Elämänlaatua edullisesti - onko tämä vastaus vanhustenhuollon ongelmiin?

Yksinäisyyttä ja resurssien puutetta - vanhustenhuollon ahdinko puhuttaa. Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla perhehoito. Kodinomainen hoito voisi antaa elämäniloa vanhuksille ja elannon työtä kaipaaville.

Perhehoidossa vanhus sijoitetaan yksityiskotiin, aivan kuten lasten ja nuorten sijaisperhetoiminnassakin. Perhehoitoliiton kehittämispäällikkö Maria Kuukkanen toivoo, että se tulisi todelliseksi, valittavissa olevaksi vaihtoehdoksi muiden hoivapalveluiden rinnalle.

– Perhehoidosta on ikäihmiselle monia etuja. Esimerkiksi hoitaja ei vaihdu, Kuukkanen toteaa.

– Tavallinen koti elinympäristönä mahdollistaa arkeen osallistumisen. Yhteisöllisyyden antama voima näkyy esimerkiksi siinä, että unilääkkeiden käyttö ja terveyskeskuskäynnit ovat vähentyneet.

Perhehoito hyödyttäisi myös kuntia. Vanhukselle itselleen antoisa hoitomuoto on nimittäin Kuukkasen mukaan myös edullisin vaihtoehto.

– Se on edullisin siitä huolimatta, että se tehdään hyvin ja perhehoitajaa riittävästi tukien.

Kuukkanen nostaa esiin myös työllisyysnäkökulman.

– Ensisijaisesti tämä on sosiaalipoliittinen asia, mutta ei sekään ole huono juttu, että perhehoito tuo työtä ja toimeentuloa.

Kuukkanen huomauttaa, että esimerkiksi maaseudulla monet tarvitsevat uusia keinoja saada elanto. Samaan aikaan ympäri maata on myös vanhuksia, jotka kaipaavat hoitoa ja huolenpitoa.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat