Tutkimus: Avioliitto voi pelastaa sydänpotilaan kuolemalta

Sydänleikkauksessa käyneet potilaat kuolevat muita todennäköisemmin, mikäli he ovat sinkkuja, uusi tutkimus osoittaa.

Sydänleikkaukseen menneistä potilaista ne, jotka ovat naimisissa, selviävät leikkauksesta kolme kertaa todennäköisemmin kuin sinkut, uusi tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin Journal of Health and Social Behavior -julkaisussa, newswise.com uutisoi.

– Selviytymisluvuissa on dramaattinen ero sinkkujen ja avioliitossa olevien välillä leikkauksen jälkeisenä kriittisimpänä toipumisaikana, tutkimuksen johtaja Ellen Idler Emoryn yliopistolta kertoo.

– Avioliitto auttoi selviytymisessä, oli potilas sitten nainen tai mies, Idler sanoo.

Puolison rooli tärkeä

Avioliitolla oli positiivisia vaikutuksia potilaan terveydentilaan toipumisajan jälkeenkin. Positiiviset vaikutukset jatkuivat jopa viisi vuotta leikkauksen jälkeen. Sinkuilla kuoleman riski oli melkein puolet isompi kuin avioliitossa olevilla.

– Tutkimustulokset painottavat puolison roolin tärkeyttä terveyskriisin aikana. Ja miehet olivat ilmeisesti aivan yhtä hyviä huolehtijoita kuin vaimot, Idler sanoo.

Avioliiton on huomattu pidentävän elinikää jo aiemmin. Jo vuonna 1858 William Farr huomasi, että avioliitto ehkäisee aikaista kuolemaa Ranskassa. Näytteiden mukaan lesket, eronneet ja ne, jotka eivät ole koskaan olleet naimisissa, ovat muita korkeammassa riskissä kuolla aiemmin.

Uusin tutkimus eroaa aiemmista siinä, että se keskittyy yhteen terveysongelmaan. Tutkimukseen osallistui yli 500 potilasta, jotka olivat käyneet sydänleikkauksessa. Tutkimukseen osallistuneet haastateltiin ennen leikkausta.

– Avioliitossa olevat potilaat suhtautuivat leikkaukseen muita positiivisemmin. Ne, jotka olivat naimisissa, vastasivat useimmin kyllä kysymyksiin, jotka koskivat sitä, pystyvätkö he kontrolloimaan kipua, epämukavuutta ja huolta leikkaukseen liittyen

Yksin asuvat potilaat, jotka selviytyivät leikkauksesta kolme kuukautta, kuolivat 70 prosenttia avioliitossa asuvia todennäköisemmin seuraavan viiden vuoden aikana. Riskiä kuolla nosti parisuhdestatuksen lisäksi tupakoiminen, joka oli yleisempää sinkuilla.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Lähde: newswise.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja