Täydellinen lahja juuri hänelle? Tiede osoittaa, kuinka teet lahjoistasi merkityksellisiä

Etsitkö puolisollesi tai ystävällesi täydellistä joululahjaa? Tutkijat ovat nyt selvittäneet kuinka se onnistuu. 

Loputtomia lahjalistoja, tunteja kauppakeskuksissa ja luottokortin vingutusta. Vaikka tämä olisikin toistunut useaan otteseen edellisinä jouluina, tänä vuonna voi olla toisin.

Tutkijat ovat nimittäin löytäneet vastauksen kysymykseen, kuinka löytää juuri se täydellisin joululahja. 

Seuraavien tutkimuksiin perustuvien vinkkien avulla teet lahjoistasi entistäkin merkityksellisempiä. 

Tunne lahjansaaja

Yksi tärkeä seikka täydellisen lahjan antamisessa on lahjan saajan tunteminen. San Franciscon yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan täydellisen lahjan ostamiseen vaaditaan sekä lahjansaajan tuntemista että hänestä välittämistä.  

Tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka haluavat ostaa rakkailleen merkityksellisiä lahjoja, eivät koskaan osta kahta samanlaista lahjaa. Jokaisen lahjan tulee olla henkilökohtaisesti juuri lahjansaajaa varten mietitty.

Toinen tärkeä asia on käytännöllisyys. Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset keskittyvät liian vähän siihen, kuinka käyttökelpoinen lahja oikeastaan onkaan.

Toisin sanoen, lahjanantajan ei pitäisi miettiä liikaa lahjaansa uusimpien mainosten ja esitteiden perusteella, vaan miettiä ennen kaikkea sitä, mitä lahjansaaja oikeasti haluaa ja tarvitsee.

Kirjoita pakettikortti ja tule onnelliseksi

Lahjojen antaminen linkittyy vahvasti onneen. Tutkimukset paljastavat, että onnelliset ihmiset antavat enemmän lahjoja, mikä lisää heidän onnellisuutta entisestään. Lahjojen antaminen luo näin ollen positiivista kiertokulkua.

Harvardin yliopistossa tehdyn selvityksen mukaan ihmiset ovat onnellisimmillaan silloin, kun lahja edistää heidän sosiaalisia suhteitaan.

Ihmiset ovat siis onnellisimmillaan silloin, kun he antavat henkilökohtaisen, nimetyn lahjan ystävälleen tai sukulaiselleen. Sen sijaan, että ostaisit nimettömän lahjan joulukuusen alle, kirjoita pakettiin huolella, kenelle lahja on osoitettu ja ketä lahjasta voi kiittää.

Panosta itsetehtyihin lahjoihin

Kaupasta ostettu lahja ei ole aina se kaikkein paras vaihtoehto. Maaliskuussa 2015 julkaistu kuluttajatutkimus kertoo, että ihmiset mieltävät kotitekoisen lahjan osoittavan enemmän rakkautta. Ja juuri rakkaus on yleensä se asia, mitä henkilöt haluavat lahjoillaan viestittää. 

Tutkimuksen mukaan ihmiset olivat lisäksi valmiita maksamaan käsintehdyistä tuotteista jopa 20 prosenttia massatuotteita enemmän.

Aina ei myöskään tarvitse suunnata kauppoihin tai tehdä lahjoja itse, sillä myös vanhat perintötavarat ovat hyviä vaihtoehtoja lahjoiksi. Tunnearvoa sisältävät lahjat merkitsevät usein enemmän kuin pelkkä hinta.

Anna kokemuksia, älä tavaraa

Jos lahjojen antamiseen olisi vain yksi sääntö, se olisi tämä: anna mieluummin kokemuksia kuin tavaraa. Elämyslahjoja, kuten teatterilippuja, saavat henkilöt ovat tutkitusti läheisimmissä väleissä lahjansa saajan kanssa.

Kokemukselliset lahjat ovat erityisen tärkeitä lapsille, jotka rakentavat muistoja koko lapsuutensa ajan. Retki eläintarhaan voi merkitä loppujen lopuksi hänelle enemmän kuin pelkät tavarat.

Washingtonin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka odottivat tavaralahjaa, mutta saivat elämyslahjan, olivat pääosin tyytyväisiä. Sen sijaan henkilöt jotka odottivat elämyslahjaa eivätkä sitä saaneet, olivat lähes aina pettyneitä. 

Lue myös:

    Uusimmat