Mainos

Tässäkö tulevaisuuden maksuväline? MTV testasi lähimaksurannekkeen

MTV Digi tutustui Visan lähimaksurannekkeeseen, joka saattaa vielä tulevaisuudessa koristaa sinunkin rannettasi.

Kuvittele kauppareissu, jonka päätteeksi kassalla ei tarvitse edes kaivaa lompakkoa esiin. Maksusuoritus onnistuu parissa sekunnissa viemällä ranteen maksupäätteen viereen – ei pin-koodin naputtamista, lompakon kaivamista laukusta tai kolikoiden laskemista.

Lähes jokaisessa uudessa pankkikortissa on lähimaksuominaisuus, jolla maksaminen onnistuu viemällä kortin maksupäätteen viereen. Visa on kehittänyt kuitenkin rinnalle myös lähimaksurannekkeen, joka vie sähköisen maksamisen uudelle tasolle.

Ostosten lähimaksaminen on yleistynyt Suomessa nopeiten koko Euroopassa. Lähimaksutapahtumien määrä on kasvanut lisäksi viimeisen vuoden aikana jopa kolminkertaiseksi.

Euroopan vähittäiskauppiaiden tavoitteena on saada lähimaksuja tukevat maksupäätteet vuoteen 2020 mennessä.

Ranneke nopeuttaa kauppareissuja

Lähimaksurannekkeen mukana tulee sim-kortti, jolle siirretään verkkopankin kautta haluamansa summa. Sim-kortti puolestaan asetetaan rannekkeeseen.

Lähimaksurannekkeen käyttöönotto on helppoa: kortti aktivoidaan netissä ja siihen liitetään haluttu maksukortti. Seuraavaksi rannekkeelle siirretään valittu summa.

Lähimaksu onnistuu lähes jokaisessa vastaantulevassa kaupassa. Erityisesti ruokaostokset on kätevä kuitata käyttämällä ranneketta vain maksupäätteen vierellä.

Myös rahan siirto rannekkeelle onnistuu nettisivun kautta nopeasti. Rannekkeelle voi asettaa myös automaattilatauksen, jolloin rannekkeelle siirtyy automaattisesti rahaa, kun sen saldo tippuu tietyn summan alle.

Suomessa lähimaksuranneke ei ole ollut vielä suuren yleisön saatavilla, mutta ulkomailla rannekkeita on nähty erityisesti monissa tapahtumissa käytössä. Tulevaisuudessa lähimaksurannekkeet voivat kuitenkin tulla myös Suomessa yleisesti saataville.

Suomessa lähimaksuominaisuudella varustetulla pankkikortilla voi maksaa alle 25 euron ostokset. Lähimaksurannekkeessa raja oli kuitenkin poikkeuksellisesti 200 kruunua eli noin 22 euroa.

Hyvää:

 • Ostosten maksu käy kätevästi – lompakkoa ei tarvitse kaivaa esiin.
 • Rannekkeen aktivointi ja rahansiirto käy helposti.
 • Voisi kuvitella käteväksi esimerkiksi festareilla tai muissa tapahtumissa.

Huonoa:

 • Lähimaksuraja tulee nopeasti vastaan: noin 22 euroa.
 • Ostoksille ei voi siis lähteä pelkän rannekkeen kanssa.
Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.