Moderni sukkahousuetiketti – milloin paljaat sääret ovat sopimattomat?

Sukkahoususäännöt joustavat nykyisin suuntaan jos toiseenkin, muodin ammattilainen ja hyvän käytöksen lähettiläs kertoo.

Ei mustia ja paksuja sukkia kesällä, ei juhliin paljain säärin ja ei edustustilaisuuksiin ilman ohuita, ihonvärisiä sukkahousuja. Ennen sukkahoususäännöt olivat tarkkoja ja sukkahousut olivat olennainen osa virallista pukeutumista. Toisin on nyt.

– Nykyisin kuninkaallisetkaan eivät enää edusta sukkahousuissa, Elle-lehden entinen päätoimittaja, Etiketti -käytösoppaan (WSOY) kirjoittanut Mirva Saukkola puuskahtaa. Sukkahousujen värillä ja paksuudella ei ole enää merkitystä, vaan valintaa määrittelee oma kylmänsietokyky ja säärien ulkonäkö.

Pukukoodin ollessa juhlapuku sukkahousujen tulisi kuitenkin olla ohuet ja kevyet – jos niitä käyttää ollenkaan.

– Mieti sen sijaan miltä sääresi näyttävät. Kun kantapäissä ei ole halkeamia ja sääret ovat tasaisen väriset ja sheivatut, ne näyttävät kauniilta myös ilman sukkia, Saukkola vinkkaa ja kertoo suosivansa itsekin kevyttä vartalomeikkiä säärissä sukkahousujen sijaan.

Silmäpaot ovat paljaita sääriä suurempi tyylirike juhlahumussa, ja niitä syntyy tungoksessa ja koroilla kävellessä helposti. Myös kenkämuoti asettaa rajoituksia sukkahousujen käytölle.

– Marketin halvimpien sukkahousujen kärkivahvikkeet eivät saisi pilkistää esimerkiksi avonaisista kengänkärjistä tai slingbackeista. Sukkahousut eivät saisi näkyä.

Juhlakorkkareita ei tarvitse laittaa talviteloille, sillä Saukkolan mukaan mikään ei siis estä juhlimasta myös talvella säihkysäärissä ja sandaaleissa.  Legginssit ja saappaat voi riisua juhlapaikalle saavuttuaan.

Yksi poikkeus vahvistaa uuden, vapaan sukkahousuetiketin.

– Hautajaisissa, vaikka olisi kaunis kesäpäivä, tulee olla ohuet, mustat sukat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja