Lisäaineet saattavat olla ryppäänä pahempi asia kuin yksittäin, todetaan tuoreessa tutkimuksessa.
Tietyissä ruokaryhmissä yleisesti esiintyvien lisäaineiden yhteisvaikutus voi olla yksittäisten lisäaineiden vaikutusta haitallisempaa.
CNN kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan kaksi tällaista lisäainesekoitusta on yhdistetty pieneen mutta merkittävään tyypin 2 diabeteksen lisääntymiseen.
– Tutkimus osoittaa, että tiettyjen lisäaineiden nauttiminen ryppäänä lisää diabeteksen riskiä jokaisen yksittäisen lisäaineen vaikutusta enemmän, kertoo Carlos Augusto Monteiro, kansanterveystieteiden emeritusprofessori São Paulon yliopistosta CNN:lle.
Lue myös: Väsyttääkö? Syy voi piillä ruokavaliossasi
Ruoan prosessoinnin luokittelu
Monteiro ei ollut mukana tutkimuksen teossa, mutta hän on luonut usein käytetyn NOVA-luokitusjärjestelmän, jossa elintarvikkeet jaotellaan kategorioihin niiden prosessointiasteen perusteella.
Luonnollisessa tilassa olevat elintarvikkeet, kuten hedelmät, vihannekset, liha, maito ja munat, katsotaan käsittelemättömiksi tai vähäisesti prosessoiduiksi.
Suolat, öljyt ja mausteet ovat prosessoituja ruoka-aineksia. Säilykkeet, kuten vihannekset ja hedelmät, leivät ja juusto katsotaan myös prosessoiduiksi.
Sen sijaan esimerkiksi monet valmisateriat, prosessoidut lihat sekä sokeriset juomat ja niiden dieettiversiot luokitellaan ultraprosessoiduiksi elintarvikkeiksi.
Millaista lounasta kannattaa suosia? Juttu jatkuu videon alla.
9:25Haastattelussa Terveystalon ravitsemusterapeutti Kirsi Englund.
Lue myös: Syötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleen
Ultraprosessoitujen tuotteiden monet lisäaineet
Ultraprosessoiduissa elintarvikkeissa käytetään usein lisäaineina säilöntäaineita, jotka estävät homeen ja bakteerien kasvua. Emulgointiaineet taas estävät yhteensopimattomia ainesosia erottumasta toisistaan.
Käytössä on myös kaikenlaisia keinotekoisia väri- ja värjäysaineita, tuoksu- ja makuaineita, sekä muun muassa täyte-, valkaisu-, hyytelöintiaineita sekä lisättyä tai muutettua sokeria, suolaa ja rasvaa, jotka ovat suunniteltu tekemään ruoasta houkuttelevampaa.
Onko kolesterolin alentamiseen oikotietä? Juttu jatkuu videon alla.
8:14Haastattelussa Helsingin yliopiston emeritusprofessori Timo Strandberg ja Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.
Jotkin lisäaineet täydentävät toisiaan
Tietynlaisessa ruoassa yhdistellään usein toistuvasti samoja lisäaineita, koska niiden ominaisuudet täydentävät toisiaan. Näin kertoo tutkimuksen tekoon osallistunut ravitsemusepidemiologian tutkimusryhmän johtaja Mathilde Touvier ranskalaisesta tutkimuslaitoksesta.
– Sokeriton virvoitusjuoma sisältää sekoituksen keinotekoisia makeutusaineita, väriaineita ja happamuudensäätöaineita, kuten aspartaamia, asesulfaami K:ta, sulfiitti-ammoniakkikaramellia ja sitruunahappoa, Touvier sanoo.
Tiettyjä ruokia syödään usein yhdistelmänä samalla aterialla. Touvier antaa tästä esimerkiksi sen, että usein tavallinen pikaruoan ystävä syö yhdessä nipussa sekä hampurilaisen teollisella sämpylällä, ranskalaiset että limsan. Samojen ultraprosessoitujen ruokien syöminen yhdessä säännöllisesti voi edesauttaa tietynlaisten kemiallisten ryhmien muodostumista.
Lisäaineiden saantia koskeva tutkimus
Huhtikuussa PLOS Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin yli 108 000 aikuisen ravitsemus- ja terveystietoja. Tutkittavat osallistuivat ranskalaiseen NutriNet-Santé-tutkimukseen.
Aiemmissa tämän populaation kanssa tehdyissä tutkimuksissa on paljastunut yhteys keinotekoisten makeutusaineiden, emulgointiaineiden (muun muassa ksantaani ja guarkumi) sekä prosessoiduissa lihoissa esiintyvien nitraattien ja lisääntyneen tyypin 2 diabeteksen riskin välillä.
Kun osallistujien ruokavaliota kartoitettiin tutkimuksen alussa, tutkijat tiedustelivat heiltä, mitä elintarvikebrändejä he söivät. Tässä käytettiin apuna suurta Open Food Facts -tietokantaa, joka sisältää yli kolmen miljoonan ruoan ainesosat, allergeenit ja ravitsemustiedot 150 maasta kaupallisella tuotenimellä.
Kun kaikkien ruokien ravitsemus- ja aineosaluettelo oli tiedossa, tutkijat pystyivät rakentamaan tietokannan kunkin henkilön syömistä tunnetuista lisäaineista.
Ravitsemustietoja vertailtiin osallistujien sairaskertomuksiin joulukuuhun 2023 asti, jotta nähtiin, keille kehittyi tyypin 2 diabetes.
Touvier sanoo tämän olevan ensimmäinen tutkimus, jossa arvioitiin altistumista elintarvikelisäaineiden yhdistelmille suuressa väestökohortissa ja jossa analysoitiin niiden yhteyttä tyypin 2 diabeteksen esiintyvyyteen.
Lue myös: Karkkien "punainen kolmonen" kiellettiin Yhdysvalloissa
Kaksi haitallista lisäainejoukkiota
Kaksi viidestä lisäaineiden ryhmästä oli yhteydessä diabeteksen riskin kohoamiseen riippumatta ruokavalion ravitsemuksellisesta laadusta tai sosiodemografisista ja elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Ensimmäinen ryhmä koostui muunnetuista tärkkelyksistä, pektiinistä, guarkumista, karrageenista, polyfosfaateista, kaliumsorbaateista, kurkumiinista ja ksantaanikumista.
Ksantaani ja guarkumi ovat peräisin kasveista ja ovat yleensä turvallisia, joidenkin tutkimusten mukaan jopa hyödyllisiä. Toisaalta niiden on havaittu myös aiheuttavan häiriöitä suoliston mikrobiotassa ja tulehdusta.
Tähän ryhmään kuuluvat kermaiset maitotuotejälkiruoat, kuten valmiit vanukkaat ja rasvapohjaiset kastikkeet, esimerkiksi juustodippi.
– Muunnellut tärkkelykset ovat fosfaattilisäaineiden ryhmä, sanoo Elizabeth Dunford, Pohjois-Carolinan yliopiston ravitsemusosaston apulaisprofessori, joka kommentoi tutkimusta ulkopuolisena asiantuntijana.
– On runsaasti tutkimustietoa, joka osoittaa fosfaatin saannin vaikuttavan haitallisesti munuaisten toimintaan ja se on varmasti yhteydessä tyypin 2 diabeteksen negatiivisiin vaikutuksiin, Dunford kommentoi.
Tutkijat nimesivät toisenkin ryhmän, joka yhdistettiin kohonneeseen tyypin 2 diabetesriskiin. Siihen kuului sitruunahappoa, natriumsitraatteja, fosforihappoa, sulfiitti-ammoniakkikaramellia, asesulfaami K:ta, aspartaamia, sukraloosia, arabikumia, omenahappoa, karnaubavahaa, paprikauutetta, antosyaaneja, guarkumia ja pektiiniä.
Näitä lisäaineita on tyypillisesti sokeripitoisissa ja keinotekoisesti makeutetuissa juomissa.
– Yksi ryhmistä sisältää useita emulgointiaineita, kun toinen sisältää useita ei-sokerisia makeutusaineita — molempien ryhmien yksittäisten komponenttien yhteys diabetekseen on jo todistettu, joten tulokset ovat erittäin johdonmukaisia, Monteiro sanoi.
Toisaalta tarvitaan vielä lisää tutkimusta, jotta saadaan parempi käsitys elintarvikelisäaineiden yhdistelmien mahdollisesta vaikutuksesta aineenvaihduntaan.
Katso myös video: Tämän vuoksi laihduttaminen voi lopulta lihottaa
8:31Onko sinullakin vääristynyt ruokasuhde? Huomenta Suomen vieraina Terveystalon vastaava ravitsemusterapeutti Mari Aalto ja Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä.
Lue myös:
Ostaisitko sipsipussin, jonka kyljessä lukee "saattaa aiheuttaa riippuvuutta"? Tutkijoiden mukaan osa ruoista pitäisi tunnistaa addiktoiviksi
Huonoja uutisia ultraprosessoidun ruoan ystäville – näiden herkkujen mättäminen voi haavauttaa suolesi
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: CNN