Mika sai Ifiltä poskettoman tarjouksen Teslan täyskaskosta – halvemmalla ei kuulemma irtoa: "Tiedättekö te, millainen määrä rahaa on 21 000 euroa?"

Vakuutusyhtiö tarjosi pirkanmaalaismiehen sähköautoon kaskovakuutusta, jonka hinta oli moninkertainen kilpailijoiden Tesla-kaskoihin verrattuna.

Ylöjärveläinen Mika Pajukko hankki hiljattain ensimmäisen sähköautonsa. Malliksi valikoitui käytetty Tesla Model S.

Autolle oli luonnollisesti hankittava vakuutus, ja Pajukko päätti pyytää samalla tarjouksen myös täyskaskosta.

Vakuutusyhtiö Ifin asiakkaana jo pitkään ollut Pajukko kysyi tarjouksen luonnollisesti ensin omalta vakuutusyhtiöltään.

– Ajattelin, että en minä mitään vakuutusyhtiötä ala vaihtamaan. Kunnes sain tällaisen laskelman pelkästä kaskosta.

"Tutkimusprosessi kehitystyön alla"

Pajukko lähetti Ifiltä saamansa laskelman MTV Uutisille. Tarjouksessa seisoo käsittämättömältä kuulostavat 20 808,86 euroa, josta Pajukon bonuksilla lähtisi pois reilut 15 000 euroa. Maksettavaa jäisi bonusten ja muiden alennusten jälkeen kuitenkin vielä 4 722,07 euroa vuodessa eli hieman vajaat 400 euroa kuukaudessa.

Jonin Teslan maalipinta ei kestä normaalia käyttöä 4:52
VIDEO: Jonin Teslan maalipinta ei kestä normaalia käyttöä.

Pajukko sanoo soittaneensa välittömästi vakuutusyhtiöönsä ja kysyneensä suoran kysymyksen:

– Tiedättekö te, millainen määrä rahaa 21 000 euroa on?

Vakuutusyhtiön vastausta ei tarvinnut pitkään odotella:

– Teslojen vakuuttaminen on toistaiseksi melko kallista meillä, koska tutkimusprosessi vahinkojen suuruudesta ja yleisyydestä on vielä kehitystyön alla. Teslat ovat siis käytännössä riskituotteita vielä tässä vaiheessa, kuului vakuutusasiamiehen Pajukolle antama vastaus.

Ensimmäiset Teslat saapuivat Suomeen vuonna 2013, joten vakuutusyhtiön tutkimusprosessissa on kestänyt jo pitkään.

Varsin poikkeukselliselta kuulostaa myös se, että Ifin vakuutusasiamies kehotti Pajukkoa katselemaan Teslan vakuutuksia kilpailijaltaan.

– Tällä hetkellä ilmeisesti OP on vakuuttanut todella suurella prosenttiosuudella Suomessa olevia Tesloja, joten vakuutus kannattaakin siirtää sinne, jotta saat paremman hinnan. Valitettavasti meiltä ei vielä saa tätä parempaa hintaa.

Näin vakuutusyhtiö vastaa

Vakuutusyhtiö Ifin viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille, että "Tesla Model S kuuluu teknisiltä ominaisuuksiltaan ja suorituskyvyltään tehokkaiden urheiluautojen ryhmään".

– Vakuutusten hinnoittelussa kuljettajan iän ja asuinpaikan lisäksi auton tekniset ominaisuudet ja merkin korjauskustannusten taso vaikuttavat paljon vakuutusten hintaan. Liikenne- ja kaskovakuutuksen bonusjärjestelmän ansiosta vakuutuksen lähtöhinta ei käytännössä kuitenkaan tule maksettavaksi sellaisenaan, vaan hinnassa huomioidaan huolellisen kuljettajan bonusalennukset, kuten tässäkin tapauksessa, Ifin ajoneuvovakuutuksista vastaava Eero Färkkilä kertoo.

– Vakuutusyhtiöt kilpailevat asiakkaista sekä tuotteilla, palveluilla että hinnalla. Silloin kun vakuutusyhtiön tarjoama hinta tuntuu korkealta, on tavallista pyytää tarjous myös toisesta vakuutusyhtiöstä, hän toteaa.

"Meniköhän niillä Tesla ja SpaceX sekaisin"

Pajukko julkaisi Facebookin Tesla Club Finland -ryhmässä saamansa kaskolaskelman, ja ihmetys oli muidenkin kalifornialaisvalmisteisen sähköauton omistajien keskuudessa suuri.

– Meniköhän niillä Tesla ja SpaceX sekaisin, hämmästeli eräs.

– Itse kyselin toukokuussa uuteen Model S:ään Ifiltä vakuutusta. Tarjous oli jotain käsittämättömän ja täysin absurdin välimaastosta, kertoi toinen.

Muut Tesla-ryhmäläiset ovat jakaneet runsaasti tietoa omien vakuutustensa hinnoista, mikä paljastaa Ifin laskelman olevan 4- tai jopa 5-kertainen tyypilliseen hintatasoon nähden.

Vakuutusyhtiö vaihtoon

Pajukko pettyi karvaasti Ifin laskelmaan sekä hänelle tarjottuun perusteluun. Tarjoukseen hän ei ymmärrettävästi aio tarttua, vaikka pitääkin 15 000 euron alennusta muhkeana.

– Aion vaihtaa vakuutusyhtiötä. Vakuutusasiat on helpompi hoitaa, kun kaikki on keskitetty.

– If tulee jäämään aika pahasti muiden jalkoihin, jos ei osaa hinnoitella sähköautojen vakuutuksia oikein, hän uskoo.

Artikkelia muokattu 13.8. klo 14.40: Tuotu esiin vastaavien Teslojen tyypilliset kaskohinnat – 14.8. klo 13.45: Täsmennetty sanamuotoja liittyen vakuutuksen lopulliseen hintaan.

Lue myös:

    Uusimmat