Osku-koira terapoi hoivakodin asukkaita – "Puhumattomat alkavat puhua ja hymyilemättömät hymyillä"

"Tassuterapeutti" Osku viettää päivänsä hoivakodissa vanhusten luona. Se on vuosien aikana koskettanut niin muistihäiriöisiä, hiljaisia kuin masentuneitakin ihmisiä.

Osku oli kahdeksan viikkoa vanha, kun se meni ensimmäistä kertaa töihin. Uran varhainen aloitus ei epäilyttänyt "äitiä" Satu Packalenia, sillä Osku nautti tilanteesta – häntä vipattaen.

– Olen sosionomi, ja Osku on matkustanut mukanani niin sanottuna tassuterapeuttina hoitokodista toiseen. Ihmiset todella nauttivat eläimen läheisyydestä. Vaikka asukas vain makaisi vuoteessa, Osku voidaan nostaa pötköttämään hänen viereensä, Packalen kertoo.

Osku on jo yli viisivuotias ja Packalenin sanoin äärimmäisen sekarotuinen.

– Olemme itse asiassa päättäneet, että se on espanjalainen porokoira. Erittäin pidetty ja hyödyllinen sellainen!

Muistivat koiran, eivät ihmistä

Nyt kaksikko tekee töitä Koivukylän hoivakodissa Packalenin virka-aikoina. Lähes satavuotias Eeva pitää koiraa piristävänä.

– Eläimet ovat ihania, minulla oli niitä aina kotonakin – eräs kissa kiipesi aina aamukahvia juodessani akkunan vuorilautaa pitkin kurkkimaan, onko se emäntä jo herännyt. Samalla tavalla Osku tulee täällä aina kurkistamaan ovesta, olenko minä vielä hengissä, Eeva nauraa.

Packalen kertoo, että Osku on todella saanut "urallaan" asukkaissa aikaan huomattavia muutoksia.

– Eräässä muistihäiriöisten hoivakodissa asukkaat alkoivat jo muutamia kuukausia tutustumisen jälkeen kääntyä kahvipöydästä iloisesti tervehtimään Oskua, kun se tuli töihin. Minua he sen sijaan katsoivat aina yhtä oudoksuen: "kuka tuo nainen Oskun seurassa on?".

Vie huomion ikävästä iloiseen

Kerran Osku nostettiin sängyssä maanneen, Parkinson-taudin takia jäykkyyskohtauksen saaneen miehen viereen.

– Hänen kohtauksensa ja hengenahdistuksensa rupesivat hellittämään paljon nopeammin kuin normaalisti. Siitä lähtien otimme tavaksi ottaa Oskun helpottamaan kohtauksia.

Packalen sanoo, että koiran avulla asukkaan huomiota voi suunnata ikävistä asioista iloisiin.

– Kun mieli alkaa mennä pahaksi ja kiukuttaa, koira "hämää". Osku osaa paljon temppuja, joilla se saa ihmiset nauramaan. Siten se myös vie huomiota pois mahdollisista kolotuksista ja helpottaa oloa.

– Olen nähnyt, kuinka puhumaton asukas puhuu ja hymyilemätön hymyilee Oskulle, Packalen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Koivukylän hoivakoti

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja