Mainos

Tästä syystä sinun ei kannattaisi pukea treenivaatteita päällesi toistamiseen ilman pesua – vaikka ne eivät haisisikaan

Jos haluat säästää kanssatreenaajasi ikäviltä hajuyllätyksiltä, hikiset treenivaatteet tuli pestä jokaisen käytökerran jälkeen. 

On taas treenipäivä, mutta pyykinpesu on jäänyt muiden kiireiden jalkoihin. Tässä tilanteessa moni meistä saattaisi kaivaa pyykkikorista sen vähiten haisevan vaatekappaleen ja lähteä treenaamaan, mutta tämä on asia, jota asiantuntijat eivät suosittele tehtäväksi. Vaikka vaatteet näyttäisivät ja tuoksuisivat ihan mukiinmeneviltä, tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että asiat olisivat aivan kuten päälle päin näyttävät. 

Yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston professorin Kay Obendorfin mukaan tämä johtuu siitä, että hiki itsessään ei haise, vaan iholla elävät bakteerit ja hiivat aiehuttavat hajun päästessään kosketuksiin hien kanssa. 

Treenatessa kehon lämpötila nousee ja hikeä erittyy, mikä tarjoaa täydellisen lisääntymis- ja kasvualustan bakteereille. Jos et siis pese hikisiä vaatteitasi heti, bakteerit voivat jatkaa kasvuaan kosteissa ja lämpimissä vaatteissa vielä pitkään harjoittelun jälkeenkin. Kerran käytetyt treenivaatteesi saattavat siis olla huomattavasti likaisempia kuin ehkä luulit, ja treenikassistasi saattaa paljastua salille päästyäsi todella haiseva yllätys. 

Ja kun tähän bakteeripesään lisätään päälle vielä uutta hikeä, todellinen hajupommi on valmis. Älä siis ihmettele, jos kanssatreenaajat kiertävät sinut kaukaa. 

Huuhteluaineen käytöllä voi olla ikäviä seuraamuksia

Treenivaatteet kannattaa pestä myös pyykinpesun helppouden kannalta. Vaatteisiin kuivunut hiki ja sen sisältämä lika voivat reagoida nimittäin helposti hapen kanssa saaden aikaan kellertäviä tahroja, joiden poistaminen voi olla melko haastava operaatio.

Treenivaatteita pestessä pesukertojen lisäksi myös huuhteluaineen, tai tarkemmin sanottuna sen lisäämättä jättämiseen, kannattaa kiinnittää huomiota. Huuhteluaine luo nimittäin vaatteiden pinnalle päällysteen, joka sulkee bakteerit sisäänsä sen sijaan, että ne huuhtoutuisivat pois.

Jos edellä mainitut syyt eivät vielä vakuuta sinua tiheiden pesukertojen tärkeydestä, dermatologilla on sinulle asiaa. Dermatologian professorin Arielle Naglerin mukaan hiki tekee treenivaatteiden kankaista hieman karkeampia, mikä voi johtaa helposti ihottuman, ihoärsytyksen tai aknen syntyyn. Tämä seikka kannattaa huomioida ainakin niiden, joiden iho reagoi herkästi erilaisiin ärsykkeisiin.

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.