Mainos

Käsipyyhkeesi on likaisempi kuin luulet – näin usein se pitäisi todellisuudessa pestä

Tartuntoja aiheuttavat kolibakteerit pesivät mielellään kosteissa ja imukykyisissä pyyhkeissä.

Vaikka ulospäin sitä voikin olla mahdoton havaita, käytetyt pyyhkeet pitävät sisällään suuren joukon erilaisia mikrobeja, jotka saattavat levittää ympärilleen tarttuvia tauteja.

Vaikka pyyhkeitä onkin lähes mahdoton pitää täysin vapaina näistä kutsumattomista vieraista, voit estää mikrobien leviämisen ahkeralla pyykinpesulla. Pesukertojen väli saattaa kuitenkin olla tiheämpi kuin ehkä odotit.

Pyyhkeeseen pyyhkiminen vastaa pään työntämistä pönttöön

Joka kerta kun kuivaat itsesi pyyhkeeseen, tulet tartuttaneeksi siihen joukon ihosi luonnollisia bakteereita ja muita ihollasi kantamiasi mikrobeja. Kehomme on sopeutunut elämään kaikkien näiden mikrobien ympäröiminä, eivätkä ne yleensä aiheutakaan meille terveysongelmia. Mutta kun mikrobit pääsevät niiden kannalta täydelliseen ympäristöön, kosteaan ja imukykyiseen pyyhkeeseen, ne alkavat kasvaa ja levitä.

Ja kun tähän lisätään vielä se tosiasia, että suurin osa ihmisistä ei pese riittävästi käsiään, vaan kuivaavat kosteat ja mikrobeja sisältävät kätensä pyyhkeeseen, tartuntavaara on enemmän kuin totta. 

Bakteerit kasvavat hurjasti jo muutamassa päivässä.

– Jos kuivaat kasvosi käsipyyhkeeseen kahden päivän kuluttua, saat kasvoihisi todennäköisesti enemmän E. coli-bakteereita kuin silloin, jos työntäisit pääsi vessanpönttöön ja huuhtelisit sen, Michiganin yliopiston epidemiologian apulaisprofessori Emily Martin kertoo.

Pyyhe tulisi vaihtaa jo kahden käyttökerran jälkeen

Samaa kieltä puhuu myös eräs Arizonan yliopiston tekemä tutkimus, jossa tultiin siihen tulokseen, että jopa 90 prosenttia kylpyhuoneen pyykeistä on kontaminoitunut kolibakteerin kanssa. Lisäksi noin 14 prosenttia pyyhkeistä pitää sisällään infektioita aiheuttavaa E.coli-bakteeria.

Paras tapa suojata itseään ikäviltä tartunnoilta on vaihtaa niin kylpyhuoneen kuin keittiönkin pyyhkeet riittävän usein puhtaisiin. Erityisen tärkeää tämä on silloin, jos talossasi asuu pieniä lapsia. Asiantuntijoiden mukaan kovassa käytössä olevat pyyhkeet tulisi vaihtaa puhtaisiin jo kahden käyttökerran jälkeen.

Erityisen tärkeää on myös kuivata pyyhe huolellisesti käyttökertojen välillä, jolloin bakteerit eivät pääse siirtymään henkilöstä toiseen.

Vaikka pyyhe olisi vain sinun käytössäsi ja kuivattaisit sen huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen, tulisi pyyhe silti vaihtaa puhtaaseen viikon välein.

Lähde: Time

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.