Tässä hoivakodissa ei henkilöstöpulaa – Urheilua ja hierontaa työajalla, hoidettavien hyvinvoinnista palkitaan

Vanhustenhoidossa on henkilöstöpula, mutta Koivukylän hoivakodilla ei ole ollut vaikeuksia saada riveihinsä työntekijöitä. Henkilökunta tekee töitä ja lomailee joustavasti sekä urheilee ja makaa hierontapöydällä työaikana. Mitä vähemmän hoidettaville asukkaille tulee esimerkiksi turhia sairaalakäyntejä, sitä enemmän rahaa yhteiseen kassaan kilahtaa.

– Työntekijöiden rekrytointiprosessimme on tarkka ja vaativa. Tänne päästäkseen on mentävä tiheän sihdin läpi. Pätevyys ei riitä, vaan täytyy olla oikea asenne ja iloinen meininki, Koivukylän hoivakodin johtaja Satu Packalen sanoo.

Valtaosa hoivakodin 17 työntekijästä on lähihoitajia. Joukossa on myös sairaanhoitaja, toimintaterapeutti, hoiva-avustaja sekä siivous- ja ateriapalvelutyöntekijä. Packalen itse on koulutukseltaan sosionomi.

– Vaikka työn sisällölliset perustehtävät ovat kaikille samat, yritämme huomioida kunkin työntekijän yksilölliset pätevyydet ja mielenkiinnot kohteet. Kun työntekijä saa tehdä sitä, mitä osaa ja missä viihtyy, hän on tyytyväinen ja tekee työnsä hyvin. Tällöin myös asukas voi hyvin.

Vuoroissa joustetaan

Työntekijöiden tyytyväisyys lähtee työvuorojen suunnittelusta.

– Työvuorolistoissa otetaan huomioon henkilökunnan omat toiveet ja elämäntilanteet. Jos jonkun on vietävä lapset aamulla tarhaan, niin hän voi aloittaa vuoronsa hieman myöhemmin, Packalen sanoo.

Työajat ovat joustavat myös vapaiden suhteen.

– Tuntipankin ansiosta lomia pystyy pitämään ilman ansaittuja vuosilomia. Aloittaessamme toiminnan viime vuonna kenellekään ei ollut luonnollisesti vielä kertynyt lomapäiviä, mutta silti moni pääsi talvella viikoksi etelään katsomaan aurinkoa.

Työajalla liikuntaa ja hierontaa

Viihtyvyyttä ja hyvinvointia lisäävät niin ikään ilmaiset ruokailut sekä neljästi vuodessa jaettavat liikunta- ja kulttuurisetelit.

– Käytössä on myös "liikuntatunti": henkilökunta saa käyttää palkallisesta työajastaan yhden tunnin viikossa liikuntaan. Se on työnantajan tapa huolehtia verrattain fyysistä työtä tekevien työntekijöidensä kunnosta, Packalen sanoo.

Hoivakodissa käy myös hieroja.

– Käynti maksetaan itse, mutta pidetään työaikana. Saunaosastostamme saa asiaankuuluvan kylpylähenkisen viherkasveilla ja kynttilöillä sekä rauhoittavalla taustamusiikilla.

Turhia sairaalareissuja vältetään

Yksi Koivukylän hoivakodin perustavoitteista on, etteivät asukkaat joudu viettämään turhaan aikaa sairaalassa.

– Täällä "kotona" pysyminen on kaikille mukavampaa ja halvempaa. Reissut paitsi rasittavat asukkaita, maksavat kunnalle enemmän.

Jos tavoitteessa onnistutaan, työntekijät hyötyvät siitä esimerkiksi kakkukahveilla.

– Lisäksi yhteiseen hyvään käytettävään kassaan ropsahtaa rahaa. Henkilökunta ehdottaa itse, mihin nuo rahat laitetaan, olipa mielessä sitten kauneudenhoito tai esimerkiksi työkengät, Packalen sanoo.

Työntekijöiden ammattitaitoakin pidetään yllä.

– Puheterapeutit ovat neuvoneet, miten työskennellä nielemisvaikeuksia potevien asukkaiden kanssa. Olemme saaneet niin ikään erikseen koulutusta esimerkiksi psyykkisesti haastavien asukkaiden hoitamiseen sekä saattohoitoon – ne ovat kaikki asioita, jotka tässä työssä vain täytyy opetella.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Koivukylän hoivakoti

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja