Tee kotiläksysi – saat onnellisemman avioliiton!

Onnellisuutta kaipaavan avioparin tulisi tehdä kotiläksynsä – kirjaimellisesti. Tämän paljastaa tuore tutkimus.

Jokaisessa liitossa tulee riitoja ja kinoja, mutta tutkimus paljastaa, että tyytyväisimpiä liittoihinsa ovat ne pariskunnat, jotka kirjoittivat riidoistaan silloin tällöin paperille.

Vain kolme seitsemän minuutin esseetä vuodessa – jonkun toisen perspektiivistä kirjoitettuna – vaikuttavat jo merkittävästi liiton onnellisuuteen, tutkimus kertoo.

Psychological Science -lehti kirjoittaa, että pieni kirjoitusharjoitus kasvattaa rakkauden, intohimon, läheisyyden, luottamuksen ja sitoutumisen tunteita. Jonkun toisen näkökulmasta kirjoittaminen auttaa näkemään riitatilanteen uusin silmin. Eksperttien mukaan harjoitus voi auttaa monia ihmisiä, kunhan he eivät kanna kaunaa ja ovat kykeneväisiä ottamaan riitatilanteeseen etäisyyttä.

Northwesternin yliopiston professorin Eli Finkelin mukaan jo pienellä vaivalla voi saada vaikuttavia tuloksia aikaan. Finkel tutki 120 pariskuntaa kahden vuoden ajan. Tutkimuksen alkaessa toiset parit olivat olleet naimisissa vasta muutaman viikon, toiset yli 50 vuotta.

Tutkimuksen toisena vuotena puolta pariskunnista pyydettiin miettimään viimeisintä riitatilannetta ja kirjoittamaan siitä kolmannen osapuolen näkökulmasta. Professori Finkel arvioi, että jokaisen esseen kirjoittaminen kesti seitsemisen minuuttia eli vuoden aikana esseitä kirjoitettiin 21 minuutin verran.

Tyytyväisyys avioliittoon laski ensimmäisen vuoden aikana, mutta heillä, jotka eivät suorittaneet kirjoitustehtävää, tyytyväisyys jatkoi putoamistaan toisen vuoden aikana. Kuitenkin niillä pareilla, jotka tekivät kotiläksynsä, tyytyväisyyden taso tasaantui toisen tutkimusvuoden aikana. He eivät riidelleet yhtään vähempää, mutta riidat järkyttivät heitä vähemmän.

Kotiläksyistä oli myös muunlaista hyötyä.

– Vaikutukset näkyivät avioliiton tyytyväisyystasossa, mutta myös muissa parisuhteen osa-alueissa, kuten intohimossa ja seksuaalisessa halussa.

– Nämä vaikutukset näkyivät – olivatpa ihmiset olleet naimisissa kuukauden, 50 vuotta tai mitä vain siltä väliltä, Finkel sanoo.


LUE MYÖS:


AVA/Hannakaisa Taskinen

Lähde: dailymail.co.uk

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja