Tässäkö on kaikkien aikojen paras palautusjuoma?

Liikuntaa harrastavien ei välttämättä kannatakaan suosia perinteisiä palautusjuomia, sillä apu palautumiseen voi löytyä yllättäen luonnollisesta mehusta.

Tutkijoiden mukaan tavallinen tomaattimehu auttaa kehoa palautumaan tehokkaammin kuin esimerkiksi perinteiset ja usein hintavat palautusjuomat. Tomaatit pitävät sisällään lihasten palautumisen kannalta tärkeitä kemikaaleja ja mehu auttaa myös verensokeritasojen normalisoinnissa.

Tutkimuksen toteuttivat useiden eri kreikkalaisten terveysinstanssien tutkijat, jotka analysoivat urheilijajoukon liikuntaa ja siihen liittyvää palautumista kahden kuukauden ajan. Osalle urheilijoista annettiin perinteisiä palautusjuomia ja toisille tomaattimehua liikunnan jälkeiseen palautumiseen.

Tutkijat havaitsivat tomaattimehua juoneiden urheilijoiden lihasten palautuvan ja glukoositasapainon normalisoituvan nopeammin kuin normaaleja palautusjuomia juoneilla. Tuore kreikkalaistutkimus tukee aiempaa Ruotsissa toteutettua tutkimusta, jossa tomaattimehun todettiin vähentävän liikunnan jälkeisiä lihasvaurioita.

Lykopeeni on tomaatin supervoima

Tutkijat uskovat tomaattimehun olevan palautumisen ihmejuoma erityisesti sen sisältämän lykopeenin vuoksi. Useat tutkimukset ovat osoittaneet lykopeenilla olevan ylivertaiset antioksidatiiviset vaikutukset muihin karotenoideihin nähden.

Tomaatin ja tomaattivalmisteiden syönnin on todettu muun muassa vähentävän riskiä sairastua sydäninfarktiin sekä eturauhassyöpään. Vuonna 2011 julkaistu Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoitti, että ravinnosta saatavat karotenoidit, kuten lykopeeni, alentavat riskiä sairastua syöpään.

Joidenkin väitteiden mukaan tomaattimehu olisi myös paras lääke krapulaan.

Lähde: Daily Mail

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat