Mainos

Toinen avioliitto toden sanoo

Oletko eronnut? Ei huolta. Ensimmäisessä avioliitossa odotukset eivät ole realistisia.

Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan vasta toinen avioliitto tuo parisuhteeseen onnen ja autuuden. Ensimmäisen avioliiton kohdalla odotukset parisuhteesta ovat täysin epärealistisia. Luullaan, että seurusteluajan kiihkeys kestää vuodesta toiseen, ja parisuhde on pelkää pilveltä toiselle leijailemista. Haaveiden karistua masennutaan, ahdistutaan ja lopulta haetaan jopa eroa. Brittiläisen tutkimuksen perustella vasta toisella kierroksella odotukset parisuhteesta ovat realistisia.

Romantiikka on parissa vuodessa ohi

Antropologi Helen Fisher totesi 1990-luvun lopulla, että rakkauden huuma kestää kolmisen vuotta. Fisherin väittämän paikkansapitävyys on nyttemmin todistettu. Englantilainen Onepoll-tutkimusyhtiö tiedusteli tämän vuoden aikana 5 000 brittiparilta, koska he kokivat, että heidän parisuhteensa suurin liekki alkoi hiipua. Brittitutkimuksen mukaan romantiikka kestää häiden jälkeen tasan kaksi vuotta, kuusi kuukautta ja 25 päivää. Tämän jälkeen arki palaa kuvioihin, eikä toisen osapuolen miellyttäminen enää maksa vaivaa.

Käytännössä tämä ilmenee esimerkiksi siten, että kaksi kolmasosaa naisista ei viitsi pukeutua seksikkäästi kumppaniaan varten. 54 prosenttia naisista ei edes vaivaudu meikkaamaan miestään varten. Itse asiassa 61 prosenttia naisista pesee kotiin tullessaan meikit pois, riisuu hienot vaatteet yltään ja pukeutuu pyjamaan tai collegeasuun. Joten se siitä seksikkäästä kodinhengettärestä.

Mies taas ei vaivaudu laskemaan vessanpöntön reunusta alas ja jättää siivoamatta leivänmurut pöydältä. Seitsemän kymmenestä miehestä myöntää jättävänsä hikiset sukkansa, likaiset alushousunsa ja kaikki muut reissuissa rähjääntyneet vaatteensa ympäri huushollia.

Jopa televisiokanavan valinta voi tuottaa parisuhteessa tuskaa. 75 prosenttia kyselyyn osallistuneista nimittäin myöntää, ettei luovuta kaukosäädintä kumppanilleen, vaikka tämä sitä kauniisti pyytäisi. Hääpäivääkään ei jakseta juhlia. Kun pari on ollut kolme vuotta naimisissa, 83 prosenttia aviopareista kokee, että hääpäivää on aivan turha enää juhlistaa. Myös romanttiset illalliset katoavat kuten myös kukkien ja lahjojen antaminen.

Yhteinen julkinen käyttäytyminenkin muuttuu aviovuosien aikana. Avioliiton ensimmäisien kuukausien aikana 83 prosenttia pareista kulkee käsi kädessä. Muutaman avioliittovuoden jälkeen luvut kääntyvät toisin päin eli enää vain 38 prosenttia pareista kulkee käsi kädessä taloon autioon tai mihin sitten ovatkaan matkalla.

Mikä on aiheuttanut avioeron?

Brittitutkimuksen perusteella ensimmäinen avioliitto kestää hiukan yli kuusi vuotta. Kaikki parit eivät siis eroa välittömästi romantiikan kadottua ja hyvä niin. Miksi avioliitot sitten lopulta kariutuvat? 40 prosenttia ilmoitti etsivänsä yhä sitä ainoaa ja oikeaa. Naimisiin oli siis menty aivan väärän henkilön kanssa. Liian nuorena avioliittoon koki menneensä 35 prosenttia eronneista. 30 prosenttia erosi, koska toisella osapuolella oli ollut suhde.

Kyselyyn vastanneista jopa 47 prosenttia oli sitä mieltä, että ensimmäinen päivä avioliitossa oli heidän elämänsä kurjin päivä, koska he kokivat olevansa kahlittuja.

Uusi liitto onnen tuo

Onepollin tekemän tutkimuksen mukaan 75 prosenttia uuteen avioliittoon astuneista briteistä on oppinut tekemään parisuhteessa kompromisseja ja jopa nauramaan vaikeuksille. Noin puolet kokevat olonsa turvallisemmaksi toisessa avioliitossaan ja 42 prosenttia kokee olevansa huomattavasti kärsivällisempiä kuin ensimmäisen avioliiton aikana. 29 prosenttia myöntää oppineensa asioita kantapään kautta ja pyrkii välttämään uudessa suhteessaan niitä virheitä, joihin he kompastuivat ensimmäisen liiton aikana.

Tutkijoiden mukaan näyttää siltä, että uudelleen avioituneet henkilöt ovat oppineet pitämään huolta toisistaan eivätkä tuijota pelkästään omaan napaansa kuten ehkä ensimmäisen liiton aikana tapahtui. Ikäkin tekee positiivisessa mielessä tehtävänsä. Ikä kun lisää tietämystä myös ihmisten välisestä kanssakäymisestä. Toisaalta kokemuksen kautta tiedetään, mitä parisuhde tuo ajan myötä tullessaan.

Avioeron ei siis välttämättä tarvitse olla kaiken loppu vaan uuden ja paremman alku. Huonossa parisuhteessa ei siten kannata roikkua vain roikkumisen vuoksi. Ero ei tietenkään koskaan ole helppoa, mutta ehkä se joskus on se ainoa oikea ratkaisu. Toisaalta eroa ei kannata hankkia liian heppoisin perustein. Jokaisessa parisuhteessa kun aina on niitä karikkoja. Jotkut oppivat sen jo ensimmäisellä kerralla, mutta toiset tarvitsevat kertausharjoituksen, jotta parisuhdeasiat alkavat lutviutua.


Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.