Yksi laite aiheutti eniten sähköpaloja viime vuonna, vaikka hyvin harvoin vika on itse laitteessa: "Useimmiten syynä on..."

Näin sammutat sähköpalon 0:50
KATSO MYÖS: Osaatko sammuttaa sähköpalon? Katso videolta, mitä esimerkiksi television syttyessä pitäisi tehdä – ja mitä ei!

Eniten sähköpaloja viime vuonna aiheutti sähköliesi, usein käyttäjän huolimattoman toiminnan vuoksi. Lue vinkit turvallisuuden parantamiseksi!

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo tiedotteessaan, että sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja oli vuonna 2021 enemmän kuin sitä edellisenä vuonna, mutta kuitenkin vähemmän kuin vuosina 2015–2019. Pelastustoimen PRONTO-tietokannan mukaan pelastuslaitoksilla oli viime vuonna noin 2340 palohälytystä, joissa syttymissyyksi kirjattiin sähkö. Edellisenä vuonna vastaavanlaisia hälytyksiä oli 2210.

Vaikka eniten sähköpaloja aiheuttanut laite oli sähköliesi, palon syynä oli lähes kaikissa tapauksissa nimenomaan käyttäjän oma huolimaton toiminta. 

Myös valaisinpalot lisääntyivät edellisistä vuosista, mutta kiuaspalojen määrä sen sijaan väheni. Alustavien tietojen mukaan sähköpaloissa menehtyi viime vuonna 13 henkilöä yhdeksässä eri onnettomuudessa. Palon syttymislähteiksi oli PRONTO-tietokantaan merkitty kiuas, jakokeskus, kylmälaite, liesi tai uuni, mikroaaltouuni sekä sähköjohdot.

Mikä on sähköpalo?

Tukesin mukaan sähköpalolla tarkoitetaan sellaista tulipaloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä eli esimerkiksi juuri liedestä, kiukaasta tai valaisimesta.

– Yleensä sähköpalon taustalla on sähkölaitteen väärä tai virheellinen käyttö, asennus tai huollon laiminlyönti, sanoo Tukesin sähköpaloasiantuntija Jukka Lepistö tiedotteessa.

Katso yllä olevalta videolta, miten sähköpalo sammutetaan!

Esimerkkejä väärästä käytöstä ovat: 
– Laitetta käytetään, vaikka sen toiminnassa on toistuvasti häiriöitä, esimerkiksi välkkyvät ja särisevät loisteputket.
– Laitetta ei huolleta ohjeiden mukaisesti.
– Laitetta käytetään väärässä paikassa, esimerkiksi pakastinta pidetään parvekkeella. Laitetta käytetään väärään tarkoitukseen, esimerkiksi pyykkiä kuivataan kiukaan lähettyvillä.
– Laitetta käytetään, vaikka se on näkyvästi vaurioitunut. Sen johto on esimerkiksi rikkoutunut tai pistorasia on mustunut.

Liesi on sähköpalojen yleisin syy

PRONTO-tietokannan mukaan liedestä tai uunista lähteneitä paloja on viiden viimeisen vuoden aikana ollut keskimäärin 915 tapausta vuodessa.  

– Liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika, useimmiten syynä on ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire. Yleisin palon aiheuttaja onkin lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa. Lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin, Lepistö sanoo. 

Näin vältät liesipalot:
– Ole tarkkana aina ruokaa laittaessasi: älä tee montaa asiaa yhtä aikaa.
– Pidä lieden ympäristö vapaana tavarasta.
– Älä jätä ruoantähteitä liedelle kattiloihin tai pannuihin, sillä ne voivat houkutella lemmikkejä.
– Vahdi lapsia keittiössä.
– Hanki tarvittaessa liesiturvalaite. 

Likainen liesituulettimen suodatin on paloriski. Katso videolta helppo vinkki suodattimen puhdistamiseen. Juttu jatkuu videon alla.

Näin puhdistat liesituulettimen suodattimen 1:20
Liesituulettimen puhdistukseen tarvitset keittiön vakiotarvikkeet, eli rätin, ruokasoodaa, etikkaa ja kuumaa vettä.

"Vikaantuneita valaisimia ei huomata ajoissa"

Aikavälillä 2016–2020 valaisimista aiheutuneita rakennuspaloja tai -palovaaroja on ollut keskimäärin noin 180 tapausta vuodessa, viime vuonna 215. Useimmiten onnettomuuden syyksi on kirjattu viallinen loisteputkivalaisin.

