Teetkö sinäkin suomalaisten yleisimmän juhla-asumokan? Muista nämä vinkit häissä!

Saako juhliin ottaa ison käsilaukun, entä onko pakko pukea sukkahousut? Etikettiasiantuntija ja muotitoimittaja Mirva Saukkolan neuvoilla vältät nolot tilanteet.

On taas se aika vuodesta – juhlakausi. Valmistujaiset on jo juhlittu, mutta kesähäät on monella vielä edessä. Kyselimme etikettiasiantuntija Mirva Saukkolalta muutamia kysymyksiä, joita häävieraan mielessä saattaa vaatekaapilla pyöriä. Nämä neuvot on syytä muistaa!

Mikä on yleisin etikettivirhe, jonka suomalaiset tekevät juhlissa?

– Liiallinen arkisuus. Juhlaa kunnioitetaan pukeutumalla kyllin juhlavasti, Saukkola linjaa. Unohda siis arkiset trikoomekot ja siistit farkut, ja anna itsellesi lupa tälläytyä!

Saako juhlaan ottaa ison käsilaukun, vai onko iltalaukku aina pienikokoinen?

Jätä kassit kotiin – juhlassa käsipuoleen tulee valita siro, pieni iltalaukku, joka kulkee kädessä.

– Olalla huiteleva iso laukku tönii muita ja huiskauttaa helposti samppanjalasit nurin, Saukkola huomauttaa.

Onko jotain meikkitrendejä, joita hyvätapaisen vieraan ei kannata juhlaan laittaa?

Lady Gaga -kokeiluihin ei kannata heittäytyä. Mieti myös vuodenaikaa. Pikkujoulujen kohtalokas meikki näyttää kesähäissä raskaalta.

Mitä vaatteita ei kannata pukea kirkkohäihin?

– Liian avonaista mekkoa. Olkapäät saa helposti peitettyä vaikka saalilla, joten paljastelu on turhaa.

Onko pakko olla sukkahousut?

– Mieti sen sijaan miltä sääresi näyttävät. Kun kantapäissä ei ole halkeamia ja sääret ovat tasaisen väriset ja sheivatut, ne näyttävät kauniilta myös ilman sukkia, Saukkola vinkkaa ja kertoo suosivansa itsekin kevyttä vartalomeikkiä säärissä sukkahousujen sijaan.

Pukukoodin ollessa juhlapuku sukkahousujen tulisi  olla ohuet ja kevyet. Myös kenkämuoti asettaa rajoituksia sukkahousujen käytölle.

– Marketin halvimpien sukkahousujen kärkivahvikkeet eivät saisi pilkistää esimerkiksi avonaisista kengänkärjistä tai slingbackeista. Sukkahousut eivät saisi näkyä.

Saako mennä siisteissä tennareissa?

Ei! Miehen juhlakenkien kuuluu olla nahkaa, ja mieluiten mustat ja nauhalliset.

– Kumipohjat eivät sovi juhlaan, ja uurteisissa pohjissa sitä paitsi kulkeutuu helposti hiekansiruja naarmuttamaan parkettia.

Entä matalissa kengissä?

Saa – kunhan ne ovat sirot ja juhlavaa materiaalia.

Lue myös:

    Uusimmat