingossa päälle. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön vanhempi asiantuntija Ilpo Leino kehottaa kuitenkin merkitsemään sulaketauluun, että se on tarkoituksella laitettu pois päältä. Näin esimerkiksi taloyhtiön huoltomies ei erehdyksessä kytke sitä takaisin. 

– Ja jos et käytä ollenkaan saunaa, niin ota sieltä ne lauteet ja kiuas pois (tarvitaan sähköasentaja kiukaan poistoon), ja muuta se käyttötarkoitusta vastaavaksi työtilaksi, kuivaushuoneeksi, vaatehuoneeksi, Hakala ehdottaa.

Katso alta koko keskustelu

Tunne vaaranpaikat ja laita kodin paloturvallisuus kuntoon 10:11
Haastattelussa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön vanhempi asiantuntija Ilpo Leino ja palopäällikkö Taisto Hakala Helsingin pelastuslaitokselta.

Lue myös:

    Uusimmat