– Yhtenä syynä tähän voi olla vähentynyt huolto ja se, että vikaantuneita valaisimia ei huomata ajoissa. Jos valaisimen loisteputki vilkkuu tai palaa muuten omituisesti, pitää se vaihtaa uuteen pikaisesti. Tällaisessa tilanteessa valaisin voi kuumentua niin paljon, että se syttyy palamaan ja saattaa samalla sytyttää myös katon, Lepistö varoittaa.

Valaisinpaloja voi vähentää myös näin: 
– Suosi led-valaistusta, jos mahdollista. Ledit eivät kuumene samalla lailla kuin halogeenit tai hehkulamput.
– Varmista, että siirrettävät valaisimet on sijoitettu ja kiinnitetty niin, etteivät ne voi kuumentaa ja sytyttää lähellä olevaa materiaalia. Esimerkiksi sänkyyn tai nojatuoliin pudonnut valaisin voi sytyttää tekstiilit palamaan. 

Nämä asiat aiheuttavat useimmiten saunapalon

Viime vuonna PRONTO-tietokantaan kirjattiin noin 90 kiukaasta alkanutta paloa. Vuonna 2020 luku oli 110 ja edellisenä vuonna 150.

Tavallisimpia palon aiheuttajia kiuaspaloissa ovat pyykin kuivattaminen saunassa sekä kiukaalle kuulumattomat esineet. Näin toimiessa riski piilee siinä, että kiuas laitetaan vahingossa päälle, jolloin kiukaan ympärille tai päälle kasatut pyykit tai tavarat syttyvät tuleen. Muunlaisia palon syttymissyitä olivat kärähtäneet vastukset, vikaantunut termostaatti tai kellokytkin. Viime vuoden lopulla vakuutusyhtiö Ifin vahinkotilastot kertoivat, että vaatteiden ja pyyhkeiden lisäksi paloja oli syttynyt esimerkiksi kiukaalle jääneen muovisen mukin tai lapsen lelun vuoksi.

Saunojan muistilista:
– Löylyhuone on tarkoitettu saunomista varten, älä käytä sitä varastotilana tai pyykin kuivaamiseen. 
– Kiukaan etäkäynnistys on aina riski, sillä saunatila olisi hyvä tarkastaa ennen lämmitystä.
– Tarkista, ettei sähkökiukaan päällä tai lähellä ole mitään tavaraa, kun laitat saunan päälle.
– Kiukaat vanhenevat käytössä, joten seuraa kellokytkimen ja termostaatin toimintaa. Jos laite ei toimi oikein, kutsu sähköasentaja paikalle. 

Muista myös varmistaa palovaroittimen toimivuus:
– Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palon riittävän aikaisessa vaiheessa.
–  Myrkylliset palokaasut tappavat hyvin nopeasti, joten åalossa aikaa poistumiseen on vain minuutteja.
– Tarkista palovaroittimen toiminta säännöllisesti painamalla testinappia. Vaihda paristo säännöllisesti.

Lue myös: Älä tee tätä virhettä, kun kuulet naapurin palovaroittimen huutavan: "Muutamakin henkäys sitä voi olla tappavaa"

Varo myös akkupaloa

Akkukäyttöisiä laitteita käytettäessä sekä akkuja ladattaessa ja varastoidessa tulee noudattaa laitteen mukana tullutta käyttöohjetta. 
Tukes muistuttaa, että jos akuissa havaitaan turpoamista, muita muodonmuutoksia tai näkyviä vaurioita, niitä ei saa käyttää eikä ladata. Samoin tulee menetellä, jos akut kuumenevat laitteen käytön yhteydessä tai ladattaessa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on muistuttanut, että akkupaloja on lähes mahdoton sammuttaa. Tämän vuoksi tärkeää olisi ehkäistä akkupaloja ennalta.

Toimi näin: Pakkaa vahingoittunut akku tai paristo tiiviiseen muovipussiin ja siirrä se turvalliseen paikkaan, mahdollisuuksien mukaan ulos metalliastiassa tai sisällä paikkaan, jossa ei ole helposti syttyvää materiaalia lähellä. 

Palovaroittimien toimintakunnossa suuria puutteita – korvaako vakuutus? Katso video:

Palovaroittimien toimintakunnossa suuria puutteita – korvaako vakuutus? 9:06
Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä?  Miten monta monta palovaroitinta kotona oikeasti pitäisi olla? Keskustelemassa  Antti Määttänen Lähi-Tapiolasta sekä johtava asiantuntija Kari Telaranta Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat