Tässäkö tuulilasinpyyhkijöiden ensimmäinen merkittävä kehitysloikka yli sataan vuoteen? Näin toimii Teslan patentoima ratkaisu

Lapset keksivät nerokkaan tavan tuulilasin putsaamiseksi 1:33
Lapset keksivät nerokkaan tavan tuulilasin putsaamiseksi.

Teslan kehittämää tuulilasinpyyhintä ei välttämättä tulla koskaan näkemään tuotantoautossa, mutta mielenkiintoinen se on joka tapauksessa.

Auton tuulilasinpyyhkijän toimintaperiaate lienee kaikille tuttu. Siinä ei nimittäin ole tapahtunut kovinkaan suurta kehitystä reiluun sataan vuoteen, vaikka autot itsessään ovat menneet valtavasti eteenpäin.

Yksi syy perinteisten tuulilasinpyyhkimien suosiolle on luonnollisesti se, että ne toimivat. Vaikka ne eivät esimerkiksi kuivaakaan aivan koko tuulilasia, ovat ne olleet riittävän hyvä ratkaisu valtaosan tarpeisiin.

Voiko hyvää parantaa?

Sähköautovalmistaja Tesla on jättänyt Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirastoon oman ehdotuksensa nykyaikaisesta tuulilasinpyyhkijästä, joka perustuu tuulilasin poikki liikkuvaan pyyhkijään.

Maaliskuussa jätettyyn hakemukseen liitettyjen kuvien perusteella pystysuorassa oleva pyyhkijä liikkuu tuulilasin poikki ja kykenee kuivaamaan käytännössä koko lasin.

Katso Teslan patenttihakemukseen liitetty kuva alta.

-n7RKY-nX51njAd4ahAujsym

Ehdotuksessa tämän ratkaisun eduiksi mainitaan paitsi koko tuulilasin kuivaaminen, myös virransäästö. Teslan mukaan perinteiset pyyhkijät aiheuttavat paljon kitkaa ja vaativat enemmän virtaa, mikä rokottaa auton toimintamatkaa. Tavanomaisten pyyhkimien moottorit ovat lisäksi alttiita niin ruostumiselle kuin rikkoutumisellekin.

Lisäksi autonomisten autojen myötä saattaa olla tärkeää, että joko kuljettajan tai auton sisällä olevien kameroiden on saatava täysin esteetön näkymä ulos tuulilasista.

Muun muassa Mercedes-Benz kehitti aikoinaan parempaa pyyhkijäratkaisua. Monobladeksi ristitty lopputulos oli periaatteessa ihan toimiva, mutta standardipyyhkijöihin verrattuna kallis niin valmistajalle kuin auton omistajallekin.

Lue myös:

    Uusimmat